Comunitat Valenciana

El Consell estudia línies de suport als ajuntaments per a la lluita antiterrorista

  • La Generalitat vol estendre l’ús dels jupetins antibales i l’armament a policies locals.
  • El president demana convocar les Juntes de Seguretat Local "de manera periòdica".
  • Puig considera positiva la coordinació entre les Policies Locals i l’Autonòmica.
Puig tras reunirse con el gabinete de coordinación de policías
Puig tras reunirse con el gabinete de coordinación de policías
GVA
Puig tras reunirse con el gabinete de coordinación de policías

La Generalitat Valenciana estudia línies de suport a ajuntaments per a estendre l'ús dels jupetins antibales i l'armament a policies locals en la lluita antiterrorista i per a cercar un espai d'autoprotecció. Així ho ha avançat aquest dijous el president del Consell, Ximo Puig, en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb el gabinet tècnic de coordinació de policies locals.

El 'president' ha explicat que un dels temes que s'ha abordat en la trobada ha sigut la prevenció i autoprotecció dels agents, en relació amb jupetins antibales i antitalls; així com la superació de les patrulles unipersonals per a enfortir la posició dels agents; i la qüestió d'armament dels agents locals -s'ha plantejat el debat de l'ús d'armes llargues-.

Suport per a l'autoprotecció

Preguntat per si el Consell es planteja ajudar als municipis al fet que doten als seus agents de jupetins i d'armes, Puig ha afirmat que es veuran unes línies de suport "en aquest espai d'autoprotecció i lluita contra el terrorisme".

Així mateix, s'ha compromés a "intentar recolzar en tot el que estiga en la seua mà", com en l'aspecte formatiu. "Augmentarem el treball a través de l'institut" de seguretat, ha dit. "La formació dels policies és fonamental i, en aquest cas, és bàsica l'específica contra el terrorisme", ha postil·lat.

Puig ha instat així mateix a ajuntaments a convocar les Juntes de Seguretat Local "de manera periòdica" per a "intentar complementar i cercar les màximes sinèrgies". Ha dit que són "especialment útils" quan hi ha esdeveniments de característiques multitudinàries que "exigeixen una resposta clara".

Així mateix, ha afirmat que proposarà al delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, que convoque la Junta Autonòmica de Seguretat perquè considera que "s'ha de plantejar com una visualització clara el combat comú contra el terrorisme". "Ací -ha agregat- no hi ha cap departamentalisme".

D'altra banda, instarà "una altra vegada" al Ministeri d'Hisenda al fet que en els pressupostos de 2018 "es tinga per atesa d'una vegada la necessitat de reposició total i més enllà de 100 per cent per a recuperar el terreny perdut en ocupació en funcions bàsiques com la seguretat".

Policia Autonòmica 

Puig, preguntat pel projecte d'incorporar a policies locals en el cos de la Policia Autonòmica, ha comentat que desconeix per què "volen cercar enemics on no n'hi ha". "Per què s'intenta fabricar aquesta confrontació absurda?; Hi ha algú en contra que es coordinen policies locals i hi hagen espais que en un espai comú es poguera configurar la policia local amb l'autonòmica?", s’ha preguntat.

Aquesta opció d'unió, ha dit, li sembla "positiva" perquè "és un camí de cooperació en l'àmbit local i autonòmic que podria derivar en una policia autonòmica nova, diversa, amb un plantejament diferent i que poguera alternar aqueix doble àmbit competencial". "És una idea damunt de la taula per a veure com podem treballar conjuntament. És un debat racional i desqualificar-ho, simplement, al meu semblar demostra la falta absoluta d'intel·ligència", opina.

D'altra banda, Puig ha llançat algunes xifres en relació amb el '112 Comunitat Valenciana' i amb els incendis a l'estiu. Sobre el primer servei ha afirmat que a l'agost ha rebut 275.000 telefonades i, en tot l'estiu, quasi mig milió; i sobre incendis ha afirmat que la Comunitat ha registrat 70, "afortunadament a l'agost menys greus que altres anys", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento