Comunitat Valenciana

Marzà trasllada a Méndez de Vigo "l'infrafinançament cultural" de la Comunitat Valenciana

  • El conseller entrega al ministre una carta en la qual els sectors culturals fan un "front comú per a exigir un finançament just de la cultura valenciana".
  • Segons la Generalitat Valenciana, des de 2015 el pressupost en Cultura ha augmentat un 23,3%, sent "la segona autonomia en augment d'inversió" en aquest àmbit.
  • Sagunt a Escena "no rep ni un euro de l'Estat, mentre el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro es pressuposten més de 650.000 euros o 187.000 en el de Mèrida".
Marzà al costat del ministre d'Educació, Méndez de Vigo
Marzà al costat del ministre d'Educació, Méndez de Vigo
GVA
Marzà al costat del ministre d'Educació, Méndez de Vigo

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, ha entregat al ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, un carta en la qual li exposa "l'infrafinançament cultural" que pateix el territori valencià "per part del Govern d'Espanya". A més, el responsable autonòmic ha plantejat "la necessitat de la unió" de l'Executiu valencià i de tots els sectors culturals d'esta comunitat "per a fer un front comú per a exigir un finançament just de la cultura valenciana en el Govern de l'Estat".

Així ho ha asseverat Marzà, que, acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha assistit este dilluns a la Conferència Sectorial de Cultura que ha tingut lloc en el Museu del Prado, a Madrid. En concret, des de la Conselleria s'ha explicitat que "el pes demogràfic, econòmic i cultural que representen els valencians en el conjunt de l'Estat no té una translació pressupostària en les ajudes i subvencions".

"Per a aconseguir els objectius que ens hem plantejat en matèria cultural, no ens quedarem solament en paraules, sinó que tenim propostes concretes que s'estructuren a partir del Pla Estratègic Cultural de la Generalitat Valenciana: fer realitat l'estatut de l'artista i el desenvolupament de mecanismes per a captar nous públics, entre uns altres. I açò ho duem a terme amb un pressupost en Cultura de la Generalitat que des de 2015 ha augmentat un 23,3%. Som la segona autonomia en augment d'inversió en Cultura. És a dir, la mostra més evident del compromís del Govern del Botànic amb la cultura del poble valencià, i amb el sector cultural", ha argumentat Marzà.

Així, el conseller Marzà ha detallat la "marginació per part del Govern de Madrid en espais com l'IVAM, que rep de l'Estat 171.000 euros que encara no ha ingressat de 2016, mentre que el Prado rep 46 milions, el Reina Sofia 37 milions, el MNAC 2 milions i el MACBA 1 milió". "La situació es repetix en el Palau de Les Arts amb 600.000 euros, mentre que altres espais com el Teatro Real rep 9 milions, el Liceu 7 milions i la Maestranza 1,6 milions", ha lamentat.

"Discriminació" en arts escèniques

La "discriminació" en arts escèniques, amb una baixada en un 5,4% d'inversió per part de l'Estat, "també es fa patent en els festivals de teatre", subratlla l'administració valenciana en un comunicat. En este sentit, recalca que Sagunt a Escena "no rep ni un euro de l'Estat, mentre el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro es pressuposten més de 650.000 euros o 187.000 en el de Mèrida".

"El mateix passa -prossegueixen- amb el tracte en el festival Cinema Jove, que no compta inicialment amb cap ajuda nominativa, mentre que el Festival de Sant Sebastià compta amb 1 milió d'euros, el de Màlaga 100.000 euros o el de Huelva 80.000".

Pel que fa a les inversions adscrites en museus, detalla que el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries González Martí, que té pendent des de fa anys escometre l'ampliació del museu, amb un cost de més de 6 milions d'euros, "solament es destinen 150.000 euros". Per a la restauració, la posada en valor, l'accessibilitat i la conservació del patrimoni valencià, l'Estat solament dedica 52.000 euros per a la restauració del castell de Sagunt i 57.000 per a l'església de l'Asunción de Biar, d'un total de 4,6 milions per a tot l'Estat. Açò suposa únicament el 2,37% de tot el pressupost estatal.

El conseller també li ha transmés al ministre la creació de la Taula de Participació de la Cultura Valenciana, ja que és "la primera vegada que es constitueix un òrgan d'estes característiques en matèria cultural". Li ha informat que els objectius prioritaris d'esta iniciativa, inclosa en el Pla de Democratització Cultural de 'Fes Cultura', són el reconeixement del treball de les diferents entitats, consolidar el diàleg amb la Generalitat, vertebrar els sectors, fer xarxa, compartir objectius comuns i millorar la normativa i fer-la més efectiva.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento