Comunitat Valenciana

1 Oltra adverteix: "Amb l'excusa de defendre la Constitució no es poden vulnerar drets fonamentals"

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Mónica Oltra atén als mitjans de comunicació en imatge d'arxiu
Mónica Oltra atén als mitjans de comunicació en imatge d'arxiu
Europa Press
Mónica Oltra atén als mitjans de comunicació en imatge d'arxiu

La colíder de Compromís, Mónica Oltra, ha advertit este dimecres que "amb l'excusa de defendre la Constitució, no es poden vulnerar drets fonamentals", en referència a les detencions practicades a Catalunya en relació amb el referèndum secessionista convocat per la Generalitat catalana per a el 1 d'octubre.

Així s'ha expressat Oltra en declaracions als mitjans en ser preguntada per uns missatges en suport als càrrecs detinguts de la Generalitat que ha publicat el compte de Twitter de Compromís i que posteriorment la coalició ha esborrat.

La també vicepresidenta del Consell ha afirmat que els preocupa "moltíssim" que el Govern d'Espanya "estiga afegint un problema constitucional a un problema polític", alhora que ha reclamat una "solució democràtica" i que "les parts se senten a parlar".

Per a Oltra, les coses en democràcia se solucionen "parlant sense apriorismes" i ha assegurat que "tot el que no siga posar en el centre la paraula, el diàleg i les raons" desemboca en "un atzucac" que "és on ens està portant el Govern de Rajoy".

La colíder de la coalició ha considerat que "quan es prohibeixen actes de lliure expressió, quan s'entra en les institucions i es deté gent sense que s'haja produït eixa il·legalitat de la qual parla l'administració general de l'Estat" -en referència a la celebració del referèndum de el 1-O- "s'està vulnerant la Constitució". "Quan hui 20 de setembre es prohibeixen actes i la lliure expressió, s'està vulnerant la Constitució", ha resolt.

"DETENCIONS POLÍTIQUES"

En esta línia s'ha expressat també el síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, en el seu compte de Twitter, on ha assegurat que "defendre la democràcia i els drets civils és cosa de tots i totes". "La repressió és la resposta dels inútils. N'hi ha prou de detencions polítiques", ha asseverat.

Segons el parer d'Oltra, "tot el mal" vé des del recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Partit Popular a l'Estatut de Catalunya de 2006 que "havia aprovat el Parlament català, el Congrés dels Diputats, el Senat i el poble de Catalunya en referèndum". Així, ha qualificat està acció de "greuge" i "pecat original" i ha afirmat que "ara hi ha dirigents del PP que comencen a reconéixer-ho".

D'esta manera, Oltra ha instat a les dos parts a "començar a parlar". Preguntada sobre si este diàleg es pot produir abans de el 1 d'octubre, ha considerat que "probablement" no es pot arribar a una solució en deu dies però que "hi ha suficient temps per a asseure's a parlar".

"Jo no em resigne a pensar que no ens podem asseure tots en una taula a parlar perquè el dia que pensa això, pensaré que la democràcia s'ha quedat sense instruments per a solucionar els conflictes polítics", ha declarat.

MANIFESTACIÓ ENFRONT DE DELEGACIÓ DE GOVERN

Preguntada sobre si la coalició estarà present en la concentració en resposta a les detencions a Catalunya que s'ha convocada per a este dimecres a la vesprada per diferents col·lectius, Oltra ha respost que, en qualsevol cas, "el dret a la reunió pacífica està consagrat en l'article 21 de la Constitució".

"Tothom té dret a convocar una reunió pacífica en el carrer. Que jo sàpia, encara no s'ha declarat l'estat d'excepció", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento