Comunitat Valenciana

L'Audiència de València confirma la imputació del fill de Consuelo Ciscar pel cas IVAM

  • Existeixen indicis de la seua "participació indiscutible" en l'ús dels mitjans i recursos públics de l'IVAM per a "construir i encoratjar" la seua carrera artística.
  • El jutge manté les sospites que el museu va pagar a una persona, també investigada, per a redactar la tesi de Rafael Blasco, entre altres qüestions.
  • La causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació i falsedat i hi ha deu investigats entre ells, Consuelo Ciscar, exdirectora del centre.
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
EUROPA PRESS
Rablaci, a l'entrada dels jutjats

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de València ha confirmat la imputació de Rafael Blasco Ciscar -conegut artísticament com 'Rablaci'-, fill de l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, en la causa oberta en el Jutjat d'Instrucció número 21 per les presumptes irregularitats en la gestió del museu durant l'etapa al capdavant de la seua mare.

La sala rebutja així el recurs de Rafael Blasco Ciscar -fill també de l'exconseller 'popular' de Solidaritat Rafael Blasco, a la presó pel frau en les ajudes a la cooperació- contra la decisió de la jutgessa instructora, que va acordar el passat mes de març dirigir contra ell la investigació per la seua possible participació en els fets delictius.

En la seua resolució, facilitada este dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), l'Audiència considera que existeixen indicis de la "participació indiscutible" de 'Rablaci' en l'ús dels mitjans i recursos públics de l'IVAM per a "construir i encoratjar" la seua carrera artística. Referent a açò, el tribunal afig que "la disposició d'una estructura administrativa i econòmica de caràcter públic al servici de la carrera professional d'un particular suposa la fallida dels principis rectors de tota actuació pública i el desviament de recursos i fons públics de la seua autèntica finalitat".

La interlocutòria manté les sospites que el museu va pagar a una persona, també investigada en la causa, per redactar els textos de la tesi de Rafael Blasco i que treballadors del centre artístic van organitzar les exposicions de 'Rablaci', van transportar les seues obres, van mediar amb autoritats internacionals per a promocionar-lo i van preparar el seu currículum vitae. També assenyala el pagament amb fons públics de viatges i allotjament del fill de Ciscar, de les despeses de transport de les obres per a les exposicions i els costos d'impressió dels catàlegs.

La sala explica que patrocinadors i organitzadors d'exposicions d'art no contactaven directament amb 'Rablaci', sinó que enviaven missatges a la seua mare o al personal de l'IVAM perquè, al seu torn, contactaren amb ell, per la qual cosa "queda al descobert la connivència del senyor Blasco" en els fets investigats.

Segons la resolució, "tot açò no haguera sigut possible sense la participació del senyor Blasco, atés que a ell corresponia la gestió de la seua carrera artística, decidint on i com exposar les seues obres, com pagar els seus viatges, com dur a terme l'elaboració de la seua tesi i, en fi, promocionar la seua obra i el seu nom, i no resulta versemblant que desconeguera la utilització dels fons i personal de l'IVAM per a tot açò".

La causa de l'anomenat 'cas IVAM', que investiga les presumptes irregularitats en la gestió del museu, està oberta pels delictes de prevaricació, malversació i falsedat. Hi ha deu investigats entre ells, Consuelo Ciscar, exdirectora del centre, el seu fill Rafael Blasco i diferents subdirectors generals en el període de la investigació, entre d'altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento