Comunitat Valenciana

Les empleades públiques víctimes de violència podran demanar reducció de jornada

  • El Consell, que també facilitarà trasllats, busca "protegir a les víctimes i per a facilitar una oportunitat d'escapar d'un possible entorn hostil o perillós".
  • "Som la primera comunitat autònoma amb mobilitat interadministrativa per a dones víctimes de la violència de gènere", explica Mónica Oltra.
  • Aquest dimecres s'ha presentat la 'Guia per a Empleades Públiques Víctimes de la Violència de Gènere' perquè coneguen els seus drets i puguen exercir-los.

Les dones, empleades públiques de la Comunitat, víctimes de violència de gènere podran demanar reducció de jornada d'un terç retribuïda així com trasllats a altres administracions o a una altra localitat per a assegurar la seua protecció o rebre assistència integral.

Estes són algunes de les mesures que han explicat este dimecres la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la titular de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques de la Generalitat, Gabriela Bravo, en una roda de premsa en la qual ha presentat la 'Guia per a Empleades Públiques Víctimes de la Violència de Gènere'. També s'ha exposat el protocol previst per a este tipus de casos.

Oltra ha ressaltat la "confidencialitat" de les treballadores públiques -funcionàries i interines- que posen de manifest la seua situació, així com el fet que no serà necessari que la seua situació siga ratificada en sentència o per la Fiscalia, ja que podria fer-se en un Centre 24 Hores o pels Servicis Socials de l'Administració, entre uns altres.

Quan es tinga confirmada esta situació de maltractaments, l'empleada podrà sol·licitar, entre altres possibilitats, un trasllat de lloc de treball que "no suposarà minvament alguna en la remuneració salarial de la víctima respecte al lloc que ocupava en el seu lloc d'origen", ha explicat Bravo. L'adscripció al nou lloc de treball de l'empleada víctima de violència de gènere tindrà caràcter provisional i, en qualsevol cas, es mantindrà la reserva sobre el lloc de treball del que fóra titular amb destinació definitiva.

El trasllat per violència de gènere tindrà la consideració de trasllat forçós, per la qual cosa els gastos i indemnitzacions que, si escau, corresponguen a l'empleada pública seran a càrrec de la conselleria o organisme d'origen, ha exposat la consellera. La Generalitat també reconeix el dret al trasllat laboral a aquells empleats públics que tinguen baix la seua pàtria potestat, tutela o acolliment a una menor o a una persona amb discapacitat que tinga la condició de víctima de violència de gènere i eixa situació aconselle un canvi de localitat de la residència familiar.

Amb l'objectiu de facilitar la mobilitat interadministrativa, el ple del Consell té previst este divendres autoritzar la firma d'un conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que permetrà que les empleades publiques de qualsevol administració valenciana obligades per un supòsit de violència masclista a canviar de lloc de treball tinguen dret al trasllat a una plaça vacant en qualsevol de les restants administracions firmants.

Així mateix, estes dones podran sol·licitar excedència o una reducció de jornada. En el cas que este siga d'un terç, no es disminuirà la retribució; la mateixa solament s'aplicarà si se sol·licita un 50% de reducció. Estes dones gaudiran, a més, de més flexibilitat horària i podran concórrer en faltes d'assistència, total o parcial.

"Necessitat" de guia

Gabriela Bravo ha destacat durant la seua intervenció la "necessitat" d'esta guia perquè les empleades públiques víctimes de violència de gènere coneguen els seus drets i puguen exercir-los. Ha subratllat que "és necessària eixa difusió, eixe coneixement i, sobretot, arbitrar mecanismes el més senzills possibles perquè l'exercici d'estos drets de les empleades públiques puguen dur-se a terme sense cap tipus de menyscapte per a les víctimes".

Per la seua banda, la vicepresidenta ha indicat que esta guia, "que m'agradaria no haver de presentar", és "més que un document; és un esforç de l'equip de la Conselleria de Justícia per a protegir a les víctimes i per a facilitar una oportunitat d'escapar d'un possible entorn hostil o perillós per a les dones".

"En definitiva, un pas més en el camí cap a una societat d'homes i dones lliures i iguals, perquè el nostre objectiu és atendre la violència en totes les seues fases: la prevenció i la promoció de la igualtat i cada dia anar guanyant la batalla", ha insistit la vicepresidenta, qui ha destacat que "som la primera comunitat autònoma amb mobilitat interadministrativa per a dones víctimes de la violència de gènere".

Oltra ha assenyalat també que esta guia, "un recurs útil perquè les empleades públiques tinguen un fàcil accés als drets que tenen per a millorar la seua situació i la de la seua família", forma part d'un gran pacte contra la violència de gènere i masclista "que està ultimant el Govern valencià i que es presentarà en breu, on hi ha mesures com esta, compromisos concrets per part de les administracions, dels agents econòmics i socials, de l'administració de justícia, de col·legis professionals i organitzacions feministes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento