La reforma de la Llei de Sindicatura de Comptes proposada per Podem s'ajorna i el PP ho atribuïx a la falta de suports

  • VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
SINDICATURA DE COMPTES

Podem, Compromís, PSPV i Ciutadans han acordat este dimecres retirar del punt del dia del ple la votació per a aprovar definitivament la reforma de la Llei de la Sindicatura de Comptes, una iniciativa de la formació morada, i ajornar-la a setembre per a seguir negociant i arribar a acords, mentre que el PP ha advertit que esta decisió es deu al fet que "el Govern del Titanic no té els tres cinquens necessaris, que són 60 diputats".

A més, també s'ha retirat de l'ordre del dia el debat sobre la proposició de llei de Compromís sobre delimitació comarcal, que el diputat Paco García Latorre ha explicat per la voluntat d'aconseguir el màxim consens possible, mentre la portaveu del grup popular, Isabel Bonig, ha recordat que esta iniciativa ha generat una "crisi" en el Consell i també dins de Compromís, amb el Bloc "horroritzat" davant la proposta.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha explicat que "els quatre grups més interessats en la reforma de la Sindicatura de Comptes han acordat ampliar el termini per a seguir negociant transaccions". La norma, amb esmenes incorporades, va ser aprovada en comissió a la fi del mes passat i solament faltava debatre en ple les esmenes que encara quedaven "vives" per a la seua llum verda definitiva.

L'ajornament s'ha demanat, ha dit, per a seguir negociant sobre eixes esmenes pendents i també per a abordar l'acord del passat 21 de juny de tots els tribunals de comptes amb propostes a les comunitats per a agilitzar la rendició de comptes de les entitats locals, augmentant les accions coercitives.

Montiel ha mostrat la seua esperança en què també servisca per a tornar al diàleg amb el PP, al que ha demanat "altura de mires" sobre una reforma que porta 17 mesos tramitant-se.

Per la seua banda, Isabel Bonig ha avisat després d'escoltar estes paraules: "Que no els enganyen, es retira perquè no tenen els tres cinquens, 60 diputats". I això, ha bromejat, "malgrat que els quatre ex de Ciutadans, si d'ací a setembre algun més abandona". "Ja està bé de trilerisme polític, si en açò consistix la nova política perquè jo em baixe", ha agregat.

Des de Compromís, el diputat Jordi Juan ha defès que en una llei "importantíssima" com esta el fonamental és "la qualitat i no les presses" i ha remarcat que la pròpia Sindicatura ha realitzat noves aportacions que cal asseure's a valorar "amb tranquil·litat" perquè, a més, "no hi ha necessitat imperiosa que entre hui en l'ordenament".

Per a Tony Woodward (Cs), est és "un tema suficientment important com per a debatre-ho amb responsabilitat i més temps" i per açò el seu grup ha demanat més temps per a estudiar "amb calma" les últimes esmenes presentades i ha proposat la creació d'una taula de treball amb tots els grups per a aconseguir el consens. Per a Cs, és "fonamental que es garantisca la independència del Síndic i que es dote a l'organisme de capacitat sancionadora".

LLEI DE COMARCALITZACIÓ

Respecte a la proposta de delimitació comarcal presentada per Compromís, Paco García Latorre ha negat que el seu ajornament es dega a la falta d'acord, sinó que la raó és la intenció d'aconseguir la "màxima participació de les entitats locals" i este moment, "no és la millor fórmula" perquè molts consistoris ja no celebraran plens fins a la volta de vacacions. No obstant açò, ha assegurat que al setembre tornar a debatre's la seua entrada en les Corts i ha recordat que compta amb el criteri favorable del Consell.

Bonig ha advertit que no es poden usar les institucions per a "falsejar" perquè la verdadera raó, al seu entendre, de la retirada d'este punt és política: "Ha generat una greu crisi dins del Titànic i en una part de Compromís".

Segons ha dit, hi ha una part del Bloc "horroritzada" amb esta llei que ha comparat amb la Llei de Vegueries catalana i se sap "què problemes genera".

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento