Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana prepara un informe sobre el viatge a Palestina i un pla de cooperació

  • Davant les crítiques del PP, Oltra els acusa de "frivolitzar ratllant el ridícul perquè no tenen arguments, ni xifres, ni rigor per a criticar".
  • La vicepresidenta va realitzar aquest viatge la setmana passada acceptant una invitació de l'Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina (UNRWA).
  • La Generalitat té en marxa tres projectes en Palestina, en l'àmbit de la dona, l'agricultura i el desenvolupament econòmic global, amb una dotació d'1 milió d'euros.
Oltra en la viista al campament d'Aida
Oltra en la viista al campament d'Aida
GVA
Oltra en la viista al campament d'Aida

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha detallat este dijous el viatge que va realitzar la passada setmana a Gaza i Cisjordània, acceptant una invitació de l'Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina (UNRWA), entre altres qüestions per a conéixer la situació sobre el terreny de cara al pla especial de cooperació per a Palestina en el qual s'està treballant. A més, s'està elaborant un informe del viatge que es remetrà al Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació.

Oltra ha explicat en roda de premsa les visites realitzades cadascun dels cinc dies del viatge, en els quals van passar per Tulkarm, Belén, Hebron, Jericó, Jerusalem i Gaza, franja esta última que ha qualificat com "la major presó del món", en la qual viuen dos milions de persones. El cost total del viatge ha sigut de 2.834 euros (1.320 en allotjament i 1.514 en transport) per a tres persones, la pròpia Oltra, el director general de Cooperació, Federico Buyolo, i un assessor.

Segons ha recalcat, el viatge es va plantejar després de la invitació d'UNRWA el passat mes de gener per a veure en primera persona la situació en la qual viu la població civil en els territoris ocupats, visitar projectes de cooperació que recolza la Generalitat Valenciana en la zona i determinar les prioritats per a la inversió de la cooperació valenciana en el futur, sempre baix concurrència competitiva i no per un "tu em caus bé, jo et done els diners".

Així, un altre dels objectius fonamentals pels quals es va acceptar la invitació va ser "posar en valor la cooperació valenciana després d'anys tirada per terra" per l'anterior Consell del PP.

Oltra ha relatat la visita d'escoles com el Col·legi del Pilar a Jerusalem est, un centre de salut o els 'chekpoints' (llocs militars) per a controlar l'entrada i eixida de Cisjordània, comprovant la "pressió" dels colons israelians a la població o "l'ansietat" que pateixen els xiquets -que en alguns casos pateixen atacs amb pedres quan es troben en l'escola- en una zona que viu una "militarització constant".

En el cas de Gaza, ha indicat que, per exemple, l'hospital va ser destruït i per a poder eixir un malalt a rebre atenció a Cisjordània ha de demanar un permís i a voltes este arriba tard. També ha indicat, com a anècdota, que en una casa van veure caixes amb ceràmica de Castelló, la qual cosa demostra que esta podria ser "una zona d'expansió econòmica, d'exportació" per a la indústria valenciana.

La consellera ha recalcat que abans que la delegació valenciana ja havien acudit allí responsables d'Extremadura i ha incidit que l'objectiu és traslladar a l'Estat des de les comunitats autònomes les impressions recaptades per a coordinar la política de cooperació. En el cas valencià, la Generalitat té en marxa tres projectes en Palestina, en l'àmbit de la dona, l'agricultura i el desenvolupament econòmic global, amb una dotació d'1 milió d'euros. Ara es pretén elaborar un pla d'actuació concret per a atendre les necessitats palestines.

Oltra ha assenyalat sobre la situació política que "un conflicte poden tindre-ho dos gats però no un gat i un ratolí, això és una altra cosa" i és el que ocorre en este cas. "Políticament la situació és difícil, per no dir en este moment que probablement impossible", ha admés, davant "la pressió colonitzadora d'Israel, la falta de lideratge de Palestina i la desconnexió entre Cisjordània i Gaza". Per a desbloquejar-la seria necessària "una intervenció internacional que fera que Israel complira" les resolucions de l'ONU i el dret internacional.

Crítiques que destil·len "egoisme"

Preguntada sobre la seua opinió davant les crítiques del PP a este viatge, Mónica Oltra ha recalcat que hi ha "molts valencians que volen que esta comunitat faça cooperació internacional" i són diferents a "aquelles declaracions que destil·len egoisme" i situen primer els valencians". "Que el PP diga els espanyols primer i se situe en el marc d'altres partits, ells veuran", ha agregat.

Així mateix, ha precisat que quan ella s'imagina unes vacances no ho fa "amb cotxe blindat" i mai se li ocorreria portar als seus fills, i ha agregat que quan li han explicat que "un dels atacs dels colons va ser agafar a un xiquet, donar-li de beure gasolina i calar-li foc" les declaracions de les 'populars' Isabel Bonig o María José Català no li mereixen "cap respecte".

Els ha acusat de "frivolitzar ratllant el ridícul perquè no tenen arguments, ni xifres, ni rigor per a criticar" i ha incidit que "no poden parlar de cooperació si tingueren vergonya". "No em mereix cap respecte i no vaig a contestar persones que diuen estes ximpleries i estes barbaritats, que baixen a eixe nivell d'infraintelectualitat", ha insistit.

Abans se n'anava "a veure el tennis"

Preguntada sobre si considera que este viatge era necessari, ha indicat que sí ho era per a redirigir la política de cooperació perquè ha servit per a veure de forma més clara quins projectes cal recolzar, i ha insistit que la política internacional es practica així, anant al terreny quan a un se li convida.

Ha admés que entén que hi haja a qui li "grinyole" este viatge quan en èpoques anteriors hi ha hagut períodes "autàrquics, de no relacionar-se amb la UE perquè et tirava de les orelles" o arribar a retirar la bandera europea o quan "abans al que se n'anava era a Roland Garros a veure el tennis". Així, entén que hi haja persones que defenguen eixe viatge a Roland Garros i no a Palestina "per a veure misèria tot el dia", atés que abans se n'anava a Brussel·les o a Boston. "Més bonic segur que és", ha ironitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento