Comunitat Valenciana

"L'eclosió" de l'abstracció es mostra a l'IVAM en una exposició amb 150 peces d'art internacional

  • L'exposició 'L'eclosió de l'abstracció', considerada pels directius del museu com la "gran col·lecció", estarà oberta al públic fins al 29 de setembre de 2018.
  • En la mostra es pot contemplar l'obra de major grandària de les que es poden veure a Espanya, 'Porteville', de James Turrell, que fa cinc per dos metres.
  • L'objectiu és "analitzar les pràctiques artístiques de caràcter abstracte" desenvolupades des de la postguerra fins a finals del segle XX.
L'exposició 'L'eclosió de l'abstracció' en l'IVAM
L'exposició 'L'eclosió de l'abstracció' en l'IVAM
EUROPA PRESS
L'exposició 'L'eclosió de l'abstracció' en l'IVAM

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) presumeix de la seua "gran col·lecció" amb l'exposició 'L'eclosió de l'abstracció', que reuneix 150 peces de primers noms de l'art internacional, entre ells Saura, Tapies, Richard Serra o James Turrell -de qui es mostra per primera vegada una gran instal·lació única en els museus espanyols-, per a "analitzar les pràctiques artístiques de caràcter abstracte" desenvolupades des de la postguerra fins a finals del segle XX.

La selecció, que compta amb la col·laboració de Banc Sabadell, ha sigut presentada als mitjans de comunicació pel director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, al costat dels comissaris María Jesús Folch i Josep Salvador i la directora adjunta de la col·lecció d'art del Banc Sabadell, Montserrat Corominas. L'exhibició -que estarà oberta al públic fins al pròxim 29 de setembre de 2018 i que a partir d'este divendres comptarà amb visites guiades- és una exposició "que molt pocs museus a Espanya poden albergar per la quantitat i qualitat de les peces", ha assegurat Cortés.

El recorregut expositiu inclou peces d'artistes internacionals com Lucio Fontana o Richard Serra i de nacionals com Antonio Saura o Antoni Tapies, per a revisar els nous plantejaments artístics del període postbèl·lic "units a les teories dels filòsofs existencialistes" de la mà de l'expressionisme abstracte americà i els informalismes europeus.

Efectes de les revolucions socials

El comissari del projecte, Josep Salvador, ha explicat que la mostra també reflexiona sobre els efectes que les revolucions socials van provocar "en la creació de l'art conceptual" i el triomf de les instal·lacions artístiques basades "en el coneixement dels processos perceptius".

Per al director de l'IVAM, esta exposició és "una prova del treball del museu durant molts anys" per a conformar "una gran col·lecció". També ha destacat que el recorregut de més de mig segle que proposa la mostra acaba amb 'Porteville', "l'obra de James Turrell de major grandària que pot veure's a Espanya", elaborada per l'artista nord-americà en 2004 amb unes dimensions de cinc per dos metres i els únics components dels quals són diverses fonts de llum.

El subtítol de l'exposició, 'Línia i color en la Col·lecció de l'IVAM', fa referència a una frase de Charles Baudelaire: "Tant la línia com el color inspiren pensaments i somnis; els plaers que deriven d'ells són de naturalesa diferent, encara que perfectament iguals i absolutament independents del tema de la pintura". Seguint les idees de l'escriptor francés, la mostra presenta un conjunt d'artistes que entenen la línia i el color com a "elements d'un llenguatge plàstic" equivalent a la funció "que la paraula i la frase juguen en el llenguatge escrit o parlat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento