El TSJCV ordena a la Generalitat Valenciana renovar cautelarment altres dos concerts educatius
El TSJCV ordena a la Generalitat Valenciana renovar cautelarment altres dos concerts educatius EUROPA PRESS

La Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ordenat a la Generalitat renovar cautelarment concerts educatius a dos col·legis privats, Saint Patrick School SL i La Salle. Estes resolucions s'uneixen a dos casos anteriors coneguts la setmana passada, els de el col·legi Domus de Godella i La Purísima de València.

En concret, el tribunal estima els recursos interposats pel col·legi Saint Patrick School SL, a qui se li atorguen provisionalment tres unitats de 3, 4 i 5 anys, i l'Instituto de los Hermanos de las Escuelas Cristianas (La Salle), sector València Palma i l'Associació de Pares i Mares del Col·legi La Salle Alcoi, a qui se li concedeix la cautelar sobre quatre unitats de batxillerat.

En tots dos casos, el TSJCV exigeix als centres privats una caució: el dipòsit d'un import equivalent als diners que reben de la Generalitat per a admetre alumnes per als quals no hi ha plaça en la pública, import que, al costat dels corresponents interessos, poguera tindre dret a recuperar l'administració autonòmica en el cas que es desestimara el recurs contenciós administratiu interposat pels col·legis contra la resolució que acorda la no renovació dels concerts.

Amb estes resolucions, els magistrats estableixen que els centres seguisquen rebent finançament públic fins que el TSJ resolga si la decisió de la Generalitat de no renovar eixos concerts és ajustada a dret, informa l'alt tribunal valencià en un comunicat.

"Seguretat jurídica i unitat de doctrina"

En les dos interlocutòries, notificades este dilluns a les parts, la sala apel·la a la doctrina del Tribunal Suprem com ja fera en dos resolucions anteriors en les quals ordenava la pròrroga provisional dels concerts educatius amb els col·legis Domus i La Purísima-Franciscanas, als quals ha concedit cautelarment el batxillerat concertat. Ara, es pronuncia en el mateix sentit per "seguretat jurídica i unitat de doctrina".

Els magistrats es basen en una interlocutòria del Suprem, que al juny de 2015 ja va avalar la suspensió cautelar de la denegació d'un concert educatiu que "posa fi a una situació jurídica preexistent i favorable per al particular" amb la finalitat "d'evitar que la interrupció de l'avantatge de la qual venia gaudint el particular no resulte irreversible i faça així perdre l'efectivitat a una eventual sentència estimatoria".

La sala realitza una ponderació dels interessos en conflicte i valora els perjuís que se'ls causaria als centres, els escolars i les seues famílies de no suspendre's la decisió administrativa aprovada el passat mes de maig, estant el curs a punt de començar. "S'estaria privant d'efectivitat a la futura sentència que sobre el fons recaiguera quant a este curs escolar, sentència que, de ser estimatòria, mancaria d'eficàcia alguna".

La interlocutòria assenyala que "l'interés general al que es refereix la Llei Jurisdiccional no pot ser simple i planament el de l'administració", però imposa als centres l'obligació d'avançar l'import que tindria dret a recuperar la Generalitat Valenciana en el cas que la seua resolució fóra confirmada per la Justícia.

En el cas de l'Institut dels Hermanos de las Escuelas Cristianas, la Secció Quarta de la Sala del Contenciós del TSJCV acorda la renovació del concert educatiu sol·licitat per a quatre unitats de batxillerat compreses entre els cursos 2017/2018 i 2020/2021. Per la seua banda, el col·legi Saint Patrick School recupera provisionalment tres unitats (un aula de 3 any, una de 4 i una de 5) per al mateix període.

Consulta aquí más noticias de València.