Comunitat Valenciana

Els veïns, l'economia i la burocràcia, principals problemes segons l'enquesta al món faller

  • El 48% dels enquestats volen que la Junta Central Fallera siga independent de l'Ajuntament, mentre un 48,9 prefereix que continue com fins ara.
  • S’han rebut 963 enquestes, que s’han realitzat en els 19 districtes municipals, en les quals es preguntava sobre diverses qüestions com les novetats introduïdes.
  •  Els resultats es poden consultar íntegrament en la pàgina web oficial del consistori municipal, www.valencia.es.

Els veïns, l'economia i la burocràcia són, per aquest ordre, els principals problemes que afecten a les Falles, segons l'estudi sociològic realitzat al col·lectiu faller els resultats del qual ha donat a conèixer aquest dimarts el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset.

L'edil ha subratllat que les dades llançades per la consulta "corroboren absolutament la pluralitat i la transversalitat del que és possiblement el major motor de cohesió social en la ciutat de València". Igualment, l'edil ha emfatitzat el desig dels integrants de la festa d'opinar i ser consultats, amb més del 91% dels enquestats, mentre que un percentatge del 84% s'han pronunciat d'acord o molt d'acord amb la celebració d'un Congrés Faller.

L'enquesta sobre la percepció social del col·lectiu faller davant la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha tingut com a univers demoscòpic a falleres i fallers majors de 18 anys residents en la ciutat de València, un col·lectiu amb un cens de 43.545 ciutadans i ciutadanes.

Les 963 enquestes realitzades s'han distribuït en els 19 districtes municipals. El percentatge d'homes enquestats ha sigut del 42'9% i el de dones el 57%, i quant a la distribució per edats el 35'6% han sigut en la franja de 35 a 49 anys, seguida pel 25'3% en la franja de 50 a 65 anys; 16'5% de 25 a 34 anys, i 11'1% en la de 18 a 24 anys.

Entre les qüestions plantejades, s'ha preguntat als fallers pels principals problemes que afecten a la festa. El 47,7% ha al·ludit als veïns -que és el major conflicte per al 16,5%- per qüestions com la incomprensió o la poca col·laboració. Així mateix, el 23,1% apunta a l'economia (cost per al faller, preu del monument i la crisi), mentre que el 17% apunta a la burocràcia, per la dificultat d'obtenir permisos.

A aquests tres ítems li segueixen les "escasses ajudes", la restricció d'horaris, la "falta de sensibilitat dels polítics", el tràfic, el vandalisme, la massificació, la politització, la brutícia, l'organització de l'Ofrena i, finalment, la Junta Central Fallera.

El 22%, més identificat amb el PP 

L'estudi ofereix també dades sobre sociologia electoral. El 22% se sent políticament més identificat amb el PP; el 18,9 amb el PSOE; el 12,6 amb Compromís; l'11,1 amb Ciutadans i el 6,4 amb València en Comú. Les xifres varien lleugerament si es pregunta quin és el partit que els agradaria que guanyara les eleccions: el 22,3% respon que el PP; el 20,6, el PSPV-PSOE; el 15%, Compromís; el 10,1, Cs; i el 7,1 Valencià en Comú. A més, el 45,4 dels fallers participants es defineixen com d'esquerra o centre-esquerra, per un 21,5 de centre i un 25,7 de dreta o centre-dreta.

Altres dades destacables d'aquest estudi -que pot consultar-se en la seua integritat en la web de l'Ajuntament de València- s'inclouen aspectes molt diversos referents, per exemple, a l'arrelament de les persones enquestades en la comissió a la qual pertanyen. Destaquen en aquest apartat la família d'origen, els amics, la parella i els fills com a principals motius.

Dels enquestats, un 31,8% ha ocupat en els últims anys un càrrec de responsabilitat en la comissió fallera a la qual pertany, enfront del 68,25% que no ho ha tingut. En els homes el percentatge dels quals sí ho han tingut s'eleva al 40,1%, mentre que en les dones es redueix al 25,5%.

Divisió sobre la independència de la JCF 

Pel que es refereix al model de gestió més adequat, la radiografia revela que el 48% dels enquestats volen que la Junta Central Fallera siga independent de l'Ajuntament, mentre un 48,9 prefereix que continue com fins ara, depenent de l'Ajuntament. En la resposta a la pregunta sobre el grau d'importància que té per a les i els enquestats la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per al 74,5% és molt important i per al 20,5% és important.

Quant a la importància que atorguen a cadascun dels elements culturals de les Falles, destaquen amb valors superiors a 9, i en aquest ordre, el monument, la sàtira, la indumentària i la pirotècnia.

Respecte als canvis que s'han produït en la festa, l'acord i la valoració positiva és del 93,8% quant al reconeixement del Museu Faller com a museu oficial; 85,8% respecte a l'obertura de la balconada de l'Ajuntament durant les mascletaes a ciutadans i comissions falleres; un 80% en el trasllat de l'Exposició del Ninot al Museu de les Ciències i un 75'8% d'acord respecte a la realització de campanyes d'imatge per part de professionals del disseny i la comunicació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento