Comunitat Valenciana

El director de Cofrents assegura que el magatzem per a residus nuclears és "segur"

  • És una "una solució transitòria" per a resoldre les necessitats d'emmagatzematge del combustible gastat de les centrals fins que es puga traslladar al Magatzem Temporal Centralitzat.
  • Estarà situat 46 metres per damunt del nivell normal del riu Xúquer, i a 30 metres per damunt dels límits d'inundabilitat definits per la Generalitat Valenciana.
  • La central va generar en 2016 el 34% de la demanda elèctrica anual a la Comunitat Valenciana i un 3,6% de la demanda a nivell nacional.
La Central Nuclear De Cofrents
La Central Nuclear De Cofrents
EUROPA PRESS/IBERDROLA
La Central Nuclear De Cofrents

El director de la Central Nuclear de Cofrents, Tomás Lozano, ha assegurat este dimarts que el Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de residus nuclears que es construirà en els voltants de la planta "complirà els requisits de seguretat de forma estricta" i comptarà amb "garanties tècniques des de tots els punts de vista". "L'ATI és segur fins i tot en escenaris improbables de risc", ha subratllat.

Així ho ha indicat Lozano en una compareixença en les Corts Valencianes, on ha recordat que a l'octubre de 2016, la central de Cofrents va iniciar els tràmits per a la construcció d'este magatzem en el seu emplaçament, que espera que estiga en funcionament l'any 2019 per a iniciar en 2020 els protocols de prova i en 2021 arrancar la seua utilització operativa.

En la seua intervenció, el director de la central nuclear valenciana ha explicat que a Espanya l'estratègia de gestió de residus radioactius és definida per l'Estat, a través d'Enresa, i es concreta en el sisé Pla General de Residus Radioactius que preveu la construcció d'un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) per a la gestió del combustible nuclear gastat, i inclou de forma expressa la possibilitat de construir MTI en els emplaçaments de les centrals nuclears.

En este sentit, ha explicat que donat el "retard" que hi ha en la construcció de l'ATC a Villar de Cañas (Conca), la central Nuclear de Cofrents i Enresa han decidit construir l'MTI en els terrenys de la central, com ho han fet altres centrals espanyoles. D'esta manera, ha remarcat que és una "una solució transitòria" per a resoldre les necessitats d'emmagatzematge del combustible gastat de les centrals fins a "que siga possible el seu trasllat al Magatzem Temporal Centralitzat".

Ha explicat que l'emplaçament seleccionat per a l'MTI en la planta de Cofrents compta amb "totes les garanties de seguretat", i estarà situat 46 metres per damunt del nivell normal del riu Xúquer, i a 30 metres per damunt dels límits d'inundabilitat definits per l'administració a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha puntualitzat que es compliran els requisits més estrictes davant improbables escenaris més catastròfics i ha remarcat que el criteri sísmic utilitzat per al disseny de l'MTI de la central nuclear de Cofrents és "quasi cinc vegades superior a la norma sisme-resistent aplicable en la zona per a edificacions convencionals".

"Mínim impacte paisatgístic"

Respecte a l'impacte en el Medi ambient, Lozano ha subratllat que se'n va a respectar l'entorn i que l'impacte visual i paisatgístic serà "el mínim" perquè el magatzem estarà parcialment soterrat. "Complirà amb tots requisits de seguretat de forma estricta", ha dit per a defendre que és la "solució internacional a l'emmagatzematge de combustible gastat més estesa i utilitzada pràcticament en tots els països", ha insistit.

D'altra banda, ha exposat que la planta valenciana en 2016 va generar 9.540 milions de quilovats hora (kWh), la qual cosa va suposar el 34% de la demanda elèctrica anual a la Comunitat i un 3,6% de la demanda elèctrica a nivell nacional. A més, ha destacat que l'activitat de la central genera 750 ocupacions estables i 800 indirectes en l'entorn i que en els períodes de recàrrega es contracten fins a 1.300 persones addicionals.

Dins del seu programa d'actualització tecnològica, ha explicat que Cofrents va invertir 46 milions d'euros en 2016 per a mantindre modernitzada la instal·lació, dels quals deu milions van estar dedicats a projectes d'innovació i desenvolupament i amb l'objectiu que les instal·lacions estiguen "en el millor estat de l'art i amb la millor tecnologia". "Espanya i la Comunitat Valenciana han de sentir-se orgullosos d'esta instal·lació", ha puntualitzat.

Per açò, ha defés que es troba en un "perfecte estat" per a continuar la seua activitat als seus 32 anys de vida. A més, ha subratllat que hi ha 115 reactors a tot el món que se'ls ha concedit autoritzacions per a seguir funcionant més enllà dels 40 anys. No obstant açò, ha defés la importància de les renovables i ha advocat per obrir el debat sobre el Canvi Climàtic i la transició energètica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento