Comunitat Valenciana

La CEV, CCOO i UGT signen un nou manifest "molt asèptic" per a aconseguir la unanimitat per un finançament just

  • VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
La CEV, UGT i CCOO signen un manifest per un finançament just
La CEV, UGT i CCOO signen un manifest per un finançament just
Europa Press
La CEV, UGT i CCOO signen un manifest per un finançament just

Els secretaris generals de CCOO PV i UGT PV, Arturo León i Ismael Sáez i el president de la CEV, Salvador Navarro, han subscrit este divendres un nou manifest per a exigir "un finançament i unes inversions justes" per a la Comunitat Valenciana però "molt asèptic", evitant "qualsevol biaix polític", perquè se sumen tots els partits i entitats socials.

No obstant açò, mantenen les seues diferències sobre la manifestació que es convocarà a València per a exigir ja un canvi del sistema. Així, León i Saéz han anunciat que dilluns que ve es comunicarà la data de convocatòria, per a la qual "octubre" és un mes "a tindre en compte" en coincidir amb el debat dels Pressupostos Generals de l'Estat, perquè es tracta d'una mesura que "no va contra ningú" sinó en defensa de l'interés general. No obstant açò, la CEV manté la seua posició de no assistir "si no hi ha unanimitat" entre totes les forces polítiques per a "no traslladar un missatge de debilitat".

Navarro ha defès que els empresaris preferixen anar "cremant etapes". I la primera és este nou manifest que "és molt asèptic", fins i tot sense cap logo de cap de les identitats de les tres organitzacions que l'han promogut, perquè el seu objectiu és que "s'adherisquen tots els grups polítics i la societat valenciana".

El nou text està basat en els anteriors manifestos de 2013 i 2016 i sobretot en l'acord unànime de les Corts de 2017 i exigix una reforma immediata del sistema de finançament just i equitatiu, un nivell d'inversions adequat al pes poblacional i el reconeixement del deute acumulat.

Sobre este tema, ha explicat que després de la signatura d'este document, demanaran l'adhesió de tots els grups polítics amb representació en les Corts, així com una reunió amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i amb ministres per a fer visible a Madrid que la Comunitat valenciana està 12 punts per davall de la mitjana i que malgrat ser una comunitat "pobra és un contribuent net al sistema financer".

Per la seua banda, el representants d'UGT, Ismael Sáez, ha recalcat que este document naix, com a figura en el seu inici, evitant "qualsevol biaix polític de tipus partidari que puga entelar la imprescindible unitat de tots els valencians en defensa d'un interés comú".

Sobre este tema, ha aclarit que pot haver-hi discrepàncies pel que fa a la necessitat d'una manifestació, però no en este text perquè en ell "no es disputen polítiques ni d'esquerres, ni de dreta ni de centre" i ni tan sols es discutix a on han d'anar els fons o les inversions imprescindibles", sinó que a la Comunitat Valenciana "se li atorgue el finançament que li correspon" i que després els qui trien els valencians per a governar "decidisquen les polítiques que volen fer".

De la mateixa manera, Arturo León, de CCOO, ha apuntat que el treball que s'ha de fer acabarà quan la Comunitat tinga un sistema "just" i en eixe sentit ha destacat que la "bona notícia" és que després de l'informe d'experts "comença a quedar clar" que tenim un finançament que no ho és.

MANIFESTACIÓ PEL FINANÇAMENT

No obstant açò, respecte a la convocatòria d'una manifestació per a exigir un finançament just els sindicats i els empresaris mantenen les seues posicions. Així, els sindicats anunciaran el dilluns la data de convocatòria que, segons ha aclarit León, no coincidirà amb la convocatòria de referèndum català, però tenint en compte el compromís de celebrar-la enguany i que guarde relació amb el debat de pressupostos. Per açò, octubre seria "una data a tindre en compte", ha apuntat Sáez.

Sobre este tema, ha admès que l'1 d'octubre "condiciona" perquè perquè la manifestació té "la caixa de ressonància" que busquen no ha d'haver-hi notícies que "la puguen eclipsar o fer-li ombres" encara que ha recalcat que passe el que passe a Catalunya no es desconvocarà. "Els interessos dels valencians no poden estar subordinats als de Catalunya", ha subratllat.

En qualsevol cas, ha recalcat que esta manifestació "no és contra ningú sinó a favor de la Comunitat Valenciana" i en eixe sentit ha lamentat "el tremendisme" que s'està fent entorn a esta convocatòria que no és "més que un exercici absolutament democràtic i pacífic" dels valencians reclamant "una cosa que els correspon i se'ls nega".

En esta línia, ha assenyalat que és "una eixida de pota de banc" el tractar d'equiparar "una manifestació amb una deriva nacionalista". "Ací no hi ha nacionalisme per cap costat, som defensors d'Estat de dret i de les autonomies, però cal defendre els nostres interessos", ha exigit.

Per contra, Navarro ha recalcat que pensa que els empresaris, com a part de la societat civil, "haurien d'estar allí", però "sempre amb unanimitat". Per açò, insistix que no se sumaran si el PP tampoc ho fa. Així, ha explicat que "no haver-hi una unanimitat política és un clar senyal de debilitat" i en eixir " a una manifestació sense unitat es trasllada eixa debilitat".

A més, ha recalat que tots els experts coincidixen que "si hi ha voluntat política en menys de tres mesos" la reforma pot estar "solucionada". Per açò, els empresaris preferixen "cremar etapes", amb este nou manifest i les reunions a Madrid, perquè "en tot cas, una vegada s'hagen cremat totes, l'objectiu final siga una manifestació però sempre que hi haja unitat política".

Preguntat per si creu que el PP s'equivoca al no assistir a la manifestació, ha argumentat que "els òrgans de govern de cada casa són els que prenen les seues decisions i poden fer o equivocar-se".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento