La Generalitat Valenciana vota en contra de situar en el 0,4 l'objectiu del dèficit per a 2018
La Generalitat Valenciana vota en contra de situar en el 0,4 l'objectiu del dèficit per a 2018 GVA

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha remarcat este divendres que està "fart" que "el Govern central carregue els seus problemes sobre les esquenes de les autonomies a costa dels servicis bàsics dels ciutadans". "Parlar del finançament de les comunitats autònomes és parlar de l'Estat del Benestar", ha subratllat.

Soler ha realitzat estes declaracions al final de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada a Madrid, en la qual ha estat acompanyat pel director general de Pressupostos, José Moreno. En esta trobada, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha plantejat a les comunitats autònomes elevar una dècima l'objectiu de dèficit en passar del 0,3% al 0,4% per a 2018.

Sobre este tema, Soler ha explicat que la Generalitat ha votat en contra d'esta proposta d'Hisenda per "coherència" i perquè "discrepem amb la distribució vertical dels indicadors d'estabilitat pressupostària que realitza este Govern", ha dit Soler.

Al seu juí, la dècima de més que s'ha aprovat "manté la lògica que és el ministre el que parteix i reparteix i es queda amb la millor part". "Acudeix als plantejaments de Brussel·les però, dins de l'Estat, ell fa el repartiment sense atendre a raons objectives que tenen a veure amb el pes relatiu de les comunitats autònomes en la despesa pública, ni en la naturalesa dels servicis de l'estat del benestar, que són els que gestionem les autonomies", ha indicat el conseller.

"És una broma"

Per a Soler, la dècima és "com una broma" perquè la Comunitat està "molt lluny de tot açò". "Esta magnanimitat, entre cometes, del ministre no resol absolutament gens en el cas valencià, que hem de recordar que som la comunitat pitjor finançada d'Espanya", ha insistit.

Ha recordat que dijous passat, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Montoro va plantejar a les comunitats autònomes un escenari de dèficit per a 2018 del 0,3%, proposta davant la qual la Comunitat Valenciana ja va votar en contra, per la qual cosa ha considerat "inquietant" que "el que la setmana passada era intocable, hui ja no ho és".

Al seu juí, esta actitud "tan voluble del ministre, i eixe canvi de paréixer, no és seriós i posa en relleu el poc rigor amb el qual es tracten estos temes tan fonamentals per a la vida de les persones, perquè estem parlant del finançament d'una part fonamental de l'Estat del Benestar, que és el que gestionen les comunitats autònomes".

"No es té en compte a les comunitats autònomes"

"Queda en evidència que els criteris utilitzats pel ministre per a fixar el sostre de dèficit de les comunitats autònomes no són precisament les condicions de vida dels ciutadans, la qualitat dels hospitals o les escoles, perquè són les autonomies els qui gestionen estos servicis i en canvi no se'ns té en compte", ha dit Soler.

En este sentit el conseller d'Hisenda ha destacat que "el ministre dóna la cara a Brussel·les, però la dóna de manera asimètrica, per a carregar els problemes de l'administració central sobre les esquenes de les comunitats autònomes i els municipis". "En un estat compost com és Espanya, l'Espanya constitucional i autonòmica, açò no és seriós. Cal canviar el fons de la qüestió, que és com es tracten estes línies bàsiques en el finançament de l'Estat del Benestar", ha conclòs el conseller d'Hisenda.

Consulta aquí más noticias de València.