La Unió denuncia que la campanya de l'ametla ha començat sense preu en una estratègia intencionada per a pagar menys
La Unió denuncia que la campanya de l'ametla ha començat sense preu en una estratègia intencionada per a pagar menys UAGA

La Unió ha indicat que malgrat existir un preu de llotja, bastant inferior al de la campanya passada, els operadors no estan comprant ametla i no fixen ells els preus amb el clar objectiu que baixen encara més les cotitzacions.

Així sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura, si continua esta tendència de baixos preus, que establisca mesurades que garantisquen la viabilitat del cultiu de l'ametla i que s'establisquen els mecanismes previstos en cas de pertorbació de mercats com és el cas.

Segons el parer d'esta Organització Professional Agrària "tot és fruit d'una estratègia intencionada perquè el productor acabe venent finalment a baix preu per la por al fet que se li quede en l'arbre" i ja han detectat algunes vendes d'ametles sense preu, "podent acabar al mateix nivell que fa huit anys on va ser ridícul el pagat als agricultors".

Els compradors d'ametla van pagar en la passada campanya un alt preu per l'ametla i van veure disminuït el seu marge de beneficis. Així, ara, pareix que no desitgen que succeïsca el mateix i per açò s'han posat d'acord per a esperar que el mercat s'afone més del que està, segons la Va unir.

L'ametla americana de Califòrnia, més econòmica que l'espanyola, sol entrar fàcilment en els mercats europeus i marcar les cotitzacions i enguany tenen una gran collita mentre que l'any passat van patir els rigors de les gelades.

MOVIMENTS ESPECULATIUS

Es podria argumentar que enguany existix més collita a la Comunitat Valenciana que l'anterior, "però encara així no es cobrix la demanda del consumidor i s'importa, la qual cosa fa sospitar que es tracta de moviments especulatius".

Segons les dades disponibles, esta campanya es podria superar els 100 milions de quilograms d'ametles importades, mentre que la producció en el conjunt de l'Estat serà d'uns 57 milions de quilos.

La producció prevista a la Comunitat Valenciana d'ametla per a esta campanya és de 5.936 tones (2.300 a Alacant, 1.654 a Castelló i 1.198 a València); més alta que l'anterior i en semblants termes a la de fa dos. Els preus que apareixen en l'actualitat en llotja són d'al voltant de 4 euros/kg ametla en gra en la varietat Comuna i de 7 euros/kg en la Marcona, mentre que l'any passat per eixes mateixes dates eren de 6 euros/kg i 8,5 euros/kg, respectivament.

Així La Unió sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura, si continua esta tendència de baixos preus, que establisca mesures que garantisquen la viabilitat del cultiu de l'ametla. Així, sol·licitarà que s'establisquen els mecanismes previstos en cas de pertorbació de mercats com és el cas.

També demana La Unió que es garantisca la trazabilidad de l'ametla a fi d'evitar el frau al consumidor i que no es barrege amb altres d'importació. És fonamental que els consumidors coneguen la qualitat de l'ametla autòctona enfront d'altres ametles importades de pitjor qualitat.

Consulta aquí más noticias de València.