Comunitat Valenciana

Dicten la primera sentència a Castelló que obliga un banc a retornar diners per despeses de constitució d'hipoteca

  • El jutjat de primera instància número 4 de Castelló ha dictat la primera sentència en la província que declara la nul·litat per abusiva de les condicions de contractació de la clàusula cinquena de l'escriptura de constitució d'un préstec hipotecari subscrita el 29 de gener de 1999 amb Bankia, en considerar que existix "un enriquiment injust" per part de l'entitat bancària, a la qual obliga a retornar al client les despeses de formalització de la hipoteca.
JUAN CARLOS INSA I ENRIC PALLARÉS
JUAN CARLOS INSA I ENRIC PALLARÉS
EUROPA PRESS
JUAN CARLOS INSA I ENRIC PALLARÉS

Estes despeses es referixen a aranzels notarials i registrals, despeses de gestoria i notaria, registre i els suplits previs produïts per l'obtenció de certificació i notes simples del Registre de la Propietat relatius tant a la constitució de la hipoteca com a l'ampliació de la mateixa en 2007, segons ha explicat el secretari de la Unió de Consumidors, Juan Carlos Insa, entitat que va interposar la demanda.

El representant de la UCE ha assegurat que des de principis d'any l'associació ha presentat més de 300 reclamacions davant les entitats bancàries per a sol·licitar la devolució de les despeses de formalització d'hipoteques i ja s'han presentat davant els jutjats 25 demandes.

"A la vista d'esta sentència i d'unes altres ja existix base suficient com per a reclamar de forma generalitzada davant el jutjat la devolució de les despeses derivades de la constitució dels préstecs hipotecaris sempre que estiguen vigents o s'hagen cancel·lat en els últims anys", ha apuntat.

Per la seua banda, l'advocat de la UCE, Enric Pallarés, ha destacat que en la sentència "s'utilitza el criteri que s'indemnitzen 2/3 parts de les despeses de gestoria, ja que l'Impost d'Actes Jurídics Documentats que liquida la gestoria li correspon pagar-ho al consumidor", per tant "se li reintegra al client el total dels aranzels notarials i registrals i 2/3 de les despeses de gestoria", que suposa una mitjana d'entre 900 i 1.100 euros.

INDEMNITZACIÓ

D'esta forma, al client se li indemnitzarà despeses de l'escriptura de constitució inicial de gener de 1999, així com els de l'ampliació en 2007, "per la qual cosa hi hauria uns 1.000 euros de despeses de la primera constitució i altres 1.000 euros de l'ampliació", ha aclarit Pallarés.

"EFECTE DISSUASORI"

L'assessor fiscal de la UCE ha assenyalat, no obstant açò, que el que no afavorix a l'excés el consumidor és que en la sentència no s'imposen les costes a l'entitat bancària "perquè s'entén que hi ha una estimació parcial al no incloure l'Impost d'Actes Jurídics Documentats", la qual cosa "té un efecte dissuasori, ja que si els consumidors van a reclamar 900 euros i no se li imposen les costes a l'entitat financera, molts consumidors no aniran a la via judicial".

Així mateix, ha advertit que la sentència imposa interessos, però no establix la data des de la qual cal computar-los, és a dir, si des del moment del pagament o des de la interposició de la demanda, ja que es determinarà en l'execució de la sentència. "El tema és important perquè si les entitats bancàries han de pagar els interessos des del moment del pagament, estos, en alguns casos, podrien superar l'import del principal", ha afegit.

Juan Carlos Insa ha indicat que, a partir de setembre, preveuen un "devessall" de demandes per esta qüestió i considera que és un "problema" que s'hagen atribuït les competències en esta matèria a un únic jutjat a Castelló "pel que el col·lapse serà inevitable".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento