Comunitat Valenciana

Gómez diu que la taxa a apartaments turístics busca frenar la "competència deslleial"

  • L'edil no veu “normal que s'afavorisca a qui s'aprofita de llacunes i no compleix les normes".
  • Considera que el dels apartaments turístics és un "fenomen recent" i valora la decisió per ser "la primera ciutat" que realitza "un estudi rigorós".
  • Per al portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de València, Fernando Giner, "el problema del turisme no se soluciona amb més impostos".
La concejala Sandra Gómez en una imagen reciente
La concejala Sandra Gómez en una imagen reciente
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
La concejala Sandra Gómez en una imagen reciente

La primera tinent d'alcalde de València i regidora de Turisme en aquesta ciutat, Sandra Gómez, ha destacat aquest dimecres que la taxa per a apartaments turístics que l'Ajuntament preveu aplicar a aquest tipus d'allotjaments busca la "regularització" del sector i frenar "la competència deslleial". "No entra en el meu model que existisca un sector al marge de les obligacions que paga la resta", ha indicat en aquest sentit.

Gómez s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit per a presentar el balanç turístic de València corresponent al primer semestre de l'any i la previsió per a la temporada d'estiu, preguntada per les accions que va anunciar aquest dimarts respecte als apartaments turístics.

El consistori preveu reunir-se al setembre amb Airbnb, la plataforma de lloguer turístic "més important a Espanya", per a realitzar-li diverses propostes i tractar de signar un conveni de col·laboració. Entre les mesures plantejades figura una taxa per als apartaments turístics i limitar els dies a l'any que un particular pot llogar el seu habitatge.

La responsable municipal ha assenyalat que "aquest és un sector que genera competència deslleial" cap "als qui paguen impostos i estan donats d'alta en la Seguretat Social", per la qual cosa ha dit que no veu “normal que s'afavorisca a qui s'aprofita de llacunes i no compleix les normes".

Sandra Gómez ha comentat que el dels apartaments turístics és "un fenomen recent" i ha destacat la necessitat de "saber de què parlem i no tocar d'oïda" en abordar aquesta qüestió. En aquest sentit, ha valorat la decisió de la capital valenciana per a ser "la primera ciutat" que realitza "un estudi rigorós" i "un mapa" per a "conèixer el "nombre d'apartaments reglats i no reglats" existents, la seua "tipologia" i el "tipus de turista" que els lloga.

L'edil ha assegurat que aqueix estudi permet, com s'ha fet i "amb rigor, llançar una bateria de propostes per a regularitzar" aqueix model d'allotjaments. "Amb el conveni que proposarem al setembre a Airbnb anem a realitzar una regulació que es notarà en tots els àmbits", ha manifestat.

D'altra banda, preguntada per les crítiques del portaveu de Ciutadans (Cs) en l'Ajuntament de València, Fernando Giner, a la taxa anunciada per als apartaments turístics, en considerar que "el problema del turisme no se soluciona amb més impostos", Gómez ha indicat que és una postura pròpia d’"un partit liberal" que "no creu en la regularització" de determinats sectors.

"És una posició ideològica. Entra en la seua idea de lliure mercat. És una qüestió de tenir un diferent model", ha agregat la també portaveu socialista en el consistori. Així, ha asseverat que en el seu model "no entra que existisca un sector al marge de les obligacions que paga la resta".

"Turisme ben posicionat” a Barcelona 

D'altra banda, preguntada per si els atacs que s'estan registrant contra el turisme a Barcelona podrien afavorir a València perquè els turistes es decantarien com a conseqüència d'aqueixos incidents per la capital valenciana, Sandra Gómez ha respost que el de la capital catalana "segueix sent un turisme molt bé posicionat i atractiu".

Referent a açò, la representant de la Cambra de Comerç de València que ha participat al costat de l'edil en la roda de premsa, Eva Blasco, ha descartat que "una activitat aïllada d'aqueix tipus porte a buscar una altra destinació" i ha considerat que en tot cas "perjudica" a una "destinació exemple" com Barcelona.

Igualment, el president de l'Associació Empresarial Valenciana d'Agències de Viatges, Miguel Jiménez, que també ha participat en la compareixença, ha instat a "aprendre" de "els errors dels altres per a no cometre'ls" i "aconseguir un turisme compromès amb la ciutat i sostenible".

Comerços tradicionals

D'altra banda, preguntada per les crítiques per la desaparició de comerços emblemàtics del centre històric de València, Sandra Gómez ha subratllat la "necessitat" de "mantenir llocs genuïns en entorns importants de la ciutat com Ciutat Vella" de manera que siguen espai per a "negocis tradicionals" i "no solament per al turisme".

La regidora ha emmarcat en aquesta línia de treball no solament els "controls" que es poden dur a terme sinó també "accions de promoció". En aquest punt s'ha referit al treball que duu a terme l'Ajuntament al costat de l'Associació de comerciants del centre Històric per a habilitar "subvencions encaminades a mantenir la diferenciació i el producte tradicional en els seus aparadors" amb la finalitat de "fer-los també atractius al turisme".

Igualment, ha citat iniciatives com la promoció del "turisme de shopping" i la d'impulsar des de l'àrea de Empreniment "un projecte per a garantir la continuïtat dels negocis emblemàtics, garantint el relleu" entre persones interessades a continuar el negoci encara que no tinguen relació directa amb els titulars.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento