Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana culmina el destapament dels seus comptes en GVAOberta

  • El portal de transparència publica tots els moviments dels comptes públics.
  • La iniciativa fiscalitza al sector públic autonòmic, universitats i associacions públiques.
  • La web ha rebut 7.000 visites de ciutadans des que es van pujar els primers apunts.
  • Contractes, subvencions o despeses de personal ja estan disponibles en la plataforma digital.
Pàgina web GVA Oberta
Pàgina web GVA Oberta
EUROPA PRESS
Pàgina web GVA Oberta

La Generalitat valenciana ha culminat el seu “striptease comptable”, en paraules del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, amb la publicació en el portal de transparència GVA Oberta de tots els moviments de comptabilitat, saldos i despeses de caixa fixa del sector públic empresarial, universitats públiques, entitats estatutàries i associacions constituïdes per les administracions públiques i el propi Consell.

Soler va presentar ahir al costat del titular de Transparència, Manuel Alcaraz, les novetats de la web, que ara arreplega tots els moviments comptables del sector públic (excepte les entitats locals) respectant, això sí, la legislació en matèria de protecció de dades.

Es tracta d’“un gran avanç” en la transparència de l'Administració, va remarcar Alcaraz, d'acord amb la Llei de Comptes Oberts aprovada pe Les Corts en 2016, i s'ofereix informació sobre la caixa fixa del sector públic “durant anys amagada i usada de manera discrecional”.

Des que s'incorporaren al març els moviments comptables de la Generalitat aquest apartat web ha rebut més de 7.000 visites. Per la seua banda, Soler va destacar que a partir d'ara es pot consultar qualsevol moviment, com a subvencions, contractes, despeses de personal o de finançament amb “tot el detall”, incloses fundacions o consorcis del sector públic: “S'ha acabat l'opacitat, el sector públic com una cova; a partir d'ara hi haurà llum”.

La publicació d'aquestes xifres, que salvant els elements que estan sota la llei de protecció de dades són les mateixes de les quals disposa el Consell, evidencien la situació de infrafinançament de la Comunitat Valenciana i el nivell de despesa en àrees prioritàries com a Sanitat o Educació i la baixa transferència de fons de l'Estat per a fer front a elles.

Per a incorporar tota la informació a la web s'ha coordinat des de les direccions generals de TIC i de Transparència el treball amb més de 70 organismes, s'han emprat 1.351 hores de treball (equivalents al treball que farien dos funcionaris en tot un any) i les dades s'aniran bolcant al cercador de forma automàtica a la web a mes vençut.

Vacuna contra la corrupció”

Soler va qualificar la publicació com “un fet inèdit”, perquè cap altra autonomia, ni tan sols Extremadura que ja ha publicat saldos, ha arribat a aquest nivell. Al seu judici, “la millor vacuna democràtica contra la corrupció” és la transparència, per a saber què ocorre amb “els diners sagrats del contribuent”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento