Comunitat Valenciana

Les obres del Pati Obert de l'IVAM arrancaran en 2017 i albergarà obres d'Alfaro, Navarro, Soto i Ortí

  • L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha signat este divendres el conveni de col·laboració amb la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament de València que permetrà accelerar la construcció del 'Pati Obert', un jardí d'escultures projectat sobre el solar d'ampliació del museu, de 2.800 m2, que albergarà obres dels escultors valencians Andreu Alfaro, Miquel Navarro, Ramón de Soto i Vicente Ortí, entre altres artistes, i la construcció del qual s'espera que arranque durant a finals de 2017.
Ribó, Marzà i Cortés en l'IVAM
Ribó, Marzà i Cortés en l'IVAM
CONSELLERIA EDUCACIÓ
Ribó, Marzà i Cortés en l'IVAM

Així ho han avançat este divendres el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, l'alcalde de València, Joan Ribó i el director de l'IVAM, José Miguel Cortés, durant la firma del conveni. La Conselleria destina 500.000 euros per a l'execució de l'obra, que sumats al pressupost de l'IVAM per al trasllat d'escultures i la instal·lació i manteniment de la vigilància de l'espai sumen 542.000 euros.

El jardí està concebut com un espai amb zones verdes, jocs infantils, zones de descans i de relació amb les obres d'art, on també hi haurà espai per a instal·lacions artístiques efímeres. La idea és convertir este lloc en un espai actiu de comunicació i relació amb el barri, on es podrà gaudir d'obres escultòriques de la col·lecció de l'IVAM, a més de diverses activitats.

El museu ha seleccionat entre els seus fons cinc obres dels escultors valencians que se situaran en diferents punts del jardí. Es tracta de 'Cosmos 62, forma lliure' (1962) d'Alfaro; 'Lluna sobre prisma' (2001) i 'Cara plana' (2001) de Miquel Navarro; 'Porta de Thanatos II' (2008) de Ramón de Soto; i 'Fragments' (1990) de Vicente Ortí. A més, també es recuperarà per a este espai l'escultura 'Sense títol' (1989), que l'artista danés Per Kirkeby va realitzar a propòsit per a l'IVAM, i que es troba actualment en la llera vella del Turia.

Serà un 'Pati Obert' "viu", ha destacat Cortés, de manera que estes peces podrien estar un temps i després canviar-se per una altra, i podran tindre cabuda intervencions d'altres artistes.

Per al director de l'IVAM, la firma d'este conveni a tres és un "pas de gegant" que perseguix un dels objectius de l'IVAM: "consolidar la seua protecció internacional però tenint molt clares nostres arrels en la ciutat de València". "Per primera vegada, l'IVAM deixa de donar l'esquena al barri del Carme i es vincula amb ell d'una manera molt estreta", ha ressaltat.

El 'Pati Obert' es convertix així en una cosa "simbòlica", "un altre mur s'afona i es tira a baix". Amb ell, l'IVAM "s'obri amb un jardí que vol ser diferent, viu" i que donarà cabuda a les associacions del barri i de la ciutat, o fins i tot a activitats falleres, ha apuntat Cortés.

En paraules del conseller Vicent Marzà, este és un "exemple" dels resultats del treball col·laboratiu entre institucions per a uns beneficiaris "molt clars": el veïnatge i els visitants, els valencians i les valencianes i els turistes que visiten València.

En este sentit, ha destacat que en dos anys, Ajuntament, Generalitat i IVAM han desbloquejat "un projecte que l'antic govern ningunejar i va oblidar d'un dels nostres museus de referència, l'IVAM" i ha criticat que el Ministeri de Cultura "no estiga ací" per a invertir: "contínua negant un tracte just a l'IVAM", ha lamentat.

En la seua opinió, este jardí d'escultures és un "símbol de dignificació" del barri del Carme i d'un dels espais artístics del país que acull obres cabdals de l'art modern valencià i internacional".

També l'alcalde Joan Ribó s'ha referit a "l'excel·lència d'un projecte realitzat des del Servici de Projectes Urbans de l'Ajuntament que està cridat a millorar qualitativament el benestar d'un barri que necessita zones verdes, d'esplai i de socialització per al veïnatge".

"Este pas que donem cap a avant servirà per a complir una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri del Carme", ha ressaltat. En definitiva, ha dit, "estes són les obres de barri amb les quals estem transformant la ciutat; sense necessitat de grans obres faraòniques adscrites al gaudi d'uns pocs, sinó invertint on cal fer-ho realment per a millorar el dia a dia del nostre veïnatge".

L'Ajuntament de València assumix les obligacions econòmiques derivades de les expropiacions de terrenys necessaris per a l'obertura del carrer de l'Hort d'en Cendra, així com el manteniment, neteja i conservació del 'Pati Obert' d'escultures.

A part d'eliminar les tanques que circumden el solar i de condicionar-ho com a jardí, una de les actuacions consistirà a derrocar el mur que hi ha actualment entre l'IVAM i la Beneficència per a unir el barri del Carme amb la ronda interior, "una demanda històrica dels veïns", ha assegurat el primer edil.

MURAL D'ESCIF

D'altra banda, el director de l'IVAM ha avançat que en el mes de setembre estarà acabada la intervenció de l'artista valencià Escif, un gran mural que ocuparà els 100 metres lineals de la façana última del museu, dins de la línia artística l''IVAM produïx'. Un treball que estarà molt vinculat en el barri i als seus veïns.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento