Comunitat Valenciana

Sanitat obrirà quiròfans els dissabtes per a baixar la llista d'espera

  • A la Comunitat Valenciana hi ha 66.512 pacients a l'espera d'una intervenció quirúrgica programada, un 11% més que fa un any.
  • Montón anuncia un augment del pla d’autoconcert i la programació d'intervencions els dissabtes, així com un augment de les operacions per la vesprada.
  • Traumatologia (22.702), oftalmologia (14.578) i cirurgia general (10.721) són les especialitats amb major embós.
  • "Volem disminuir el nombre de pacients que estan en llista d'espera", afirma.
Imagen de un quirófano de un hospital público valenciano.
Imagen de un quirófano de un hospital público valenciano.
GVA
Imagen de un quirófano de un hospital público valenciano.

La consellera de Sanitat Universitat i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat aquest dimarts un augment del pla d’autoconcert i la programació d'activitat quirúrgica els dissabtes amb la finalitat de reduir les llistes d'espera a la Comunitat Valenciana.

Així ho ha manifestat la responsable política davant els mitjans abans de mantenir una reunió de treball amb els gerents dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana en l'Hospital Universitari de la Plana de Vila-real (Castelló).

Segons les últimes xifres publicades en la pròpia web de la Conselleria, corresponents al tall de juny de 2017, a la Comunitat Valenciana hi ha 66.512 pacients a l'espera d'una intervenció quirúrgica programada, un 11% més que fa un any, quan hi havia 59.883 persones en les llistes d'espera de la Conselleria.

D’ells, més de 40.000 esperen entre 0 i 90 dies, 14.225 es troben en la franja entre 91 i 180 dies, i 12.133 persones porten més de 180 dies esperant a ser operats. Les especialitats amb major embós de pacients en llista d'espera són traumatologia (22.702), oftalmologia (14.578) i cirurgia general (10.721).

Montón ha recordat, quant a la llistes d'espera, que la Conselleria ha eliminat la "comptabilitat B", ja que "no es menteix" respecte a les mateixes. "El PP en 2015 va deixar una borsa oculta o comptabilitat B de més de 10.000 pacients i 3,5 milions de dies de demora, i açò ja no es fa a la Comunitat Valenciana", ha criticat.

A més, ha assegurat que s'està apostant per la informació directa i individualitzada de cada pacient i ja són més de 40.000 valencians els que han accedit a aqueixa informació "per a saber quant temps de demora tenen en la programació de la seua cirurgia".

Finalment, ha subratllat que la Conselleria va a intentar escurçar els temps d'espera augmentant el pla d’autoconcert, "intentant fer més amb els nostres propis mitjans", i programant activitat quirúrgica el dissabte "perquè els quiròfans en activitat programada estiguen en funcionament també aquest dia". "Volem disminuir el nombre de pacients que estan en llista d'espera", ha apuntat la consellera.

Universalitat

D'altra banda, Montón ha realitzat amb els gerents dels departaments un balanç i seguiment de la universalitat de l'assistència sanitària, "de la qual gaudeixen 17.000 persones que han recuperat el seu dret integral a l'assistència sanitària independentment de tenir o no papers".

Així mateix, ha destacat que 1.300.000 persones "es beneficien de les ajudes enfront del copagament, persones en situació d’especial vulnerabilitat, com són els pensionistes amb rendes inferiors a 18.000 euros; persones amb diversitat funcional i els menors de 18 anys que estan associats a una targeta SIP amb un pare o una mare amb una renda inferior a 18.000 euros".

La consellera també s'ha referit als tractaments de l'Hepatitis C, "doncs som la comunitat autònoma pionera que més tractaments ha dispensat, però també els primers i únics que dispensem a tots els pacients d'Hepatitis C que ho necessiten". "A causa de l'alt nivell d'eficiència en aquest tractament podem dir que hem salvat la vida a més de 10.000 valencians gràcies a aquesta acció de la Generalitat Valenciana", ha afegit.

Infraestructures

Quant a l'enfortiment de la sanitat pública valenciana, Montón ha recordat que s'ha posat en marxa un pla de dignificació d'infraestructures sanitàries de 359 milions d'euros "que fa que en tots els departaments, simultàniament, s'estiguen desenvolupant moltes millores i l'adquisició d'equipaments i noves tecnologies per a tenir una millor qualitat assistencial". "Fins i tot alguns departaments estan fent una execució anticipada del pressupost perquè el pla està anant molt accelerat", ha dit.

D'altra banda, Montón ha ressaltat que després de 9 anys sense Oferta Pública d'Ocupació, a la Comunitat Valenciana en aquesta legislatura van a oferir-se 17.700 places, "cosa que ens col·loca entre les primeres comunitats autònomes quant a Oferta Pública d'Ocupació".

Mesures d'eficiència

Respecte a les mesures d'eficiència i bona gestió, ha destacat que en el pressupost de 2016 es va produir un estalvi de 220 milions d'euros de funcionament "sense tocar la qualitat assistencial, ni els drets dels treballadors i, fins i tot, incorporant fàrmacs innovadors com els de tractament del càncer".

De cara als mesos que resten de 2017, la responsable de Sanitat s'ha referit als compromisos d'Ademús, "on anem a posar en comú entre tots els gerents dels departaments com portar cap a avant aquests cinc objectius".

Sobre aquest tema, s'ha referit a l'atenció domiciliària farmacèutica per a dependents, l'estratègia de la diabetis, declarar la Comunitat Valenciana espai cardioprotegit, millorar la humanització i continuar amb mesures d'eficiència.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento