Comunitat Valenciana

Oltra sobre el plurilingüisme: "Els xiquets iniciaran el curs en els centres triats amb totes les conseqüències"

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mónica Oltra, ha demanat a les famílies de la Comunitat "tranquil·litat" després de les últimes resolucions del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que obliguen, entre altres coses, el Consell a suspendre el seu decret del plurilingüisme i tornar a la normativa anterior, aprovada pel PP. "El més important que el Consell vol traslladar és tranquil·litat als pares i mares perquè els xiquets de 3 anys i la resta de la població i escolar començaran amb total normalitat el curs en els centres triats pels seus pares". "I amb totes les seues conseqüències", ha asseverat.

Així ho ha manifestat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al ple de l'Executiu autonòmic a preguntes dels mitjans sobre les decisions del TSJCV conegudes este dijous que, d'una banda, suspenen parcialment el decret de plurilingüisme per considerar que suposa "un greuge comparatiu" cap als alumnes que estudien majoritàriament castellà, i, per un altre, obliguen a tornar a la normativa anterior, açò és als decrets 127/12 i 234/97 .

Mónica Oltra, que ha reiterat que el Govern valencià "acata les resolucions judicials però no les compartix", per la qual cosa ja està preparant els corresponents recursos, ha recalcat que la suspensió del decret que retrotrau a 2012 "solament afecta un 6% de la població escolar valenciana, no el 94% restant", en concret als xiquets de 3 anys, "amb el que això suposa".

La vicepresidenta ha lamentat que la interlocutòria del TSJ "ens retrotrau 20 anys arrere, a un model lingüístic fracassat, que ha tingut com a conseqüència que solament el 6% dels xiquets i xiquetes dominen l'anglés, el 30% el valencià i el 99% el castellà". Així mateix, ha reafirmat que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "òbviament, té tot el suport" de l'Executiu valencià, enfront de la petició de dimissió realitzada per l'oposició.

Preguntada pels motius pels quals Marzà no ha comparegut en la roda de premsa per a donar explicacions, Oltra ha recalcat en tercera persona: "Ací està la portaveu del Consell explicant les decisions del Consell, com tots els divendres. El Consell té un caràcter solidari de les decisions que prenem", ha subratllat.

Sobre el fet que el TSJ haja identificat el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, com a responsable de fer complir les resolucions de la sala i no a Marzà, Oltra entén que "la secció -del TSJCV- tindrà la seua raó per a haver obviat la responsabilitat del conseller, en la qual no vaig a entrar" i ha garantit que "tot es dirimirà en el procés de recurs" que interposarà el Consell. "I el decret ho aprova tot el Consell, tots som responsables de la seua aprovació", ha recalcat.

Per tot açò, "el Consell seguix mantenint l'objectiu que els xiquets valencians dominen les dos llengües cooficials i una estrangera quan acaben la seua etapa educativa obligatòria sense que els pares hagen de pagar", ha asseverat, una meta que esperen aconseguir d'una forma o una altra" i en la qual la Generalitat es manté "absolutament ferma".

Interrogada per si es planteja un nou procés de matriculació en haver de tornar al model de línies en castellà i valencià, la vicepresidenta ha cridat l'atenció sobre el fet que els xiquets de 3 anys no tenen assignatures, sinó que fan rutines preparatòries per a la Primària -"no se senten en una cadira i obrin un llibre de text"-, i ha reiterat que "este 6% de la població escolar i la resta començarà el curs amb total normalitat en funció de l'elecció dels seus pares i es respectarà el que els pares hagen triat".

NO POT AFIRMAR SI ES MANTINDRAN ELS PROGRAMES ESCOLLITS

Quan se li ha insistit si "amb totes les conseqüències" significa que es respectarà el programa lingüístic en el qual s'han matriculat els xiquets, la portaveu del Consell ha dit: "Així no podria afirmar-ho".

En qualsevol cas, ha reiterat que ho faran "amb tota normalitat" i "amb totes les conseqüències de la seua elecció", i que "es prendran les decisions perquè el 8 i l'11 de setembre puguen començar el curs en el centre que hagen triat", per la qual cosa els pares "poden estar tranquils".

Per a Oltra, "la gent està molt tranquil·la perquè, sincerament, parlem d'un 6% d'escolars". "Que els pares gaudisquen de la platja i la muntanya perquè el Govern valencià s'ocupa", ha manifestat, per a més tard recalcar que "parlem d'un 94% que ja està damunt de la tovallola prenent el sol" i que la resta "també poden estar tranquils, d'això s'ocuparà el Consell".

I sobre els centres valencians en els quals el Consell Escolar ha votat un model condicionat a una major formació de valencià i anglés, ha tornat a dir que "tots els pares poden estar tranquils". En este punt, ha subratllat la importància de recordar que tenen 3 anys, per la qual cosa ha il·lustrat que "no van a llegir 'Hamlet'" i ha bromejat que "si hi ha algun, el portarem a un centre d'alta capacitació".

Es tracta, per a la portaveu del Consell, d'"avanços en etapes educatives que no són ni obligatòries". "Què fem amb els xiquets de 0 a 3 anys que no estan escolaritzats?", s'ha preguntat.

OBJECTIU "IRRENUNCIABLE"

Preguntada per un possible "xantatge" en el model de plurilingüisme que planteja el decret, Mónica Oltra ha assegurat que "com l'objectiu és irrenunciable, tornar al model lingüístic fracassat és renunciar a l'objectiu", doncs considera que la norma anterior "ha fracassat objectivament". "Per descomptat, voler aconseguir una cosa des de la base d'un model fracassat és una contradicció en terme, és un impossible", ha manifestat.

Ha insistit que la Generalitat manté la meta que els xiquets valencians "dominen les tres llengües en plenitud i sàpien desenvolupar-se en elles allà on vaja, independentment dels instruments normatius". "Anem a seguir el 'caminet', acatant les decisions judicials però recorrent-les".

ESTUDIA RECURSOS "EN UNA PROPORCIÓ RAONABLE"

Oltra ha ironitzat en dir que el Consell es troba actualment "estudiant en una proporció raonable com anem a encarar els recursos", utilitzant la mateixa expressió emprada pel TSJ en manifestar que la Generalitat pot atorgar al valencià un tracte diferenciat sobre el castellà "en una proporció raonable".

Respecte a si creu que hi ha hagut un possible error en la manera en la qual Educació ha elaborat el decret, ha recordat que la norma "té precedència en altres comunitats autònomes" com a Múrcia o Madrid". El decret impulsat per la Conselleria "s'ajusta", segons ella, "a dret i a la necessitat i objectiu que els xiquets dominen valencià, castellà i anglés quan acaben l'etapa obligatòria". I ha recordat que "al final, una norma és un instrument per a aconseguir un objectiu".

En este sentit, ha definit el decret com "una peça més de l'estratègia" i d'un "tot", al mateix temps que ha recordat altres actuacions com la millora en l'estranger de la formació en anglés de "centenars" de professors valencians i la implantació d'assessors de conversa en tots els centres, alguna cosa que "no té cap comunitat".

"El que no entenc és per què alguns estan entestats que els xiquets no tinguen més oportunitats en la vida", ha lamentat Oltra, que no entén "per què per saber anglés hages de pagar una acadèmia privada". Però ha afegit: "O sí ho entenc, potser solament volem que alguns aprenguen anglés", una visió enfront de la qual el Consell està "entestat que tots tinguen les mateixes oportunitats, no solament les que les puguen pagar". "D'ací no ens va a traure ningú", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento