Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana guarda silenci en senyal de repulsa i recorda el seu afecte a Catalunya

  • Per a Puig, "no és un atac contra una ciutat o un país, és contra tota la gent de bona voluntat del món".
  • "Enfront de la por ens reafirmem en la llibertat; enfront del fanatisme, defensem la democràcia", diu el manifest del Consell.
  • Ajuntaments, diputacions Les Corts i delegacions del govern es concentren també per a mostrar el seu rebuig al terrorisme.
Concentración en el Palau de la Generalitat.
Concentración en el Palau de la Generalitat.
EUROPA PRESS
Concentración en el Palau de la Generalitat.

Les institucions valencianes han convocat al migdia d'aquest divendres diverses concentracions en les quals s'han guardat minuts de silenci en senyal de repulsa als atemptats de Barcelona i Cambrils, així com en record de les 14 víctimes mortals i el centenar de ferits, que han sigut secundades per centenars de transeünts i han conclòs entre aplaudiments, amb al·lusions a l'afecte del poble valencià cap a Catalunya: "T'estimem Barcelona", concloïa la declaració institucional del Consell.

Enfront del Palau de la Generalitat, a València, han guardat tres minuts de silenci responsables del Consell encapçalats pel seu president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, així com de les Corts Valencianes, amb la seua vicepresidenta, la socialista Carmen Martínez, i parlamentaris dels grups com Vicente Betoret (PP), Juan Ponce (Compromís), Mari Carmen Sánchez (Ciutadans) o David Torres (Podem), entre uns altres.

Després dels minuts de silenci ha pres la paraula Mónica Oltra per a donar lectura, visiblement emocionada, a la declaració institucional en nom de la Generalitat i del conjunt del poble valencià, en la qual ha assegurat que estan "commoguts" per l'ocorregut a Barcelona i Cambrils i ha volgut mostrar la seua "repugnància i condemna" als atacs terroristes.

"Barcelona és, sempre ha sigut, una ciutat oberta, cosmopolita, universal. Valors que són incompatibles amb els enemics amb la llibertat i la democràcia; valors que fan única a Barcelona però que al mateix temps l’agermanen amb altres cuidades com Niça, París, Brussel·les, Istanbul, Londres i moltes altres que han sigut víctimes en els últims anys d'atemptats terroristes", continuava la declaració.

Per això, el Consell ha volgut mostrar la seua solidaritat i dolor compartit amb les víctimes i les seues famílies, així com amb el conjunt de la societat catalana, al mateix temps que ha manifestat les seues condolences "a totes les persones que pateixen al llarg del planeta, fora de la immediatesa mediàtica de la volguda Europa, les conseqüències de la intolerància i del totalitarisme".

Enfront de la por, llibertat i vida diversa

"Enfront de la por ens reafirmem en la llibertat; enfront del fanatisme, defensem la democràcia; enfront de les societats tancades, valorem la vida diversa; enfront de la mort i el patiment, tot el poble valencià aposta per la vida i l'alegria", afig.

Així, el Consell reafirma el seu compromís "amb els valors universals de democràcia, justícia, pau, llibertat, igualtat i fraternitat", que defensa "contra qualsevol temptació totalitària". Per a concloure el text, ha recorregut a les paraules del poeta català Salvador Espriu en les quals deia: "però segueix, més enllà de la tristesa, el designi de vida, perquè va ser escrit que l'amor venceria a la mort".

Puig: "Un atac contra tota la gent de bona voluntat"

Puig ha reafirmat la defensa dels valors que van inspirar la Revolució Francesa i ha subratllat el sentiment de "extraordinària tristesa" per part del poble valencià davant el que, ha dit, "no és un atac contra una ciutat o un país, és contra tota la gent de bona voluntat del món".

Ha rebutjat que el fanatisme vulga ocupar "un espai extraordinàriament volgut en el nostre Mediterrani" i ha advocat per combatre la intolerància amb la raó: "Enfront de la barbàrie, la raó; enfront de la falta de valors, més valors". "Açò no és una guerra de civilitzacions, sinó d’aquells que estimem la llibertat i els qui volen imposar el totalitarisme, i açò no ho anem a consentir".

Les Corts lamenten aquest “acte salvatge” 

La vicepresidenta primera de les Corts, Carmen Martínez, ha mostrat en nom del Parlament valencià tota la solidaritat a les víctimes, al poble català i a les seues institucions i ha assegurat: "No podem permetre que un acte salvatge com a aquest canvie la nostra forma de vida".

Ha assenyalat que la democràcia i la llibertat no poden veure's amenaçades "per la barbàrie i per persones que anteposen les seues creences i fanatisme a qualsevol altra cosa". Per això, ha demanat unitat i treball per a "eradicar les causes que produeixen aquest tipus de fets que tant ens aterren i que no s'entenen des de la racionalitat".

PP: "Aconseguirem vèncer"

Des del PP, la seua presidenta, Isabel Bonig, ha participat en el minut de silenci en l'Ajuntament de Borriana i ha traslladat també les seues condolences a la societat catalana, que "està demostrant altura de mires".

"Hui tots els espanyols de bé ens unim per a dir de forma alta i clara que no van a poder amb nosaltres, la democràcia i la llibertat triomfaran sempre, serà dur però amb la unió i la fortalesa, i amb la llei en la mà, aconseguirem vèncer com hem aconseguit vèncer al terrorisme etarra", ha assegurat.

Juan Ponce (Compromís) ha assegurat que aquest tipus de fets "només reforcen la solidaritat, acolliment i democràcia" com a valors, mentre que David Torres (Podem) ha apel·lat a la unió de totes les forces per a parar "aquesta xacra que està intentant condemnar-nos a viure amb por" però que "no ens va a acovardir".

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, també ha incidit que "davant aquest atac a la llibertat, la societat ha d'estar més unida que mai per a demostrar que aquests actes terroristes no acabaran amb els valors de la democràcia en la qual tots creiem".

Banderes a mitja asta 

La Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana ha celebrat també aquest migdia un minut de silenci per a condemnar els atemptats, al que s'han sumat representants de la comunitat islàmica a la Comunitat Valenciana. Així mateix, les banderes onejaran a mitja asta fins al pròxim 20 d'agost com a senyal del dol oficial decretat pel Govern durant tres dies.

Ajuntaments i Diputacions se sumen al dol 

A Castelló, la concentració ha estat presidida per l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, acompanyada per la consellera d'Universitats i Recerca del Govern d'Aragó i una diputada del Parlament català. "Condemnem total i absolutament, rotundament, els atemptats", ha dit i ha afegit: "Tots som una unitat enfront del terrorisme".

En la d'Alacant, l'alcalde, Gabriel Echávarri, ha destacat la importància d’"estar tots units llançant un crit de silenci, que el terror mai podrà amb la democràcia" mentre que a València, el seu alcalde, Joan Ribó, ha afirmat que ja ha cridat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a manifestar-li "la solidaritat de l'Ajuntament i de tot el poble valencià" davant aquests actes "brutals".

Ha subratllat que els terroristes "no són representants ni poden ser associats a cap religió o forma cultural" i cal eradicar el yihadisme "des de la convivència i la multiculturalitat". El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat que la bandera de Barcelona onege en el consistori al costat de la Senyera, la de la Comunitat i la de la Unió Europea com a mostra de solidaritat.

Nombroses institucions s'han manifestat en silenci en senyal de repulsa als atemptats i han expressat la seua condemna com a ajuntaments, universitats, hospitals o institucions com el síndic de Greuges o les tres diputacions, entre unes altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento