Comunitat Valenciana

La Ribera, primer centre públic valencià a utilitzar braquiteràpia per al càncer de recte

  • A l'aplicar les dosis des del centre del tumor, s'augmenta l'eficàcia del tractament i redueix de manera considerable els seus efectes secundaris".
  • Segons el cap de Servici de Radioteràpia, es tracta d'una tècnica "indolora, mínimament invasiva, sense sagnat i que és molt bé tolerada pels pacients".
  • Es tracta d'una alternativa per a tumors xicotets o més avançats però com a teràpia combinada amb radioteràpia externa.
L'equip del Servici de Radioteràpia de la Ribera
L'equip del Servici de Radioteràpia de la Ribera
HOSPITAL DE LA RIBERA
L'equip del Servici de Radioteràpia de la Ribera

L'Hospital Universitari de la Ribera, a Alzira (València), ha incorporat la braquiteràpia per a abordar el càncer de recte inferior i de recte mitjà, amb el que es converteix el primer centre públic de la Comunitat Valenciana i en el tercer d'Espanya a utilitzar esta tècnica per a esta dolència, després de l'Hospital de Navarra i del Doctor Negrín de Las Palmas.

La braquiteràpia, també coneguda com a radioteràpia interna, és una tècnica per al tractament del càncer, que permet aplicar les dosis de radiació des del centre del propi tumor, "la qual cosa augmenta l'eficàcia del tractament i redueix de manera considerable els seus efectes secundaris". A més, es disminueix la probabilitat que el tumor "reaparega en el mateix lloc, ja que permet augmentar la dosi de radiació en el tumor, sense incrementar este en les cèl·lules sanes que hi ha al voltant", segons ha informat el centre en un comunicat.

Segons ha destacat el cap del Servici de Radioteràpia de l'Hospital Universitari de la Ribera, el doctor Miguel Soler, esta tècnica "està indicada en casos concrets per al tractament exclusiu de tumors xicotets o en més avançats com a teràpia combinada amb la radioteràpia externa i en pacients amb edat avançada que presenten problemes de salut per a ser sotmesos a cirurgia o que no volen tractar-se amb ella".

Possible alternativa

El doctor Soler ha assenyalat que esta tècnica pot ser una alternativa per a aquells pacients "que no poden ser sotmesos a operacions radicals". Amb la incorporació del tractament del càncer de recte, l'Hospital de la Ribera ja aplica la braquiteràpia en tumors de cap i coll, bronquis, esòfag, vies biliars, ginecològics, pròstata, recte i anus, pell i sarcoma.

La tècnica es duu a terme amb sedació del pacient i l'aplicació d'una anestèsia local en crema. Després de dilatar l'anus, s'introdueix l'aplicador que posteriorment és connectat a una màquina que conté la font radioactiva que s'utilitza per a tractar el tumor cancerígen i "amb el qual es pot aconseguir fins a la part mitjana de recte", ha assenyalat Soler, qui ha destacat que es tracta d'una tècnica "indolora, mínimament invasiva, sense sagnat i que és molt bé tolerada pels pacients, que solament necessiten al voltant de quatre sessions en dies consecutius per a realitzar un tractament radical del tumor".

Amb anterioritat a l'inici de les sessions, els especialistes de l'Hospital de la Ribera duen a terme un examen complet de la zona tumoral del pacient, al que se li realitzen una ressonància i dos endoscòpies, per a localitzar el tumor i conéixer les seues característiques, grandària i teixits circumdants.

Així mateix, mitjançant TAC es realitza una planificació de les sessions, establint "amb exactitud" la seua durada i les dosis adequades de radiació que s'han d'emetre en cada punt del tumor per a aconseguir la major efectivitat. En estes sessions participa un complet equip d'especialistes compost per oncòlegs radioteràpics, endoscopistes de digestiu, radiofísics, tècnics de Radioteràpia, anestesistes i infermers.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento