Comunitat Valenciana

La societat Pla Cabanyal inicia el procés perquè expropiats puguen recuperar propietats

  • Els afectats disposen de 3 mesos per a sol·licitar la reversió, per les quals hauran d'abonar el valor del bé, actualitzat amb l'IPC d'aquests anys.
  • En 2016 es va aprovar la norma que en la pràctica suposava deixar sense efecte la prolongació de l'Avinguda de Blasco Ibáñez.
  • "L'important és que es puguen aclarir les situacions jurídiques de tots els afectats i que aquells béns que no retornen puguen ser rehabilitats o reedificats", indiquen.
Calle de la Reina en el Cabanyal
Calle de la Reina en el Cabanyal
HOUSERS
Calle de la Reina en el Cabanyal

La societat pública Pla Cabanyal-Canyamelar ha iniciat el procés perquè els propietaris que van ser expropiats pel Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal-Canyamelar puguen recuperar les seues antigues propietats, ha informat el consistori valencià en un comunicat.

L'acord de 8 de juliol de 2016 del Consell va suspendre el PEPRI i va aprovar les Normes Urbanístiques Transitòries d'Urgència, la qual cosa va suposar en la pràctica deixar sense efecte la prolongació de l'Avinguda de Blasco Ibáñez i, per tant, va fer innecessari que les propietats privades, que en el seu moment es van expropiar seguisquen destinades a una fi que ja no existeix.

L'Ajuntament de València, amb data 23 de juny de 2017, va encarregar a la societat pública Pla Cabanyal-Canyamelar els procediments de reversió dels béns que van ser expropiats, perquè els seus anteriors propietaris puguen recuperar la propietat, si ho desitgen, abonant a l'administració el valor del bé que va ser expropiat, actualitzat amb l'IPC dels anys que han transcorregut.

Este és un procediment que està previst en la Llei d'Expropiació Forçosa de 1954 i que suposa que els anteriors propietaris es dirigisquen a l'administració indicant que volen que els seus béns siguen revertits. Per a açò compten amb un termini de tres mesos a partir del moment que els ho comunique la societat pública Pla Cabanyal-Canyamelar, que en el seu moment va ser beneficiari de l'expropiació. Una vegada hagen manifestat el seu interés, la societat pública realitzarà l'actualització de la valoració del bé, que serà la quantitat que hauran d'abonar a l'administració, per a recuperar-lo.

Són poques les propietats que van ser expropiades, totes elles concentrades en el carrer Sant Pere, perquè l'anterior societat mixta Cabanyal 2010, de la qual es van eixir posteriorment els socis privats que la componien, va deixar d'expropiar quan el Ministeri de Cultura va declarar espoli les actuacions que s'estaven duent a terme en el conjunt històric del Cabanyal, ratificat posteriorment per l'Audiència Nacional.

Al seu torn, es troba pendent que la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori deixe sense efecte els expedients expropiatoris que es van iniciar pel conseller en 2007 "perquè no existeix cap raó que els seus actuals propietaris tinguen en el registre de la propietat una anotació que indique que el seu bé es troba sotmès a expropiació quan des de l'any 2009, en què es va promulgar l'Ordre de Cultura, l'Ajuntament de València, coneixia perfectament la impossibilitat de seguir expropiant".

La Comissió Territorial d'urbanisme espera que l'Ajuntament de València li sol·licite l'arxiu d'estos expedients expropiatoris, acord que, segons fonts municipals, es produirà en breu.

Fins al moment s'han sol·licitat solament una reversió, "però l'important és que es puguen aclarir les situacions jurídiques de tots els afectats i que aquells béns que no retornen als seus antics propietaris puguen ser rehabilitats o reedificats i anar recuperant-se el paisatge urbà, que ha sigut destruït en estos anys d'enderrocaments aleatoris i abandó intencionat dels habitatges que s'adquirien".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento