Comunitat Valenciana

UPV participa en un projecte per a aconseguir connexions sense fils d'alta velocitat i eficiència en la futura 5

  • La Universitat Politècnica de València (UPV) participa en un projecte europeu, 'Ultrawave', per a aconseguir connexions sense fils d'alta velocitat i eficiència en la futura 5G, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat. La fi d'esta iniciativa és desenvolupar una nova tecnologia de baix cost que permeta connexions sense fils a Internet d'alta velocitat -amb una cobertura de transmissió de 100 gigabits/s per quilòmetre quadrat- aplicable a la infraestructura de xarxes mòbils de futura generació com la 5G.

La UPV participa a través del seu Centre de Tecnologia Nanofotònica en el citat projecte, finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea i liderat per la Universitat de Lancaster.

La Universitat Politècnica de València ha explicat que a dia de hui les dades utilitzades per tauletes i telèfons intel·ligents superen ja les requerides pels ordinadors personals i ha destacat que en un futur no llunyà aplicacions i servicis com el cotxe sense conductor, la telemedicina, l'Internet de les Coses (IoT), la transmissió de vídeo 4K, la realitat augmentada o els jocs en el núvol necessitaran cobertures a nivell de zettabyte -1.000 bilions de bytes- de dades sense fils.

L'investigador del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV José R. Ruiz ha comentat que a causa de les limitacions de la quantitat de dades que es poden transmetre per ràdio-comunicació, l'única manera d'oferir-los amb velocitats de descàrrega molt ràpides per a un telèfon intel·ligent és cobrint àrees urbanes amb denses xarxes de comunicacions mòbils, compostes de micro, nano i més cel·les per a cursar l'enorme trànsit de dades.

Ruiz ha apuntat que "no obstant açò, els fabricants i els operadors encara no han solucionat eficientment eixa distribució de quantitats enormes de dades a un conjunt de noves cel·les d'una xarxa mòbil com a 5G, ja que la fibra òptica és massa cara, difícil de desplegar i inexistent en moltes àrees, especialment, les suburbanes i rurals".

Per a pal·liar este dèficit, els socis d'Ultrawave han ideat una nova solució -una capa d'ultra capacitat- que podrà proporcionar de forma sense fil dades al nivell de 100 gigabits per segon per quilòmetre quadrat, ha ressaltat la UPV, que ha afegit que la capa integra electrònica de buit, electrònica en estat sòlid i fotònica, en un sistema de ràdio-comunicació únic.

"Només les freqüències d'ona mil·limètrica -espectre 30-300 GHz- amb els seus amples de banda de multiGHz podrien suportar desenes de gigabits per segon de velocitat de dades sense fils. Ara bé, este espectre no ha pogut ser plenament explotat fins a hui, a causa de diferents limitacions. Per exemple, la pluja pot afeblir o bloquejar la transmissió de les dades", ha detallat José R. Ruiz.

Així, ha indicat que este projecte té com a objectiu, "per primera vegada, construir tecnologies capaces d'explotar tot l'espectre d'ones mil·limètriques més enllà dels 100 GHz i de forma eficient, tecnologies com els amplificadors d'ona progressiva (TWT a 300 GHz) per a aconseguir l'enllaç de transmissió".

DISSENY, DESENVOLUPAMENT I IMPLEMENTACIÓ

El Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV s'encarregarà del disseny, desenvolupament i implementació de la tecnologia fotònica, ha comentat la institució acadèmica. A més, albergarà les primeres proves de camp del projecte, amb l'engegada d'una infraestructura pilot de xarxa de comunicacions mòbils basades en l'ús de la nova capa d'ultracapacidad.

La solució ideada pels socis del projecte permetria oferir servicis d'alta qualitat i rapidesa independentment de la densitat de mòbils que s'acumulen en una zona determinada, afavorint a més la implementació completa de la xarxa 5G.

"Imaginem àrees plenes de gent, com l'Oxford Street de Londres, amb desenes de milers d'usuaris de smartphones per quilòmetre que desitgen enviar i rebre contingut, amb una velocitat il·limitada. Ultrawave satisfarà esta demanda, creant tecnologies europees d'avantguarda per a la nova generació de xarxes sense fils", ha exposat el cap del Departament d'Enginyeria de la Universitat de Lancaster i coordinador del projecte, Claudio Paoloni.

Al costat de la UPV i la Universitat de Lancaster participen en esta iniciativa l'empresa valenciana Fibernova, l'Institut Ferdinand Braun, la Universitat Goethe de Frankfurt i HFSE (Alemanya), OMMIC (França) i la Universitat de Roma Tor Vergata (Itàlia). El projecte Ultrawave va arrancar el passat 1 de setembre i s'estendrà fins a agost de 2020.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento