Comunitat Valenciana

La llei del referèndum serà "suprema" i prevaldrà sobre qualsevol norma, segons JxSí i la CUP

  • La llei amb que el Govern de Catalunya preveu convocar el referèndum de l'1 d'octubre serà "suprema" i prevaldrà sobre qualsevol altra norma que puga contradir-la, amb l'objectiu de garantir la seguretat jurídica de tots aquells càrrecs que col·laboren amb la consulta.
JxSí y CUP explican el proyecto de ley del referéndum
JxSí y CUP explican el proyecto de ley del referéndum
@JUNTSPELSI
JxSí y CUP explican el proyecto de ley del referéndum

Ho han explicat els diputats de JxSí Lluís Corominas i Jordi Orobitg durant l'acte d'explicació del projecte davant els parlamentaris, convocat per JxSí i la CUP, encara que no han assistit Cs, PSC, PP ni SíQueEsPot -alguns membres d'esta última coalició sí han assistit però no com a grup, sinó en representació de Podem i EUiA-.

Han detallat que la llei estipularà que el poble de Catalunya és un subjecte polític amb dret a exercir el dret a decidir, i que el Parlament actuarà a tot moment com a representant del poble i garant dels seus drets: "Amb esta llei s'estableix un règim jurídic excepcional per a donar resposta a esta realitat i poder celebrar el referèndum vinculant".

Així, el projecte de llei que els grups portaran a l'hemicicle en les pròximes setmanes per a la seua aprovació, "empara les autoritats i persones físiques i jurídiques que participen en el referèndum", blindant-les de qualsevol actuació judicial per part de l'Estat.

La norma establix que el decret de convocatòria del referèndum anirà acompanyat d'un decret de normes complementari en el qual s'establiran els detalls tècnics del referèndum, com els models de les paperetes i els sobres, els punts de votació, el període en què es durà a terme la campanya i els recursos humans i tècnics que s'utilitzaran.

Podran participar totes les persones amb dret a vot "en una convocatòria electoral convencional" que siguen residents a Catalunya i en l'exterior -en el segon cas es necessitarà una acreditació especial-, i la llei determina que el Govern haurà de ser neutral en tot el procés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento