Comunitat Valenciana

Ribó reitera la seua "confiança" en Fuset i rebutja retirar-li les seues competències com demanen Cs i PP

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
Pere Fuset
Pere Fuset
EUROPA PRESS
Pere Fuset

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reiterat este dijous la seua "plena confiança" i la del seu equip de Govern en el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, al mateix temps que ha ressaltat la seua "incansable tasca" en favor de les Falles -"unes festes que no són de ningú" sinó "diverses" i "plurals"-, i de la resta de festivitats de la capital valenciana. Així, ha rebutjat retirar-li de les seues competències, com ha demanat el grup municipal Ciudadanos (Cs) i ha recolzat el PP.

Ribó s'ha pronunciat d'esta manera en el ple ordinari de juny celebrat este dijous en el consistori, durant el debat de la moció de Cs sobre la gestió de l'edil de Cultura Festiva amb la qual esta formació reclamava que "s'a part de manera immediata" a este regidor "de les seues funcions com a responsable" d'aquesta delegació i de la JCF.

Esta proposta s'ha abordat en la sessió plenària després del debat d'una altra plantejada pel PP sobre l'enquesta feta al món faller per l'esmentada regidoria per a conéixer aspectes sociològics d'este col·lectiu. Durant el debat de les dos propostes els representants de l'oposició, Amparo Picó, de Cs, i Félix Crespo, del PP, han criticat la gestió de Fuset i decisions que afecten a les Falles com eixe sondeig.

La moció dels 'populars', recolzada per Cs i rebutjada amb els vots de l'equip de govern, demanava davant la "polèmica" sorgida per l'enquesta i el "malestar i gran empipament" generat als enquestats per preguntes d'índole política, religiosa, d'intenció de vot i identitat territorial, la retirada i destrucció de l'estudi i que s'iniciara de nou la seua "confecció i disseny" de manera "consensuada amb el col·lectiu faller" amb "preguntes d'interés i preocupació general".

El primer edil, que s'ha oposat a "patrimonialitzar" i "polititzar" les Falles i ha defès la tasca escomesa per Cultura Festiva per a garantir la "convivència" en esta festa, s'ha oposat a "cremar enquestes" com "PP i Cs estan demanant" i a "destruir" opinions perquè "totes, agraden o no, són rellevants".

"Nosaltres estem interessats a conéixer la diversitat d'opinió de les falles. Mentre jo siga alcalde no se'n van a destruir opinions de ningú. Este equip de govern fa enquestes perquè li interessa l'opinió dels veïns", també "dels fallers de base", ha exposat l'alcalde. Ha apuntat que l'enquesta "complix els estàndards de qualsevol estudi sociològic" i és "imprescindible" per a "fer la radiografia de les Falles".

DIR QUI ÉS BO I QUI NO

"PP i Cs són els qui volen patrimonialitzar la festa i polititzar-la, dir qui és bon valencià i qui no, qui és bon faller i qui no", ha censurat Ribó, que ha lamentat que l'oposició demane que es retire al regidor que ha treballat en favor del Museu Faller i l'Exposició del Ninot i d'un jurat d'experts sense vinculacions partidistes per a triar les Falles Municipals.

Igualment, ha subratllat la tasca de Fuset en pro de la "participació" i de la "convivència", la Gran Fira de València, la Setmana Santa Marinera, les Roques del Corpus, la festa de Sant Vicent Ferrer, la celebració del Nadal i Expojove.

Amparo Picó, pel seu costat, ha lamentat que la seua "nefasta gestió" haja portat a Fuset a "desgovernar" les Falles i a tindre el col·lectiu i als seus presidents "en contra", alhora que ha censurat aspectes com "l'incompliment de la llei de transparència" per "no publicar els contractes menors", que ha estimat excessius.

Ha considerat "improcedent" l'enquesta amb fons polític" als fallers per contindre preguntes de caràcter "polític i religiós", per haver costat "21.000 euros" als valencians i ha acusat Fuset de "covard i irresponsable" per decidir delegar les seues funcions en l'Assemblea de Presidents. "El missatge que li estem traslladant no és el de l'oposició sinó el reflex de la indignació del col·lectiu faller i gran part de la societat valenciana", ha dit Picó a Fuset.

Félix Crespo ha criticat per la seua banda que el regidor de Cultura Festiva "done l'esquena al col·lectiu faller" i l'ha acusat de ser el creador del "problema" en el món faller. Ha dit que a diferència del CIS en fer enquestes, esta regidoria "no és un organisme oficial autònom" i "objectiu" sinó polític, emmarcat en l'organigrama d'un equip de govern i guiat per criteris polítics". A més, ha ressaltat que a qui vol ser faller "en cap'" comissió "li pregunten la seua ideologia o religió".

"XAFE ELS CASALS"

Crespo ha afegit que per a "ser patrimoni" de la Humanitat estes festes "no han necessitat cap enquesta ni estudi sociològic" perquè "s'han posat en valor per si mateixes al llarg de la història". "Si vol analitzar la festa de les Falles, xafe els casals i vaja a l'Assemblea de Presidents", ha dit el representant del PP a Pere Fuset.

Este últim ha ressaltat el caràcter "divers i plural" del món faller i de la seua festa "transversal", al mateix temps que apuntat que amb l'enquesta s'està fent "el que demana l'Unesco", que "insta a fer estudis" en favor de la salvaguarda del patrimoni. Així, Fuset ha assenyalat que el sondeig, que inclou "preguntes normals com les quals fa qualsevol empresa", és "una prova del cotó" per a demostrar la "pluralitat" de la festa.

L'edil, que ha defès la seua decisió "valenta" de delegar la seua presència en l'Assemblea de Presidents, ha acusat el PP d'usar les Falles com a "martell enfront del contrincant" i de "haver amagat enquestes" i de "destinat diners públics a manipular enquestes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento