Comunitat Valenciana

Gómez (PSPV) demana a Fuset i al col·lectiu faller "no dinamitar ponts" per a solucionar la "tensió"

  • La primera tinent d'alcalde en l'Ajuntament de València i portaveu socialista, Sandra Gómez, ha demanat este dimecres al regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, i al col·lectiu faller "no dinamitar ponts" i estendre'ls, amb "diàleg" i "consens", per a solucionar la "tensió" actual entre les dos parts.

Gómez ha indicat que el PSPV veu "amb preocupació" eixa "tensió" i ha afirmat que les Falles han d'estar en l'agenda i parlar-se d'elles "per ser una festa reconeguda internacionalment" i declarada "Patrimoni Immaterial de la Humanitat".

La responsable municipal s'ha pronunciat d'esta manera en la roda de premsa que ha oferit per a parlar del Pla Estratègic de Turisme, preguntada per la decisió de Fuset de delegar la direcció de l'Assemblea de Presidents de falla en la vicepresidència de la JCF en estar ostentada per "un faller sense cap responsabilitat política" triat pels propis presidents, amb la idea de redundar "en la màxima despolitització possible del món faller".

Fuset, que va realitzar este anunci este dimarts, ha animat també a la convocatòria d'un congrés faller i a què este col·lectiu decidisca en eixe esdeveniment si vol seguir vinculat o no a l'Ajuntament.

"L'única cosa que he de dir com a grup socialista i com a representant del PSOE és que veiem amb preocupació la tensió que s'ha generat en el món faller", ha respost Sandra Gómez, que ha sol·licitat "tant als representants de la festa com als representants públics, que s'estenguen ponts per a evitar este estat d'ànim".

L'edil ha assenyalat que "no és plat de bon gust ni còmode viure este situació de crispació" i ha afirmat que ha traslladat estos arguments a Pere Fuset. "Així ho he dit al regidor i als representants de la festa", ha apuntat, alhora que ha insistit en la idea "d'estendre ponts i evitar conflictes". "Jo treballe en la línia de buscar consensos, complicitat i estendre ponts", ha reiterat.

De la mateixa manera, ha defès la idea de parlar de les Falles com "una festa reconeguda internacionalment" i declarada "Patrimoni Immaterial de la Humanitat". En este sentit, ha al·ludit també al "potencial turístic" que tenen estes celebracions i a "l'econòmic" com a generadors d'economia i llocs de treball.

"Tant de bo arriben a l'enteniment al més prompte possible. No estem còmodes amb esta situació", ha agregat la primera tinent d'alcalde i portaveu del PSPV. Després d'açò, preguntada per si la "tensió" entre el regidor de Cultura Festiva i el món faller pot afectar la imatge de l'equip de govern municipal que conformen Compromís, PSPV i València en Comú, Gómez ha dit que es tracta d'una decisió presa pel regidor".

"És una decisió presa pel regidor. Jo no puc més que respectar-la. Cadascun pren la decisió que creu millor per a l'exercici de les seues competències", ha respost la regidora, al mateix temps que ha asseverat que ha "traslladat" a Fuset la necessitat de "resoldre el conflicte de la millor forma possible" i el més prompte possible.

"NO UN ARMA DE CONFRONTACIÓ POLÍTICA"

Sandra Gómez ha apel·lat a "l'enteniment" entre "les dos parts" i ha instat a "establir una línia de diàleg" i a "no dinamitar ponts", així com a què les Falles "no siguen un arma de confrontació política". "Apostem per la resolució del conflicte amb el diàleg, la generositat i buscant el consens entre totes les parts", ha repetit. "Açò solament se soluciona amb bona voluntat per part de totes les parts", ha afegit.

D'altra banda, preguntada per si la JCF hauria d'independitzar-se de l'Ajuntament i per si esta podria ser part de la solució de la "tensió", la primera tinent d'alcalde ha asseverat que "és una cosa que han de dir els fallers i les falleres".

Gómez ha apuntat la vinculació entre la festa i el consistori a través de la Regidoria de Cultura Festiva però ha assenyalat que "es poden buscar nous mecanismes" com a "alternatives". En este sentit, ha al·ludit al seu departament i a la gestió que desenvolupa la Fundació Turisme València Convention Bureau, que encara que és una entitat "pública" i "rep fons de l'Ajuntament" treballa "de forma autònoma".

Així, ha apuntat la possibilitat de donar "major capacitat de decisió i gestió sense perdre la perspectiva" d'entitat pública. "Des de les administracions respectem la voluntat fallera i ajudem a articular mecanismes de participació que puguen generar eixe punt intermedi", ha exposat, alhora que ha dit que és necessari generar les condicions perquè "el sector -faller- estiga còmode amb les solucions que s'adopten".

PACTE DE LA NAU

A continuació, preguntada per si la relació entre la Regidoria de Cultura Festiva i el món faller podria portar a revisar les competències de l'equip de govern local en el si del Pacte de la Nau, Sandra Gómez ha respost que no. "No, és més ampli i complex", ha dit respecte al pacte.

En esta línia, l'edil ha assenyalat que si es donara el cas "s'hauria de revisar en conjunt" i ha destacat que "ningú" ha apuntat gens sobre este tema. "Una cosa són problemes puntuals i una altra el global de l'acord", ha manifestat Gómez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento