Comunitat Valenciana

El director d'Agència Valenciana Antifrau: "Venim a dir a funcionaris que no estan sols" contra la corrupció

  • "La corrupció és l'ús dels poders públics per a desviar recursos en benefici privat" i la nova Agència Valenciana de Prevenció i Lluita contra el Frau i Corrupció vé a dir-li als funcionaris que "no estan sols" contra este alifac. Així ho ha assegurat el responsable d'este organisme, Joan Llinares.
Llinares, en l'acte de presa de possessió del seu càrrec
Llinares, en l'acte de presa de possessió del seu càrrec
CORTS
Llinares, en l'acte de presa de possessió del seu càrrec

L'advocat Llinares ha pres este divendres possessió del seu nou càrrec en l'Agència -fins a ahir estava en l'Ajuntament de Barcelona com a responsable dels servicis jurídics de l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques- en un acte en el qual ha estat acompanyat, entre uns altres, pel president de la cambra valenciana, Enric Morera; el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz; el Síndic Major de la Sindicatura de Comptes; i diputats.

"En principi anem a arrancar", ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació, per a agregar: "Esta agència -que explica enguany amb un pressupost d'1,5 milions d'euros- té una fortalesa, que és que està creada per llei, pel Parlament valencià". Així, ha afegit, "expectatives -en este projecte- totes, perquè comencem de zero".

Llinares, "conscient" que pot enfrontar-se a algunes "dificultats" però "segur se solucionaran" amb el principi de legalitat i des de la lleialtat institucional, ha afirmat que la seua primera tasca dins de l'agència serà "crear estructura" que girarà entorn de tres eixos: prevenció, anàlisi i assumptes jurídics.

La prevenció és, al seu juí, un "treball essencial". "Moltes coses que han passat estan relacionades amb la falta de coneixement de com establir mapes de riscos i conéixer patrons amb els quals funciona la corrupció i el frau", ha asseverat.

MÀSTER CONTRA CORRUPCIÓ

Per açò, i per a fer front a este desconeixement, ha posat com a exemple que a Barcelona, una de les primeres coses que es va engegar el passat curs va ser un conveni amb la Universitat per a crear el primer màster de prevenció de la corrupció. "I si açò podem fer-ho amb les universitats valencianes, millor", ha postil·lat.

Dins de les funcions de l'agència, hi ha un capítol "molt important" destinat a protegir a aquelles persones, funcionaris o no, que col·laboren amb la institució en els seus objectius: la lluita contra el frau i la corrupció. Respecte als funcionaris, els ha dit: "Venim a dir-vos que no esteu sols".

Així, s'establiran canals de col·laboració institucional i també de participació ciutadana a través d'entitats socials i protegint des del primer moment als treballadors públics i ciutadans que alerten, informen o denuncien casos de corrupció. Açò serà possible teixint mecanismes de coordinació i cooperació amb altres òrgans de control i fiscalització com la Intervenció General, la Sindicatura de Comptes i els interventors, secretaris i tresorers de l'Administració local. "També amb la fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat per a ajudar a aconseguir la recuperació completa dels recursos públics saquejats", ha dit.

Sobre estes figures, en concret, amb la Sindicatura, ha assegurat que la setmana vinent mantindrà una reunió amb el Síndic Major: "Hi haurà una magnífica col·laboració perquè tenim competències diferenciades", ha subratllat.

En relació amb la Fiscalia, Llinares ha recordat que quan un assumpte es judicialice, l'Agencia Antifrau ja no tindrà competència llevat que, o bé Fiscalia, o bé els jutjats, plantegen elements de col·laboració. Amb Anticorrupció també mantindrà una trobada pròximament.

Llinares se situarà provisionalment en les Corts, en un espai "reduït" per a tindre "una taula, un ordinador i els servicis bàsics". La idea és trobar un altre espai "independent". S'està buscant, però és "complicat" perquè no pot establir-se en cap edifici en els quals estiga conselleria o una altra administració. Una altra opció serà el lloguer d'una seu, contemplada en el pressupost.

El director de l'Agencia Antifrau ha conclòs: "Treballaré incansablement des de la plena independència, el rigor i l'objectivitat perquè la institució siga un instrument eficaç de prevenció, anàlisi, investigació i lluita contra el frau i la corrupció".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento