Comunitat Valenciana

Desenvolupen un prototip de robot que detecta les emocions d'un grup de persones

  • "El robot interpreta estos canvis emocionals i els utilitza en la seua presa de decisions", apunta Vicente Julián, investigador de la UPV.
  • Estos resultats poden ser aplicats en nombrosos camps on és necessària una interacció entre el robot i els humans, com l'educació o el comerç.
  • En este projecte, l'equip investigador, hispà-portugués, es va centrar en la detecció d'emocions i la seua interpretació per sistemes computacionals.
Prototipo del robot que detecta emociones.
Prototipo del robot que detecta emociones.
UPV
Prototipo del robot que detecta emociones.

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyents al Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial, i de la Universidade do Minho de Portugal han desenvolupat un prototip de robot capaç de detectar l'estat d'ànim d'un grup de persones amb les quals està interaccionant. Açò permet al robot enriquir el seu coneixement respecte a l'entorn que li envolta i millorar la seua interacció amb els humans. D'esta forma, pot fer estimacions de les persones que difereixen en major grau de l'estat d'ànim del grup i tractar d'actuar sobre elles, explica la institució acadèmica valenciana en un comunicat.

"A manera d'exemple, si el robot té com a objectiu mantindre entretinguts a un grup de xiquets, a partir de l'estat d'ànim del grup pot decidir actuar de forma específica sobre aquells xiquets que emocionalment es troben més allunyats del grup i d'esta forma tractar d'homogeneïtzar l'estat emocional del grup", explica Vicente Julián, investigador del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la UPV.

El robot incorpora una pantalla en la qual es reflecteix el seu estat emocional, sensors de radiació infraroja, una càmera per a la identificació de les persones, un sensor LIDAR i tres raspberry pi, que constitueixen el "cervell" del prototip.

Projecte internacional

Este treball s'emmarca dins un projecte internacional centrat en la interacció dels robots amb humans. En este projecte, l'equip hispà-portugués es va centrar en la detecció d'emocions i la seua interpretació per sistemes computacionals.

"El resultat del monitoratge d'emocions s'utilitza d'una manera innovadora en la qual es pretén identificar un o diversos estats emocionals d'un grup de persones i com estos estats es propaguen al llarg del temps. El robot interpreta estos canvis emocionals i els utilitza en la seua presa de decisions", apunta Vicente Julián, investigador del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la UPV. Al costat de Vicente Julián, completen l'equip d'investigadors de la UPV Carlos Carracosa i Jaime Rincón.

Estos resultats poden ser aplicats en nombrosos camps on és necessària una interacció entre el robot i els humans. Per exemple, robots dedicats a entorns assistencials, comercials o en educació.

El treball desenvolupat per l'equip hispà-portugués va rebre el premi IBM Excellence Award, en el marc de la conferència internacional PAAMS 2017 (15th International Conference on Practical Applications of Agents and Multi-Agent Systems), celebrada a Porto a la fi del passat mes de juny i que va reunir a prop de 300 experts internacionals en Intel·ligència Artificial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento