Comunitat Valenciana

(Resum) Debat.- Este és el pla del Consell per al "renàixer" de la Comunitat Valenciana i enfrontar els reptes del futur

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha desgranat en el Debat sobre l'Estat de la Comunitat Valenciana algunes de les principals mesures que el seu executiu durà a terme per a mantindre el "renàixer" iniciat a la Comunitat i que suposen "dibuixar una estratègia" per a afrontar els reptes del futur.
Ximo Puig al costat de tres conselleres del Govern valencià
Ximo Puig al costat de tres conselleres del Govern valencià
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES
Ximo Puig al costat de tres conselleres del Govern valencià

"Tenim davant una etapa política de gran transcendència i amb els nostres propis reptes. Res serà fàcil. Però amb les nostres fortaleses estem millorant les expectatives dels valencians, la seua qualitat de vida i benestar", ha subratllat.

Per a açò, ha assenyalat que la Generalitat "té un pla", "un camí en el qual es reflectix l'autèntica Comunitat, la que és exemple de fets positius i que lluny d'espantar-se enfront dels canvis es mostra confiada de les seues possibilitats".

Entre les mesures anunciades, es troben l'ampliació del nombre de professionals destinats a la valoració de la dependència a la Comunitat, passant de 18 a 450, amb l'objectiu d'agilitzar els tràmits; així com un pla per a la construcció i millora d'infraestructures educatives que estarà dotat amb més de 700 milions d'euros i al qual podran sumar-se els ajuntaments que ho desitgen. Serà "la major incitativa de construcció, reparació i millora de centres escolars des de la constitució de l'autogovern", ha remarcat.

En el capítol d'infraestructures, Ximo Puig ha subratllat també l'esforç del seu govern per a eliminar aules prefabricades i "solucionar una situació d'extrema gravetat on dels 1.391 centres educatius públics, 703 necessiten algun tipus d'actuació", així com ha insistit en la necessitat del Corredor Mediterrani, finançament per al transport metropolità, el tren de Costa o la connexió de trens de rodalies amb l'aeroport de l'Altet a Alacant.

Així mateix, ha avançat que l'executiu valencià va a iniciar els tràmits perquè el Govern Central "reconega la connexió aèria entre Castelló i Madrid com a servici públic". "L'aeroport de Castelló és de la Generalitat i no de l''avieta' -en al·lusió a l'expresident de la Diputació Carlos Fabra- i hem de traure-li rendiment", ha puntualitzat.

OCUPACIÓ i SANITAT

En matèria d'ocupació, s'ha compromès a duplicar les ajudes per al foment de l'ocupació juvenil per a crear 8.000 nous llocs de treball. Per a açò, va a sol·licitar al Ministeri d'Ocupació que siguen els servicis públics d'ocupació autonòmica els que gestionen els fons de garantia juvenil per a poder duplicar la partida del Pla 'Avalem Joves Plus'. També, la Generalitat donarà prioritat en els plans d'ocupació als aturats de llarga durada que s'acosten a l'edat de jubilació.

En l'àmbit sanitari, el president de la Generalitat ha avançat que s'ampliarà l'Hospital Clínic de València i la Generalitat va a iniciar els "tràmits necessaris" per a resoldre la concessió sanitària en el departament de salut de la Marina. Es tracta d'una intervenció que, segons ha dit, està "motivada" i ha precisat que la voluntat és fer-ho "des del diàleg i amb la màxima seguretat jurídica"

En un altre ordre d'assumptes, ha avançat que s'engegarà un pla dotat amb 3 milions d'euros per a acabar amb la bretxa digital en els municipis en risc de despoblació, de manera que hi haja en ells accés a Internet com a element per a retindre la població i atraure empreses; a la fi de 2018 es remetrà a les Corts la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que pretén combatre el fenomen de la 'turismofobia' i el pròxim 18 de setembre es firmarà un Pacte Valencià contra la Violència de Gènere.

També, la Generalitat valenciana promourà en el complex de l'actual Ciutat de la Llum d'Alacant el 'Districte Digital', que serà "el gran espai de digitalització i intel·ligència artificial de l'economia valenciana" i el Consell al costat de l'Ajuntament d'Alcoi i la Fundació Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) firmaran "en les pròximes setmanes" el conveni perquè el Centre d'Art d'Alcoi (CADA) aculla una seu de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) en la província d'Alacant.

HABITATGE

En habitatge, Puig ha avançat este dimecres que el Consell desenvoluparà en 2018 un pla plurianual de rehabilitació i ampliació del Parc Públic de Vivenda Autonòmic que inclourà la creació d'un sistema voluntari d'obtenció d'habitatges privats per a llogar-les a persones en risc d'exclusió social o amb emergència habitacional.Així mateix, este pla facilitarà un lloguer solidari d'immobles buits que necessiten algun tipus de rehabilitació i que els propietaris no poden dur a terme.

D'igual manera, el Pla Renhata -destinat a la reforma d'interiors, accessibilitat i eficiència energètica en habitatges particulars- tindrà una segona convocatòria en la qual s'augmentarà el nombre de beneficiaris

Amb l'objectiu d'ajudar les empreses, el pròxim 1 de gener de 2018 estarà llest el nou banc públic valencià de la Generalitat i la Generalitat dotarà a l'Institut Valencià de Finances (IVF) d'un nou fons dotat de 70 milions d'euros destinat a dos noves vies d'inversió: la creació de negocis per part de persones en parada i una altra línia a startups. Així mateix, es duplicaran les ajudes per als sectors industrials en passar de 10 milions a 20 milions, entre altres qüestions.

Al final del seu discurs, ha admès que es tracta d'una operació ambiciosa", però ha

subratllat que és un projecte "de treball, justícia social i d'igualtat d'oportunitats", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento