El cultiu del meló d'Alger valencià es redueix un 30% en 7 anys i els preus "tornen a afonar-se"
El cultiu del meló d'Alger valencià es redueix un 30% en 7 anys i els preus "tornen a afonar-se" EUROPA PRESS/FUNDACIÓN CAJAMAR

El cultiu del meló d'Alger a la Comunitat Valenciana, que fins fa poc era un dels referents de la seua horticultura, s'ha reduït prop d'un 30% en set anys -entre 2009 i 2015-, en passar d'un total de 1.043 a 743 hectàrees, mentre els preus "tornen a afonar-se", segons ha denunciat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) després d'analitzar les dades oficials del Ministeri d'Agricultura sobre l'evolució experimentada per la superfície dedicada al meló d'Alger.

L'organització agrària ha apuntat en un comunicat que l'any passat es va produir un lleuger repunt que va situar la superfície de meló d'Alger entorn de 1.000 hectàrees, però enguany el terreny destinat a esta fruita tan característica de l'estiu ha tornat a descendir "de manera molt acusada" i amb prou faenes aconseguirà les 500 hectàrees.

Les causes d'esta recessió cal buscar-les, "una vegada més", en una contínua falta de rendibilitat motivada per les pressions a la baixa en matèria de preus que ve exercint "de manera implacable" la gran distribució, així com en la competència que exerceixen altres regions d'Espanya de producció més precoç, com Andalusia i Múrcia, i on les àrees dedicades a este cultiu sí s'han mantingut en els últims anys.

Pel que fa al desenvolupament de l'actual temporada, torna a repetir-se, "per a desgràcia dels productors valencians", una situació molt similar a la d'exercicis anteriors. Enguany la campanya va arrancar a la fi de maig amb preus atractius d'entre 0,35 i 0,40 cèntims d'euro per quilo per a les collites més precoces d'Andalusia i, una mica després, de Múrcia.

No obstant açò, la conjuntura ha canviat "radicalment" en estes dates coincidint amb l'entrada en el mercat de les produccions de meló d'Alger valencià. Ara mateix, les cotitzacions a peu de camp que ofereixen als productors oscil·len entre els 10 i els 15 cèntims per quilo, "un preu que voreja el ridícul si es té en compte que el cost que comporta conrear eixe mateix quilo difícilment baixa dels 0,17 euros", han apuntat des d'AVA.

Algunes de les grans cadenes de distribució ja han començat a presentar ofertes de venda al públic de 0,29 cèntims el quilo. La baixada de les temperatures en els principals països europeus ha retret la demanda i "esta circumstància serveix també com a pretext ideal a les grans cadenes de compra per a negociar a la baixa, de tal manera que la rendibilitat de la campanya valenciana de meló d'Alger es troba seriosament amenaçada en estos moments", han agregat les mateixes fonts.

"L'arrancada de l'estiu està resultant desoladora per al camp valencià", ha lamentat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado. "Al desastre de la ceba i la creïlla, amb collites destruïdes pels propis agricultors davant la falta de preu, cal sumar ara els problemes que comprometen la viabilitat del meló d'Alger", ha postil·lat.

Consulta aquí más noticias de València.