Comunitat Valenciana

Investiguen a Grau i a la tresorera del PP per les campanyes de Barberá

  • L’exvicealcalde de València declararà per malversació, suborn i delicte electoral en els comicis locals de 2007 i 2011.
  • En el PP van veure ahir “un error” que el jutge cite a la tresorera com investigada, ja que consideren que els comptes dels grups municipals són alienes a Gènova.
  • En Cost Total Campanya apareixen despeses per un total de 2.538.731 euros i en Aportacions un total de 2.683.750 euros.
Alfonso Grau en imatge d'arxiu
Alfonso Grau en imatge d'arxiu
Europa Press
Alfonso Grau en imatge d'arxiu

L’exvicealcalde de València Alfonso Grau declararà com investigat per suborn, malversació i delicte electoral el 6 d'octubre en el denominat cas Imelsa, una de les branques de la qual va derivar en l'operació Taula, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Grau declararà en el jutjat d'Instrucció número 18 de València pel finançament de les campanyes electorals de 2007 i 2011 a través d'empresa Laterne.

També han sigut citats com investigats l’exgerent del PP provincial de València, José Moscardó, i la tresorera del PP nacional, Carmen Navarro, que declararan el dia 16 d'octubre. El cas Imelsa, que deu el seu nom a una empresa de la Diputació de València, investiga el suposat cobrament de comissions il·legals, la manipulació en contractes des de diverses administracions públiques valencianes, blanqueig de capitals i delicte electoral.

L'acte, datat el 20 de setembre, es basa en un informe elaborat per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil del que es desprén que el que fou administrador de Laterne Vicente Sáez, ja mort, i Alfonso Grau van acordar “utilitzar l'entramat empresarial” del primer per a “aconseguir l'objectiu de sufragar de forma irregular l'adquisició de béns i serveis de tercers”.

Despeses “sense reflex en la comptabilitat electoral”

Aquesta operativa es duia a terme, segons s'explica en la resolució, “vetlant l'origen dels fons i simulant la imputació de despesa, impedint la seua fiscalització i permetent que se superara el sostre legal de despesa, sense reflex en la comptabilitat electoral”.

Les quantitats que segons la documentació aportada per la UCO s'haurien canalitzat “tant per a finançar com per a fer pagament dels serveis encarregats a terceres empreses” figuren en una relació d'esdeveniments de la campanya electoral de 2007, juntament amb els seus imports.

En l'epígraf Cost Total Campanya apareixen despeses per un total de 2.538.731 euros i, a continuació, es consignen altres quantitats d'entrades de diners assignades a certes persones jurídiques que són tractades com a Aportacions per un total de 2.683.750 euros.

Procediments emprats

No obstant açò, el magistrat ressalta que la despesa declarada en la comptabilitat electoral pel Partit Popular en aquelles eleccions, en tota la província de València, va ascendir a la suma de 133.762 euros. L'instructor d'aquesta causa desgrana també els diferents procediments emprats per a canalitzar aquests lliuraments de diners.

En primer lloc, assenyala que es produïen a través d'aportacions provinents de fundacions i organismes vinculats a l'Ajuntament de València i que “no obeirien a serveis efectivament prestats als mateixos per Laterne o altres empreses del grup empresarial de Vicente Sáez”.

Fonts de la direcció nacional del PP van veure ahir “un error” que el jutge cite a la tresorera com investigada, ja que consideren que els comptes dels grups municipals són alienes a Gènova. L'alcalde de València, Joan Ribó, va afirmar que Grau “ni va ser una poma podrida, ni foren dos bitllets de 500 euros”, en al·lusió al finançament del PP.

Els empresaris es lliuren

El jutge explica en l'acte que els fets relatius al presumpte suborn estarien prescrits quant a la seua responsabilitat penal, per la qual cosa els empresaris que haurien lliurat quantitats a Laterne hauran de si escau declarar com a testimonis. Els fets de 2007, a més, són anteriors a la reforma de 2010 sobre persones jurídiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento