Comunitat Valenciana

El TSJCV anul·la el copagament farmacèutic per a pensionistes i discapacitats del Consell

  • El jutjat entén que l'administració autonòmica no ha fixat els requisits econòmics que han de tindre els beneficiaris per a poder accedir a estes subvencions.
  • Així mateix, la sala considera que els decrets impugnats "no suposen una desviació de poder", com s'afirmava en el recurs presentat per l'Administració de l'Estat.
  • La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública anuncia que recorrerà la decisió perquè considera que sí que estan "definits" els criteris de situació de necessitat econòmica.
Farmàcia, farmàcies, medicament, medicaments, medicina, medicines
Farmàcia, farmàcies, medicament, medicaments, medicina, medicines
EUROPA PRESS
Farmàcia, farmàcies, medicament, medicaments, medicina, medicines

La secció cinquena de la sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat els decrets de la Conselleria de Sanitat d'ajudes per a fer front al copagament farmacèutic i ortoprotèsic per a pensionistes amb rendes menors de 1.000 euros i persones amb discapacitat en entendre que no ha fixat els requisits econòmics que han de tindre els beneficiaris per a poder accedir a estes subvencions.

D'esta manera, la sala estima el recurs presentat per l'Administració de l'Estat contra estos decrets en entendre que "incompleixen el mandat constitucional" i es "desvirtua" la finalitat de les subvencions que estos decrets estableixen ja que no "fixen els pressupostos econòmics que han de posseir" els beneficiaris per a poder accedir a estes ajudes. No obstant açò, esta sentència no es firme i contra ella cap un recurs.

Estos decrets, de 29 de desembre de 2015, pretenien "compensar les despeses per a la salut" que el copagament farmacèutic i ortoprotèsic aprovat por el Govern central causava a pensionistes i discapacitats. L'Advocacia de l'Estat va demanar la seua nul·litat al·legant que, a l'empar de l'exercici d'una competència autonòmica com l'assistència social a persones en situació de desemparament, es volia en realitat deixar sense efecte una norma estatal que regula este copagament, la qual cosa implica una desviació de poder".

No obstant açò, la Generalitat es va oposar a estos arguments en entendre que "res impedeix" que les comunitats autònomes amb competència en matèria d'assistència social atorguen ajudes a persones amb prestacions assistencials de la Seguretat Social i "es troben en una situació d'atur com així com els discapacitats o pensionistes".

Al respecte, la sala considera que els decrets impugnats "no suposen una desviació de poder" ja que a l'empara d'eixes competències autonòmiques "es persegueix que aquelles persones en situació de desemparament requerisquen una actuació protectora per a atendre unes necessitats que no estan cobertes por la seguretat social" després del decret estatal del repagament.

Així, recorda que en els preàmbuls dels decrets ara anul·lats es justifica esta finalitat en què el 43% dels discapacitats no van iniciar el tractament prescrit por el metge i dels quals ho van iniciar, el 17% ho van abandonar. "Xifres que segons el parer de la Generalitat posen de manifest que estos col·lectius tenen verdaderes dificultades per motius econòmics o socials per a accedir als tractaments necessaris per a garantir la seua salut", s'assenyala.

No obstant açò el TSJCV constata que del contingut dels preceptes dels dos decrets "no s'extrau com a conseqüència que les persones beneficiàries de les ajudes es troben en tot cas davant una situació de necessitat, la qual haurà de derivar-se dels mitjans econòmics que les mateixes posseïsquen". Per això, assenyala que en no haver fixat els pressupostos econòmics que han de posseir els beneficiaris d'estes ajudes "s'incomplix el mandat constitucional i desvirtua la finalitat d'estes subvencions", pel que els declara nuls.

La Generalitat recorrerà

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) d'anul·lar el copagament farmacèutic i ortoprotèsic per a pensionistes i discapacitats que, segons indiquen, no afecta "en cap cas" a les ajudes actuals de l'any 2017.

Des de Sanitat entenen que sí existeixen uns criteris "definits" de situació de necessitat econòmica com és en el cas dels pensionistes el fet de tenir unes rendes inferiors a 18.000 euros anuals, per a concedir les ajudes i apunten que la sentència reconeix que "no existeix una situació de desviació de poder així com, per tant, la legitimitat i la competència de la Generalitat de concedir ajudes per a garantir els tractaments sanitaris en població en situació de necessitat".

A més, subratllen que les ajudes al copagament farmacèutic i ortoprotèsic estan "plenament vigents" perquè, d'acord amb les consultes realitzades amb l'Advocacia, "la sentència no afecta en cap cas a les ajudes actuals de l'any 2017, que seguiran concedint-se amb total normalitat, ni a les aportades l'any 2016 perquè ja han sigut executades", assenyalen.

Així mateix, recorden que la sentència del TSJCV "no és ferma", per la qual cosa avancen que "s'està ultimant un recurs de cassació contra el pronunciament del TSJ".

"Bloqueig" del Govern

Sobre aquest tema, la consellera d'aquest departament, Carmen Montón, ha lamentat l'interés del Govern d'Espanya a "bloquejar" les iniciatives desenvolupades per la Generalitat, "encaminades a la devolució dels drets sanitaris arrabassats pels Governs del PP", no solament amb recursos com a este, sinó amb el presentat contra la universalitat de l'atenció sanitària, que ha indicat que està avalat pel Tribunal Constitucional en un acte contrari a la suspensió cautelar sol·licitada pel Govern.

Per això, Montón ha insistit en la derogació del Reial decret 16/2012, la mesura a través de la qual el Govern de Mariano Rajoy va introduir els copagaments entre pensionistes o l'exclusió sanitària a migrants en situació irregular.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento