Comunitat Valenciana

1 La CUP defèn a València que el referèndum es puga fer "en el conjunt dels 'Països Catalans'"

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
Acte de la CUP a favor del referèndum català
Acte de la CUP a favor del referèndum català
EUROPA PRESS
Acte de la CUP a favor del referèndum català

La CUP ha defès este dimecres a València que el referèndum de l'1 d'octubre es puga fer "en el conjunt dels 'Països Catalans'" i ha criticat que "els que neguen el dret a l'autodeterminació en el 'Principat' són els que neguen amb més virulència el projecte polític dels 'Països Catalans'".

Així s'ha pronunciat la diputada de la formació Anna Gabriel en la Plaça de la Verge de València, on la CUP havia programat un acte, convocat a la mateixa hora en "les quatre capitals dels 'Països Catalans', Barcelona, Palma, Perpinyà i València", que volia ser "el tir d'eixida d'eixida de l'últim tram de la campanya del referèndum".

En la convocatòria, s'anunciava també la lectura pública del manifest 'El nostre horitzó, Països Catalans' que havia de concloure amb la interpretació de la 'Muixeranga', l'himne dels 'Països Catalans'.

No obstant açò, l'acte s'ha quedat reduït a la lectura del manifest als mitjans de comunicació i unes declaracions, atés que la concentració no s'havia comunicat a la Delegació del Govern. Segons la Prefectura Superior, la Unitat d'Intervenció Policial s'ha acostat les persones reunides, prop d'una dotzena, igual que una patrulla de la Policia Local -cos que controla l'ocupació de la via pública-, i els concentrats s'han marxat del lloc.

Els agents han demanat la identificació a Anna Gabriel, a la diputada Mireia Vehí i a la resta de simpatitzants que s'han congregat i els han advertit de la possibilitat de multes, segons han comentat els participants en la convocatòria. Per açò, l'acte ha quedat reduït a la lectura del manifest per part de Maria Isona, de Reconstruint Fuster, i declaracions als mitjans de comunicació de la diputada Gabriel i de Natxo Calataiud, representant de l'Esquerra Independentista de València.

Sobre este tema, Gabriel ha lamentat "la intimidació i la persecució a l'esquerra independentista en el País Valencià", però ha assenyalat que "no és nova, ni és un fet puntual de hui" i més quan ha recordat que són càrrecs electes.

No obstant açò, recalcat que "existix llibertat d'expressió" i "la reivindicació d'un dret just a l'autodeterminació" i que els seus plantejaments polítics "estan per damunt de qualsevol intimidació i identificació i per damunt de qualsevol sanció que ens puguen fer arribar". "Nosaltres teníem guanes de fer arribar el clam el mateix dia i a la mateixa hora en el conjunt dels 'Països Catalans' i això és el que hem vingut fer", ha recalcat.

Sobre este tema, ha explicat que un dels "molts" motius pels quals "impugnen" la Constitució del 78 és perquè "la cartografia del poder sacseja la possibilitat de federació entre comunitats autònomes, que té un nom, Euskal Herria i Països Catalans".

"EL PRINCIPAT ASSUMIRÀ EL RESULTAT"

Gabriel, preguntada per si ampliar el referèndum a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears pot canviar el resultat, ha replicat: "No ens dóna cap tipus de por el resultat de les urnes" i ha assegurat que "el 'Principat' assumirà el resultat siga el que siga". Per tant, ha insistit, "les urnes en els 'Països Catalans' tampoc ens farien por".

A més, s'ha mostrat segura que arribarà un dia en què les urnes en els 'Països Catalans'" evocaran "un sí enorme" perquè fins i tot "en el País Valencià i en les Illes els governs que diuen que van aconseguir tirar al PP saben que en el marc autonòmic no hi ha possibilitat de recuperar la sobirania i veuen que l'ofec per part de l'Estat i la limitació en tots els àmbits, en el lingüístic de forma molt clara, no permeten que es puga governar des de les institucions".

Per la seua banda, Natxo Calataiud, representant de l'esquerra independentista de València, ha assenyalat que "el suport del País Valencià i des de València ciutat no és solament un 'estem ací amb vosaltres', sinó un toc d'atenció per a dir que els Països Catalans són amplis i ha de ser el punt d'inici de la independència completa de tota la nació". "A partir d'ací comença el canvi de tota la resta del país per ser lliures de veres", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento