Comunitat Valenciana

Una agenda permetrà als mitjans de comunicació localitzar expertes en tots els àmbits

  • Es tracta d'una base de dades digital, de consulta lliure i gratuïta, on apareixen dones expertes en tots els camps de coneixement.
  • "L'objectiu és crear una plataforma digital i oberta el més senzilla, útil i diversa possible", ha asseverat la responsable del projecte.
  • L'eina està creada per la periodista Lorena Escandell, guanyadora de la III Beca Emili Gisbert de la Unió de Periodistes Valencians.
Lorena Escandell, periodista guanyadora de la III Beca Emili Gisbert de la Unió de Periodistes Valencians.
 Lorena Escandell, periodista guanyadora de la III Beca Emili Gisbert de la Unió de Periodistes Valencians.
Biel Aliño / Unió de Periodistes Valencians
Lorena Escandell, periodista guanyadora de la III Beca Emili Gisbert de la Unió de Periodistes Valencians.

Fer visible el talent femení també en els mitjans de comunicació és l'objectiu de l''Agenda d'Expertes', una iniciativa impulsada per la Unió de Periodistes Valencians que ofereix una base de dades "viva" que reuneix ja informació de prop de 300 especialistes de camps del saber molt diversos, des d'artesanes a astrofísiques, passant per esportistes, professores o enginyeres.

La Unió de Periodistes, en col·laboració amb l'Institut Valencià de les Dones i les unitats d'Igualtat de les universitats públiques valencianes, ha presentat este dimecres el projecte, realitzat per la periodista Lorena Escandell, guanyadora de la III Beca Emili Gisbert que atorga l'associació professional.

En l'acte han participat la directora de l'Institut Valencià de les Dones, Maria Such; les representants de les unitats d'Igualtat de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, Mª Rosa Cerdà Hernández i Pau Serrano, respectivament; la vicepresidenta de la Unió de Periodistes i responsable d'esta iniciativa, Violeta Tena, i Lorena Escandell.

L''Agenda d'Expertes' està pensada com "una ferramenta de visibilització de les dones". Es tracta d'un buscador que posa a la disposició dels professionals de la comunicació una base de dades amb el contacte d'expertes valencianes en un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professionals. La plataforma és de consulta lliure i gratuïta i les expertes apareixen catalogades segons la professió, l'especialització i altres criteris d'interés, com la situació geogràfica. Es pot accedir a través del lloc web agendadexpertes.es

Fins al moment s'han inscrit 291 expertes, entre les quals figuren artistes plàstiques, consultores, empresàries, arxiveres i bibliotecàries, periodistes, advocades, agents d'igualtat, economistes, editores, escriptores, poetes, activistes, comares, actrius, arquitectes, activistes, cooperants, professores, psicòlogues, mèdiques, politòlogues, sociòlogues, filòlogues, traductores, filòsofes, biòlogues, esportistes, enginyeres, antropòlogues, arqueòlogues, artesanes i podòlogues, ha enumerat Escandell.

Ha posat com a exemple que en esta base de dades digital és possible trobar des d'una cooperant amb vuit anys d'experiència de camp a Amèrica Llatina, a una astrofísica amb més de 40 publicacions en l'àrea de física de partícules, fins a una artesana carnissera especialitzada en l'elaboració d'embotit tradicional. "L'objectiu és crear una plataforma digital i oberta el més senzilla, útil i diversa possible", ha asseverat la responsable del projecte.

Per la seua banda, Maria Such ha agraït a la Unió de Periodistes haver impulsat esta ferramenta, que ha qualificat de "necessària i útil per a visibilitzar el paper de les dones dins de l'àmbit professional i acadèmic".

"Asimetria en la presència mediàtica"

Violeta Tena ha subratllat el repte de "trencar les inèrcies i les rutines periodístiques que provoquen l'asimetria en la presència mediàtica de dones i homes". En este sentit, ha citat l'informe Monitoreig Global de Mitjans 2015 que adverteix que les dones "solament representen el 28% dels persones que apareixen en les notícies i el 9% de les fonts expertes que utilitzem per a donar sentit a les informacions".

"Les dones som una minoria en tots els tipus d'informació excepte en els relacionades amb crims i violència. En estes notícies representen el 51%", ha recalcat Tena, que ha agregat que "aspirem, des de la Unió de Periodistes Valencians, a què els mitjans no reforcen la desigualtat de gènere".

En la mateixa línia, la tècnica Superior d'Igualtat de la Universitat de València Pau Serrano ha apuntat la necessitat de donar visibilitat a les dones i s'ha mostrat convençuda que este tipus de ferramentes contribuiran a fer-ho possible, mentre que Rosa Cerdà, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat Politècnica de València, ha parlat del paper dels universitats i de la seua responsabilitat a l'hora de posicionar la dona en l'àmbit públic i d'incorporar-la al món acadèmic i professional.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento