Comunitat Valenciana

Sanitat veta l'homeopatia i les pseudociències en els centres sanitaris públics valencians

  • La Conselleria envia instruccions als professionals de centres de salut i hospitals de titularitat pública.
  • No poden promocionar, publicitar ni albergar pràctiques com l'acupuntura, la osteopatia o el ioga "al no existir coneixement i experimentació científica".
  • Demana al Ministeri que l'homeopatia deixe de ser considerada medicament.
  • "Substituir tractaments per uns altres sense evidència científica posa en risc la salut i la vida dels pacients", afirma Carmen Montón.
Reunió per a tractar sobre les instruccions sobre homeopatia i pseudociencias
Reunió per a tractar sobre les instruccions sobre homeopatia i pseudociencias
CONSELLERIA SANITAT
Reunió per a tractar sobre les instruccions sobre homeopatia i pseudociencias

Les anomenades pseudociències no tenen cabuda en els centres sanitaris públics de la Comunitat Valenciana. Pràctiques com l'acupuntura, el ioga, la quiropraxia, la reflexologia, el quiromassatge o el Reiki no poden ser promocionades, publicitades ni celebrades a l'interior de centres de salut, d'especialitats o en hospitals de titularitat pública perquè no tenen "evidència científica demostrada" i poden "posar en risc la salut i la vida dels pacients" si se substitueixen pels tractaments mèdics.

Així ho ha afirmat aquest dilluns la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, que ha explicat les mesures del seu departament per a posar límit a les anomenades teràpies alternatives o naturals en els centres sanitaris públics valencians. D'una banda, Sanitat ha enviat una instrucció al personal directiu i administratiu de la pròpia Conselleria, als departaments de salut i als hospitals de crònics i llarga estada en la qual adverteix que els centres públics no poden acollir activitats no reconegudes com a assistencials. Per un altre, Montón ha remés una carta a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, perquè retire a l'homeopatia la condició de medicament que li va reconèixer un reial decret llei en 2015.

"La bona pràctica mèdica està lligada a l'evidència científica. Des de l'Administració hem de diferenciar clarament entre els productes que compten amb un suport de la medicina basada en l'evidència respecte a tots aquells productes i pràctiques que no han demostrat la seua eficàcia", ha dit Montón en una roda de premsa aquest dilluns. "No s'han de substituir pràctiques que en alguns casos puguen aportar benestar físic o emocional per tractaments amb eficàcia terapèutica o curativa contrastada", ha afegit.

En el catàleg d'activitats que el Ministeri de Sanitat considera pseudociències per no considerar-se pràctica mèdica basada en l'evidència científica s'inclouen la medicina naturista, la naturopatia, la medicina tradicional xinesa, l'acupuntura, el ayurveda, la fitoteràpia, la teràpia nutricional o els tractaments amb vitamines.

Igualment, figuren les pràctiques de manipulació i basades en el cos, la osteopatia, la quiropraxia, el quiromassatge i drenatge limfàtic, la reflexologia, el shiatsu o la aromateràpia, les tècniques de la ment i el cos, el ioga, la meditació, l'oració, la kinesiologia, la hipnoteràpia, la sofronització, l’arteteràpia, les tècniques sobre la base de l'energia, el Qi-Gong o Chi-Kung, el Reiki, la teràpia floral, la teràpia biomagnètica i qualsevol altra activitat semblant o equivalent a les citades.

Montón s'ha reunit amb representants dels consells autonòmics de metges, farmacèutics, infermeria, tècnics superiors sanitaris i psicòlegs, i de l'Institut Mèdic Valencià, als qui ha explicat aquestes iniciatives, que també ha traslladat a l'Associació per a Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i al Consell de Salut, entre uns altres.

Fora de la cartera de serveis

La instrucció recorda als professionals que els productes homeopàtics "estan expressament exclosos de la cartera de productes farmacològics" que ofereixen els centres sanitaris públics", ha afirmat la consellera, que ha remarcat que l'evidència científica "conclou que l'homeopatia no ha demostrat la seua eficàcia en la pràctica clínica". En aquesta línia, Montón ha alertat que la substitució de tractaments mèdics per les anomenades teràpies alternatives "posa en risc la vida i la salut dels pacients".

"Volem obrir aquest debat"

Preguntada pel moment i el motiu d'aquest recordatori als professionals, Montón ha afirmat que el seu objectiu és "fer un exercici de visibilitat de cara a la ciutadania" i practicar la pedagogia "perquè no se substituïsquen tractaments" contrastats per uns altres sense base científica. "Volem obrir aquest debat i fer el necessari en l'àmbit de les nostres competències. Per això, ha recalcat la necessitat que el Ministeri de Sanitat "siga proactiu i modifique la normativa" que dóna cabuda a l'homeopatia en les farmàcies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento