Oltra: "Sembla que el govern només sap relacionar-se amb la Generalitat a força de recursos"

  • "Cada vegada que es vol ampliar drets, el Govern d'Espanya el que fa és intentar retallar-los", assegura la vicepresidenta.
  • Sobre el decret d'ús de llengües en l'Administració, diu que és un dret poder triar a llengua amb la qual es vol relacionar amb l’administració.
  • Recorda que l'Estatut d'Autonomia que es va aprovar en 2006 diu que “hi ha dues llengües oficials però que la llengua pròpia és el valencià".
Mónica Oltra en una imagen de archivo
Mónica Oltra en una imagen de archivo
GVA

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha lamentat aquest dimecres que "sembla que el Govern d'Espanya solament sap relacionar-se" amb la Generalitat "a base recursos".

Oltra s'ha manifestat en aquests termes, en declaracions a Europa Press, sobre el recurs interposat pel Govern d'Espanya contra el decret valencià que regula l'ús de llengües en l'Administració. Segons la dirigent autonòmica, es tracta de "recursos sobre normatives que en altres comunitats autònomes s'estan aplicant des de fa anys" i sobre normatives que "el que volen és ampliar drets".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que "cada vegada que amplien drets, el Govern d'Espanya contraataca amb un recurs" i ha al·ludit a la Sanitat Universal o al dret de les persones trans d’autodeterminar el seu gènere com a exemple de casos en els quals l'Estat ha recorregut.

En el cas del decret valencià d'ús de llengües en l'Administració, Oltra ha posat de manifest que es tracta "del dret que té qualsevol persona que viu a la Comunitat Valenciana a triar la llengua amb la qual es vol relacionar amb l'administració" dins de les dues llengües cooficials existents.

Així mateix, ha apuntat que "per a garantir això", s'ha de garantir també que "l'Administració sap, domina les dues llengües cooficials i a més promociona la llengua pròpia dels valencians", alhora que ha recordat que l'Estatut d'Autonomia que es va aprovar en 2006 "diu que hi ha dues llengües oficials en aquesta comunitat però que la llengua pròpia és el valencià".

Sobre aquest tema, ha afegit que el govern valencià "està treballant en açò, a promocionar aqueixa llengua pròpia, en moltes ocasions minoritzada, i a garantir el dret a qualsevol valencià a relacionar-se amb l'Administració en la llengua de la seua elecció", ha remarcat.

A més, ha criticat que "cada vegada que es vol ampliar drets, el Govern d'Espanya el que fa és intentar retallar-los", per la qual cosa ha assegurat que negociaran amb l'Executiu central "en aqueixes comissions bilaterals perquè entenguen que no volem ser ciutadans de segona". "Els ciutadans que vivim a la Comunitat volem tindre el mateix dret que hi ha en altres comunitats", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento