Dos menors compliran llibertat vigilada i 40 hores de treballs socials per assetjar i insultar una professora
Dos menors compliran llibertat vigilada i 40 hores de treballs socials per assetjar i insultar una professora PIXABAY

La secció segona de l'Audiència d'Alacant ha condemnat dos menors d'edat, un xic i una xica, a llibertat vigilada i 40 hores de treball en benefici de la comunitat per realitzar pintades insultants contra una professora d'un centre educatiu a San Miguel de las Salinas (Alacant), a la qual a més assetjaven telefònicament, segons ha donat a conéixer el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

L'Audiència confirma així la sentència dictada al gener pel Jutjat de Menors Número 1 d'Alacant, que va fixar també una indemnització de 5.000 euros per a la professora per danys morals patits per l'assetjament. El pagament l'assumiran els menors en quotes de 70% i 30%, en funció del seu grau de participació en els fets. La docent reclamava una indemnització de més de 20.500 euros.

D'esta manera, el tribunal ha condemnat amb més severitat la xica, que va ser qui va cridar per telèfon en més de 30 ocasions, va col·laborar en la realització de pintades ofensives i la va insultar en el carrer en presència d'altres persones. La sala li imposa la mesura d'un any de llibertat vigilada per un delicte de tracte degradant a la professora.

La xica va comptar en alguns dels seus actes amb la col·laboració d'un altre menor, que va fer pintades de contingut sexual contra la professora en l'aparcament i en la sala de Cultura del centre educatiu on al costat del nom de la professora apareixien expressions com "pedòfila", "zorra" o "fastigosa". Ha sigut condemnat a huit mesos de llibertat vigilada pel mateix delicte. Tots dos hauran de realitzar quaranta hores de treballs en benefici de la comunitat.

"MENYSPREU A LA SEUA AUTORITAT"

La sentència subratlla que "la gravetat dels fets en si mateixos considerats, l'exposició dels insults a la vista de gran nombre de persones i de menors del centre educatiu, la circumstància que s'abocaren contra una professora, la qual cosa comporta també un menyspreu a la seua autoritat, la reiteració i la prolongació en el temps, són susceptibles de causar un sentiment d'humiliació, angoixa i malestar, que fan obligada la indemnització dels perjuís i el dany moral causat".

El relat de fets provats explica que entre desembre de 2013 i març de 2014 la menor va realitzar 33 telefonades a la docent, que era la cap d'estudis, en les quals emetia crits o balbotejava. A l'octubre de 2014, la condemnada es va creuar pel carrer amb la mestra i la seua parella, a qui es va acostar per a insultar-la.

Quan la víctima es trobava en la Guàrdia Civil per a denunciar desperfectes que havia patit el seu cotxe, la menor va passar en diverses ocasions per la porta de la caserna, gesticulant amb els braços i pronunciant frases relacionades amb els fets, fins que un agent la va identificar i la xiqueta va abandonar el lloc.

Prèviament a estos fets, la menor, bé sola o bé amb altres alumnes, va enviar més de 80 missatges insultants i amenaçadors a la professora a través de la xarxa social Facebook. La víctima va denunciar estos fets en 2011, per la qual cosa es va obrir una causa diferent a la d'esta sentència, que finalment es va arxivar quan la docent va retirar la denúncia. Després d'eixe episodi va haver de rebre assistència mèdica per ansietat, nerviosisme, cefalees, insomni, problemes estomacals i problemes en la pell d'origen psicosomàtic.

La sentència també destaca altres fets dels quals es desconeix l'autoria com pintades insultants realitzades en l'aparcament del centre escolar i en el propi cotxe de la professora, així com missatges de whatsapp enviats a familiars de la mestra.

Consulta aquí más noticias de Alacant.