Comunitat Valenciana

L'AIReF veu "improbable" que la Comunitat Valenciana complisca enguany l'objectiu de dèficit del 0,6%

  • L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) considera "improbable" que la Comunitat Valenciana aconseguisca complir l'objectiu de dèficit marcat per a enguany, situat en el 0,6% del PIB i estima que l'evolució de la despesa prevista "podria ser compatible amb la regla de gasto".
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic
EUROPA PRESS
Monedes, moneda, bitllet. Bitllets, euro , euros, capital, efectiu, metàl·lic

No obstant açò, considera que la Comunitat ha millorat la seua situació i ha augmentat la probabilitat de compliment des de l'informe anterior, fonamentalment per la millora en la liquidació de 2015 dels recursos del sistema de finançament, per la qual cosa assenyala que l'autonomia "s'aproxima a una situació de factibilidad".

L'AIReF ha desvetlat estes previsions este dimecres en la presentació de l''Informe sobre el compliment esperat dels objectius d'estabilitat, deute públic i regla de gasto 2017'.

Segons este informe, la liquidació definitiva de 2015 del sistema de finançament i la nova informació disponible "eleven la probabilitat" de totes les comunitats de complir l'objectiu al tancament i, en el cas d'Andalusia, Principat d'Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Navarra, suposen una millora respecte a l'última qualificació assignada.

L'AIReF eleva la probabilitat de compliment de les comunitats al tancament de l'exercici, hagut de principalment, en el cas de les comunitats de règim comú, a la liquidació definitiva de 2015 que se'n va a rebre en 2017 i que ha suposat un augment de 1.200 milions respecte a les dades amb les quals comptaven quan van elaborar els seus pressupostos per a l'exercici.

En el cas de Navarra la millora s'ha produït fonamentalment per la bona evolució de les dades d'execució. Finalment, per a les comunitats de Navarra, Cantàbria i Extremadura, per a les quals s'observaven "problemes en el compliment" de l'objectiu d'estabilitat per a 2017, la millora ha suposat un canvi en la qualificació de la probabilitat de compliment, però únicament a Navarra este canvi ha permès passar al grup de les comunitats en les quals s'aprecia que podrien aconseguir l'objectiu.

Pel que fa al conjunt de les comunitats, l'AIReF considera "probable" el compliment de l'objectiu d'estabilitat 2017 al tancament de l'exercici per al conjunt de les comunitats. De fet, l'organisme millora la probabilitat de compliment assignada en informar les línies fonamentals i els pressupostos inicials.

Amb caràcter general, s'aprecia una millora en l'ompliment de la informació per part de les comunitats autònomes per al càlcul de la regla de despesa, si bé "persistixen incerteses" sobre elements necessaris per al seu càlcul. Sobre açò, l'AIReF ha manifestat que "en reiterades ocasions" han sol·licitat les dades al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, no obstant açò, "ni en l'Informe del Ministeri sobre el grau de compliment de les regles fiscals de 2016 ni en els informes d'execució mensual es desagrega eixa informació, la qual cosa limita el seguiment i càlcul d'esta regla fiscal".

Malgrat estes limitacions, l'AIReF ha analitzat si l'evolució prevista de les ocupacions de cadascuna de les comunitats podria resultar compatible amb el compliment de la regla de despesa, detectant-se risc d'incompliment en quatre comunitats i un compliment molt ajustat en altres quatre. D'acord a les estimacions, Andalusia es troba entre les quatre comunitats per a les quals l'evolució de les seues ocupacions "podria comprometre el compliment" de la regla de despesa juntament amb Balears, Cantàbria i Múrcia.

DEUTE PÚBLIC

La previsió central d'AIReF per a 2017 de deute en l'Administració Central i Fons de la Seguretat Social és de 71,8% del PIB, lleugerament per davall de l'objectiu fixat en el 72% del PIB. A nivell del subsector de les comunitats, "els riscos associats a la sostenibilitat del deute han disminuït lleument pel que fa a l'Informe d'abril, però encara són alts", advertix.

Segons l'AIRef, la millora en la projecció d'ingressos derivada del sistema de finançament autonòmic i la inclusió de noves mesures fiscals per part d'algunes comunitats han contribuït a millorar la dinàmica projectada de deute sobre PIB en el llarg termini. D'esta manera, s'aprecia una millora en la qualificació del risc en deu comunitats (Aragó, Astúries, Illes Balears, Canàries, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Madrid, País Basc i la Rioja), encara que en el cas d'Extremadura el risc es considera alt.

A més, solament a Canàries, País Basc i Madrid es projecta aconseguir el valor de referència de deute sobre PIB del 13% abans de 2020.

De les set comunitats restants on la qualificació es manté sense canvis i entre les quals es troba Cantàbria, seguixen destacant Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia on s'aprecia un molt alt risc de sostenibilitat del deute.

RECOMANACIONS PER A LES CA

Entorn de les conclusions de l'informe, l'AIReF recomana a les comunitats autònomes que "s'agilitzen les actuacions necessàries per a la constitució del grup de treball anunciat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a l'anàlisi de la regla de despesa i s'identifiquen els problemes que dificulten l'aplicació efectiva d'esta regla fiscal".

A més, sol·licita al Ministeri que "garantisca la transparència i la predictibilitat de les regles fiscals". Finalment, recomana que "quan les comunitats incórreguen en un dèficit inferior a l'objectiu d'estabilitat fixat, l'objectiu de deute no incloga la totalitat de l'objectiu d'estabilitat sinó que s'ajuste a les necessitats de finançament obtingudes al tancament de l'exercici".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento