Comunitat Valenciana

CCOO reclama a Sanitat major inversió en la prevenció de riscos laborals per a evitar agressions als professionals

  • La Federació de Sanitat i Sectors sociosanitaris, FSS CCOO-PV, ha reclamat a la Conselleria de Sanitat "major inversió" en la prevenció de riscos laborals per a evitar, entre altres coses, les agressions que patixen els professionals, segons ha reclamat este divendres el sindicat en un comunicat.
Metges de la Fe durant una intervenció
Metges de la Fe durant una intervenció
GVA
Metges de la Fe durant una intervenció

Sobre este tema, ha assenyalat que els riscos ergonòmics i psicosocials són "els grans oblidats" en la sanitat pública i de fet ha apuntat que una mostra d'açò, són "les agressions que patixen diàriament els professionals d'este sector i que no es denuncien per falta de mesures efectives de seguretat per part de l'Administració".

L'informe del Pla Integral de Prevenció i Atenció a les Agressions (PIP), presentat recentment en la Mesa Tècnica de Seguretat i Salut per la Conselleria, arreplega les agressions patides en 2016 pel personal que treballa en la sanitat pública.

Este document reconeix que les agressions patides per celadors, facultatius i auxiliars en infermeria han experimentat un increment del 5,89% respecte a l'any anterior, ascendint a un total de 306 agressions. Després de l'anàlisi de dades, s'identifica que la majoria de les agressions, de caràcter físic o verbal, estan provocades per disconformitat amb l'atenció professional rebuda, el temps d'espera i pel caràcter violent de l'agressor.

DENÚNCIES ESCASSES

CCOO considera que el nombre de denúncies és "molt escàs" tenint en compte la gravetat dels fets ja que de les 306 agressions registrades solament es van denunciar 37. Els professionals han explicat al sindicat que és degut del "sentiment d'indefensió" davant este tipus de situacions, ja que són ells "directament els que han d'enfrontar-se a les deficiències del sistema sanitari i a l'agressor, que al cap i a la fi han d'acabar atendint en els propis centres o en visites domiciliàries".

Per açò, CCOO considera que la situació és "alarmant i intolerable" per la repercussió negativa que té per al personal, afectant el clima laboral i el benestar psicosocial en el treball. "Estos atacs posen en perill la integritat física i la psíquica, afectant majoritàriament les dones segons mostren les dades d'incidència, la qual cosa comporta un major número de baixes o situacions d'estrés", han advertit.

Per a CCOO, és "fonamental" que la Conselleria prenga mesures urgents que minimitzen al màxim el risc de patir una agressió quan s'està treballant. En definitiva, esta organització reclama a Sanitat que "investigue, reforce i amplie les mesures preventives empreses i inicie accions contundents contra els comportaments agressius perquè en anar a treballar a la sanitat pública no es convertisca en un perill per a la seguretat i la salut del personal".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento