Comunitat Valenciana

Puig sobre finançament: "El Govern no pot escudar-se que ha d'haver-hi acord de totes les CA"

  • "És un moment clau per a dir que som nacionalitat històrica i que volem tindre tota la capacitat per a fer possible el potencial econòmic que tenim", diu.
  • Recorda que l'informe d'experts "incideix que hi ha un dèficit real del sistema autonòmic pel seu finançament de 16.000 milions d'euros" que s'ha de solucionar.
  • El president, que mantindrà el dijous una reunió amb Mariano Rajoy, assegura que "ens juguem el futur de convivència de tots els ciutadans".
Puig atén els mitjans
Puig atén els mitjans
Europa Press
Puig atén els mitjans

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat este dilluns sobre el canvi de finançament autonòmic que el Govern "no pot escudar-se" en el fet que ha d'haver-hi un acord entre totes les autonomies per a solucionar la situació perquè "açò no va així", ha advertit i ha recalcat: "No és qüestió de partidisme ni de mirar des dels ulls de partit sinó de país". En esta línia ha demanat no "fer trampes en el debat" i s'ha preguntat si quan es demana que hi haja un acord entre autonomies, i si este no és possible, el Govern "no va a fer res davant una injustícia palesa demostrada per experts". Al seu juí, l'executiu no pot estar "com a àrbitre" sinó que té un "paper fonamental".

Puig s'ha pronunciat en estos termes després d'una reunió mantinguda amb el grup parlamentàri per a posar les bases del nou curs polític i en relació al canvi de model de finançament i a la reunió que mantindrà dijous que ve amb el president del Govern, Mariano Rajoy. Sobre este tema, ha recalcat que a la trobada del dijous acudeix com a president de la Comunitat i ha considerat que en el tema del finançament autonòmic s'ha avançat "substancialment" en l'anàlisi del que ha de ser l'objectiu, que ha resumit en "singularitat entre territoris" però "igualtat entre ciutadans".

"No tinc com a vocació alinear a ningú", ha dit replicant al delegat del Govern, qui l'ha instat a alinear-se en este tema a la resta de presidents autonòmics socialistes i dirigents del PSOE amb Pedro Sánchez. "No és el meu deure", ha sostingut, i ha defès el treball previ realitzat en les comunitats autònomes "perquè hi haja la millor posició per als interessos generals de tots". "Ací ens juguem el futur de convivència de tots els ciutadans", ha advertit.

"Asimetries" que "no tenen lògica"

En esta línia, ha subratllat que l'informe d'experts del Govern incideix que hi ha un dèficit real del sistema autonòmic pel seu finançament de 16.000 milions d'euros, que s'ha de solucionar, i que hi ha "asimetries" a Espanya que "no tenen lògica". Amb este informe, ha apuntat que el Govern no pot "escudar-se" en què ha d'haver-hi un acord de totes les comunitats per a tancar el model.

Segons Puig, en més del 51% del Consell de Política Fiscal i Financera té majoria el Govern d'Espanya, a qui ha instat a tindre una "posició activa" per a solucionar el problema i després buscar el consens. Per part de la Comunitat Valenciana, ha argumentant que s'està "buscant des del primer dia", que ha parlat amb presidents autonòmics i s'ha avançat en posicions, encara que avisa que no és "qüestió de partidisme ni de mirar des d'ulls de partit sinó de país".

Sobre este tema, ha mostrat la seua "estranyesa" que es demane "unanimitat absoluta" de les autonomies en este tema i creu que, per contra, s'ha d'aprovar "amb suficient consens". Segons Puig, "hem de parlar de tot el pastís i no del tros que algú ha decidit que li correspon a cada comunitat", per la qual cosa ha insistit que el marc "no pot ser: eixe és el tros, repartiu-ho i poseu-se d'acord".

Crítiques de Montoro

Respecte a la proposta de la Comunitat, ha incidit que no va "en contra de ningú sinó a favor dels qui hem estat en pitjors condicions fins ara". Sobre les crítiques del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va acusar el Govern valencià de no fer res més que "plorar" per a demanar el finançament, creu que, de vegades, "juga el paper brut".

Al seu juí, eixes paraules són "una falta de respecte absoluta als valencians" perquè ja que "millor que ningú sap la situació de fiances i la injustícia" que pateix l'autonomia, quan "els diners no són de Montoro ni d'Espanya, sinó dels impostos dels valencians i de la resta dels espanyols", i existix una "apropiació indeguda" per la seua banda.

"Es mereix una contestació més dura però als valencians i a mi ens interessa buscar una solució i les fanfarroneries mai les hem entès a la Comunitat", ha dit per a descartar entrar "en l'espai de confrontació".

Manifestació pel finançament

Sobre el suport a la manifestació per la millora del finançament, ha indicat que no és un fi sinó un instrument per a donar visibilitat al problema, i ha destacat que la Generalitat sempre estarà darrere del que diga la societat civil.

"Qualsevol convocatòria no serà contra ningú sinó a favor dels valencians", ha dit i ha recordat que fa 40 anys "els valencians vam fer la gran manifestació a favor de l'autogovern. Ara és bon moment per a reflexionar sobre el positiu i negatiu, és un moment clau per a dir que som nacionalitat històrica i que volem tindre tota la capacitat per a fer possible el potencial econòmic que tenim".

Preguntat per si li preocupa que l'1-O puga "contaminar" eixa marxa fins al punt que es canvie per a celebrar-la el més allunyada possible de la data, ha indicat que la data orientativa va sorgir de l'àmbit sindical "i respectem que es canvie i és cert que este mes està contaminat pel que passe a Catalunya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento