Comunitat Valenciana

Empresaris valencians demanen al Govern un "pacte global" per a actuacions en infraestructures per 21.000 milions

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Navarro i Moragues en la reunió entre CEV i la Delegació del Govern
Navarro i Moragues en la reunió entre CEV i la Delegació del Govern
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO EN LA COMUNITAT VALENCIANA
Navarro i Moragues en la reunió entre CEV i la Delegació del Govern

Empresaris valencians han reclamat este dimecres al Govern central un "pacte global" per a dur a terme actuacions en matèria d'infraestructures a la Comunitat Valenciana que cobrisca les necessitats d'este tipus que hi ha en esta autonomia i que xifren en 21.780 milions d'euros.

Així ho ha avançat el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, després de la reunió que ha mantingut amb el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, per a presentar-li l'informe 'Infraestructures per al desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat Valenciana'.

Es tracta d'un document elaborat per la CEV, la Federació d'empreses de la Comunitat Valenciana Contractistes d'Obres de l'Administració (Fecoval), la Federació d'Empresaris de la Construcció (Fevec) i la Càmera de Contractistes.

Navarro ha destacat la vàlua d'este informe, un document "seriós" que segons ha exposat està "molt treballat" i que "arreplega les necessitats de la Comunitat Valenciana per als pròxims deu anys en matèria d'infraestructures".

El president de la CEV ha afirmat que este text ha de "servir de referència", tant "als empresaris com a les administracions públiques i als grups polítics" per caminar cap a "un pacte global" i una "posada en comú" en l'àmbit de les infraestructures i per a afrontar les necessitats i les inversions amb "planificació".

El representant dels empresaris ha comentat que es calcula que seran necessaris 21.780 milions d'euros per a escometre "diferents actuacions de manteniment, transport, energia, infraestructures, sanitat i educació" amb la finalitat d'atendre les "necessitats en infraestructures de la Comunitat Valenciana".

Per la seua banda, Moragues ha transmès als empresaris que les inversions compromeses per l'Executiu central a la Comunitat Valenciana "tindran reflex en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018" i ha assegurat que esta administració aposta per esta autonomia i seguirà impulsant infraestructures "estratègiques i productives" en favor de la generació de "riquesa i ocupació".

Així, s'ha referit a les actuacions que hi ha en marxa en carreteres per import de 379,40 milions d'euros, al mateix temps que ha manifestat la posició "favorable" del Govern cap a "la col·laboració pública i privada en matèria d'infraestructures" per a "poder arribar a més llocs".

Després de la reunió, Juan Carlos Moragues ha explicat que l'informe presentat per Navarro parla a més d'inversions, del Corredor Mediterrani i del sistema de finançament. Respecte a este últim, Moragues ha ressaltat que l'Executiu central "necessita al PSOE" perquè "hi haja un nou sistema de finançament" autonòmic.

Al seu torn, ha assenyalat que "el Govern és el primer, el més interessat, en què es reforme com més prompte millor l'actual sistema". El delegat ha comentat que l'Executiu espanyol demana "que la posició del PSOE siga favorable als interessos dels valencians", per la qual cosa ha destacat la conveniència de "alinear als dirigents socialistes en una posició a favor" d'estos interessos.

"Este Govern necessita al PSOE i és necessari que la posició del PSOE, i un dels seus dirigents destacats és el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, siga favorable als interessos valencians", ha plantejat el representant de l'Executiu central, que ha afirmat que este es troba "obert a la negociació". En este sentit, ha apuntat que el moment polític actual "és de negociació i no de pancarta".

MANIFEST PEL FINANÇAMENT

Respecte al finançament autonòmic i preguntat per si la CEV contempla participar en la manifestació impulsada pel Consell per a reclamar un finançament adequat per a la Comunitat, Navarro ha considerat que eixa mobilització serà "una debilitat si falta algú", en al·lusió a l'absència del PP, i ha dit que si no estan tots la seua organització no estarà.

"L'objectiu de la manifestació és arreplegar les màximes adhesions possibles", ha afirmat en este sentit Salvador Navarro, que ha dit que està en mans de tots "solucionar el problema de la Comunitat Valenciana" en esta matèria.

Així, s'ha referit al treball que duen a terme la CEV i sindicats per a impulsar un manifest que ajude a "traure avant el finançament" d'esta autonomia. "Hem d'aportar tots i el manifest, igual que l'informe d'infraestructures, ha de servir per a estar en contacte permanent amb els diferents estaments públics", ha dit.

Navarro ha reiterat, en esta línia, que és "necessari" que este document, que és "bastant asèptic", "siga recolzat per totes les forces polítiques". Ha agregat que la base del document està "en la resposta unànime donada per tots els grups en les Corts Valencianes recentment" per reclamar el finançament necessari per a la Comunitat.

CORREDOR MEDITERRANI

D'altra banda, Juan Carlos Moragues ha subratllat el "compromís" de l'Executiu espanyol amb el Corredor Mediterrani, "una infraestructura essencial per a la Comunitat

Valenciana". "Les obres es van iniciar amb este Govern, es continuaran amb este Govern i este Govern les finalitzarà. La resta són xerrameques", ha afirmat.

El responsable de la CEV, pel seu costat, ha destacat també la necessitat de comptar amb el Corredor Mediterrani, però ha apuntat igualment la conveniència de disposar d'altres infraestructures com el Cantàbric, tenint en compte que "el nord necessita traure els seus productes per algun lloc i que els ports de València i de Castelló són importants" i podrien respondre eixa circumstància.

Referent a açò, Navarro ha asseverat que la CEV treballa amb el ministeri -de Foment- i amb organitzacions empresarials d'Aragó en eixe sentit, al mateix temps que ha avançant que també hi ha contactes amb entitats de Navarra, La Rioja i el País Basc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento