Comunitat Valenciana

Puig anuncia un pla de xoc antibarracons amb 200 nous col·legis i la reforma d'altres 500

  • Permetrà completar el mapa valencià d'infraestructures educatives i estarà dotat amb 700 milions d'euros.
  • El president de la Generalitat ho ha desvetlat en el Debat de Política General que se celebra en les Corts.
  • Seran els ajuntaments els qui sol·licitaran l'actuació i iniciaran les obres i la Generalitat es farà càrrec de la despesa de la construcció o reforma.
  • El Consell implicarà als municipis en la construcció de centres per a accelerar els tràmits burocràtics i eliminar els barracons.
  • En matèria sanitària, anuncia la reversió de la Marina i l'ampliació del Clínic.
  • Els valoradors de la dependència passaran de 18 a 450 per a agilitar els tràmits.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, a su llegada a Les Corts, se celebra desde este miércoles el segundo Debate de Política General de la Comunitat Valenciana que afronta Puig durante su mandato.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, a su llegada a Les Corts, se celebra desde este miércoles el segundo Debate de Política General de la Comunitat Valenciana que afronta Puig durante su mandato.
KAI FÖRSTERLING / EFE
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, a su llegada a Les Corts, se celebra desde este miércoles el segundo Debate de Política General de la Comunitat Valenciana que afronta Puig durante su mandato.

La Generalitat Valenciana iniciarà un pla per a la construcció i millora d'infraestructures educatives que estarà dotat amb més de 700 milions d'euros i al que podran sumar-se els ajuntaments que ho desitgen. Serà "la major incitativa de construcció, reparació i millora de centres escolars des de la constitució de l'autogovern". Així ho ha anunciat el president del Govern valencià, Ximo Puig, durant el seu discurs en el Debat de l'Estat de la Comunitat, que se celebra des d'aquest dimecres en les Corts.

El "pla de xoc" permetrà completar el mapa d'infraestructures educatives de la Comunitat Valenciana mitjançant la construcció de més de 200 col·legis i la reforma de més de 500 col·legis i instituts que així ho requerisquen, han precisat fonts del Consell.

El president ha dedicat part de la seua intervenció a l'educació i ha destacat els assoliments del Govern del Botànic -entre els quals ha destacat la baixada de ràtios, un descens mitjà de 5 alumnes per aula, 4.000 docents més i l'eliminació de barracons- encara que ha reconegut que "queda molt treball per fer" perquè els "xiquets i xiquetes no hagen de pagar més temps la factura de les gestions passades, la factura dels barracons o de Ciegsa".

"Hem d'anar més ràpid", ha asseverat Puig, que ha avançat en aquest punt, el llançament d'un pla que el Consell impulsarà en col·laboració amb els ajuntaments que vulguen sumar-se i que estarà dotat de més de 700 milions. Ha explicat que són els ajuntaments els qui millor coneixen les necessitats educatives dels seus pobles i ciutats i que podran avançar la tramitació dels expedients perquè comencem quan abans a construir o millorar els centres educatius. Està previst que el decret s'aprove en les pròximes setmanes.

D'aquesta manera, i segons han concretat des de la Generalitat, seran els ajuntaments els qui sol·licitaran l'actuació i iniciaran les obres i la Conselleria d'Educació es farà càrrec de la despesa de la construcció o reforma. Amb açò, el Govern valencià implicarà als municipis en la construcció de centres per a accelerar els tràmits burocràtics i eliminar els barracons.

També en el capítol d'infraestructures, Ximo Puig ha subratllat l'esforç del seu govern per a eliminar aules prefabricades i "solucionar una situació d'extrema gravetat on dels 1.391 centres educatius públics, 703 necessiten algun tipus d'actuació".

Col·legis Cremona i 103 de València

En concret, ha al·ludit als casos dels col·legis Cremona d'Alaquàs i al del 103 de València. Respecte al primer, ha recordat que ja s'han adjudicat les obres i sobre el 103 ha manifestat que aquesta mateixa setmana s'obriran les pliques econòmiques i abans que acabe el mes s'haurà adjudicat la construcció. Així mateix, ha precisat que en total durant el curs 2016-17 ja es va iniciar el procés de construcció de 26 centres educatius.

El cap del Consell ha lloat la tasca dels professors i ha criticat que "hi ha qui vol fer de l'educació la seua trinxera política", però ha defensat que "l'únic objectiu de les reformes" que està fent el Consell és "millorar els resultats educatius, perquè el fracàs escolar a la Comunitat Valenciana era del 23,4%, inassumible, i fa unes setmanes el mateix Ministeri d'Educació reconeixia que la Comunitat Valenciana era una de les quals més havia retallat, fins a 2015, la seua inversió per alumne".

"La falta d'inversions ha tingut conseqüències. No podem encara donar-nos per satisfets, però amb la suma d'aquestes mesures, en només un curs escolar hem aconseguit reduir el fracàs escolar en dos punts", ha postil·lat.

Puig també s'ha detingut en el tema del plurilingüisme i ha apuntat que "cal actuar amb urgència en un dels aspectes que pitjor ha funcionat del nostre sistema, com és el coneixement d'idiomes". Per açò, ha defensat el model impulsat pel seu govern, -el decret d'ensenyament plurilingüe que actualment està suspés cautelarment pel TSJCV- i que es basa "en les indicacions pedagògiques dels experts perquè els alumnes puguen aprendre castellà, valencià i anglès".

I ha fet una invitació a l'oposició: "Em negue a pensar que existisquen partits polítics que estiguen en contra d'aquest objectiu. Per açò, sense acritud, els dic que mai és tard per a rectificar i deixar de fer mala política amb les oportunitats de futur dels xiquets i xiquetes valencians. Així mateix, ha agregat que el decret de plurilingüisme s'acompanya aquest curs d'un pla per a la formació del professorat i un nou pla 1.000 auxiliars de conversa en anglés que prestaran els seus serveis en tots els centres públics de la Comunitat Valenciana.

Sanitat: Reversió en La Marina i ampliació del Clínic

En l'àmbit sanitari, el cap del Consell ha indicat que el Govern que presideix va a iniciar els "tràmits necessaris" per a resoldre la concessió sanitària en el departament de salut de la Marina, igual que succeirà en 2018 amb el departament de salut de la Ribera, també de gestió privada. Es tracta d'una intervenció que, segons ha dit, està "motivada" i ha precisat que la voluntat és fer-ho "des del diàleg i atenent a la màxima seguretat jurídica".

En tot cas, Puig ha precisat en el seu discurs que la recuperació de concessions "no implica la finalització de la col·laboració públic-privada", sobre la qual ha recalcat que el Consell "no està en contra". "Està en contra del descontrol, de la ineficiència i del amiguisme", ha afegit.

A més, Puig ha anunciat l'ampliació de l'Hospital Clínic de València després de "15 anys de promeses incomplides d'anteriors governs". Per a açò, el Consell signarà abans que acabe el present any un nou conveni amb la Universitat Politècnica de València (UPV) per a adquirir l'antiga Escola d'Agrònoms, situada al costat del centre hospitalari.

Més valoradors per a la dependència

La Generalitat va a ampliar el nombre de professionals destinats a la valoració de la dependència a la Comunitat Valenciana, i passarà de 18 a 450, amb l'objectiu d'agilitar els tràmits.

"Així evitarem l'agònica espera d'aquelles famílies que rebien resposta fins i tot quan la persona en situació de dependència ja havia mort", ha dit Puig, que ha recordat que la Comunitat ha passat d'estar "en el furgó de cua" en dependència a ser la tercera autonomia que més millora en el conjunt d'indicadors avaluats de 2016.

També ha anunciat que es van a reforçar els centres de valoració de discapacitat, amb sis nous equips: tres a València, dos a Alacant i un a Castelló. Tot açò té com a objectiu reduir el temps d'espera per a la valoració.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento