Comunitat Valenciana

Conclou l'ocupació del Lluís Vives amb el desallotjament dels seus últims cinc 'ocupes'

  • Va deixar de funcionar com a col·legi major l'any 2012 després que diversos informes detectaren el deteriorament de l'estructura arquitectònica de l'edifici.
  • L'actuació s'ha produït este dimarts cap a les 6.00 hores i l'ha portat a terme la Policia Nacional sense que s'haja produït cap tipus d'incident.
  • "Ja no hi ha perill per a les persones que estaven dins i es pot iniciar el pla de rehabilitació", assenyalen des de la Universitat de València.
Col·legi Major Lluís Vives
Col·legi Major Lluís Vives
ANTONIO MARÍN SEGOVA
Col·legi Major Lluís Vives

L'ocupació de l'edifici de l'antic col·legi major Lluís Vives de la Universitat de València (UV), que va començar l'1 de maig, ha finalitzat este dimarts després de desallotjar la Policia Nacional, per ordre judicial, els últims cinc ocupes que quedaven en l'interior de l'edifici, sense que s'haja produït cap tipus d'incident. Segons han informat a Europa Press fonts policials, el desallotjament s'ha dut a terme "amb total normalitat" entorn de les 6.00 hores del matí i una vegada completat s'ha entregat novament l'edifici al seu legítim propietari, la UV.

Per la seua banda, des de la universitat han valorat que el desallotjament s'haja realitzat de manera tranquil·la, sense violència ni cap a les persones ni cap a les coses, i han apuntat que s'ha identificat a estes cinc persones. Ara, han agregat, l'important és que "ja no hi ha perill per a les persones que estaven dins i es pot iniciar el pla de rehabilitació" de l'edifici, que compta amb seguretat reforçada arran d'esta ocupació.

L'ocupació d'este col·legi major va començar el passat 1 de maig, quan una vintena de persones va accedir al Lluís Vives després de forçar l'entrada que dóna al carrer i la de l'edifici i van penjar una pancarta en la façana amb el lema 'La ingovernable. Espai alliberat'. Dies després unes 40 persones traspassaven la tanca i una desena van aconseguir entrar en l'immoble per a rellevar els ocupes que romanien en el seu interior.

La UV ha reiterat des d'eixe moment la seua disposició al diàleg per a resoldre este conflicte i, de fet, va iniciar un procés de mediació per a recuperar un "emblemàtic edifici que forma part del seu patrimoni històric", declarat Bé de Rellevància Local i que va deixar de funcionar com a col·legi major l'any 2012 després que dos informes externs a la institució i un informe dels servicis tècnics de la UV detectaren el deteriorament de l'estructura arquitectònica de l'edifici.

Des d'aleshores, la UV "està treballant en l'anàlisi de les diferents alternatives per a recuperar per a usos universitaris este edifici en un context de profunda crisi econòmica que la limitat greument la capacitat inversora de la universitat".

Amb l'ocupació de maig, el Lluís Vives ha patit "danys en l'edifici, com el trencament de marcs de portes i finestres, així com la retirada de la tanca de protecció addicional que havia instal·lat la universitat com a mesura de reforç de la seguretat de l'espai", va destacar la institució.

El jutjat d'Instrucció número 2 de València ha estimat la petició de la UV i ha ordenat el desallotjament. La instructora ha acordat així la mesura cautelar sol·licitada per la Universitat, que recentment va presentar un escrit en el Jutjat sol·licitant que s'oficiara a la Policia Judicial perquè es procedira al desallotjament de l'immoble situat en l'Avinguda Blasco Ibáñez de València, "ocupat sense autorització de la propietària".

A petició de la Universitat, la jutgessa va dictar ahir la interlocutòria en la qual va ordenar als agents "que procedisquen a desallotjar els ocupants que il·legalment es troben en l'immoble". En la mateixa resolució s'ordena que s'identifique a la persones que estiguen ocupant l'edifici en el moment del desallotjament i es requereix a la Universitat, com a propietària del mateix, perquè "adopte les mesures pertinents per a evitar noves ocupacions" una vegada executat el desallotjament i recuperada la possessió del bé immoble.

El desallotjament és una mesura cautelar dictada en el marc d'un procediment judicial, en el qual ja s'ha acordat jutjar els ocupes' per un delicte lleu d'usurpació de bé immoble, castigat amb penes que oscil·len entre els 3 i els 12 mesos de multa. El juí, ja convocat, encara no té data. Se celebrarà quan els denunciats designen advocat. La causa per un delicte d'usurpació de bé immoble es va obrir el mes passat, després de rebre una denúncia per ocupació presentada davant la Policia Nacional pel director de Seguretat de la institució acadèmica.

El director de Seguretat de la Universitat va presentar la denúncia el passat 1 de maig en la comissaria del districte d'Exposició, després de l'avís del vigilant del Col·legi Major Lluís Vives, qui li va comunicar que unes 20 persones havien saltat la tanca del recinte i havien trencat el cadenat de la cadena que ho mantenia tancat. El denunciant advertia que les instal·lacions estaven en ruïnes i pendents de condicionament i que existien informes tècnics sobre el risc per a les persones per possible enderroc, informes que no han sigut aportats al procediment judicial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento