Comunitat Valenciana

Bravo diu que si el CGPJ "no mou fitxa", la Comunitat proposarà un altre sistema per a evitar col·lapse en clàusules sòl

  • La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha assegurat este dilluns que si el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o el Ministeri de Justícia "no mouen fitxa", la Comunitat Valenciana proposarà un altre tipus de sistema per a evitar el col·lapse en els jutjats que porten les demandes de les clàusules sòl després de l'especialització que s'ha produït.

Bravo ha recordat en la seua visita a la Ciutat de la Justícia de Castelló que la Conselleria s'ha pronunciat en contra de la proposta del CGPJ sobre este tema, "doncs enteníem que anava a implicar moltíssims problemes perquè estos jutjats que s'han provincializat se'n van a embossar i no van a poder suportar la gran càrrega de treball derivada de totes les reclamacionens en matèria de clàusules sòl".

"No entenem la necessitat d'encapsular el problema en l'àmbit provincial perquè obliga qualsevol ciutadà a haver-se de traslladar i, a més, és una mesura que, en centrar-la únicament en un sol òrgan judicial, reforçar eixe jutjat davant un devessall va a ser molt més problemàtic que si podem repartir el treball entre tots", ha subratllat.

Sobre este tema, la consellera de Justícia ha assegurat que la Conselleria va proposar un suport trasversal perquè es reforçaren tots els jutjats de primera instància, "doncs ha sigut una mesura tant a València com en altres ciutats molt positiva, ja que hem aconseguit reduir molt la litigiosidad en tot el referent al tema de les preferents".

"Si el CGPJ o el Ministeri de Justícia no mouen fitxa, serà la Comunitat Valenciana la que els proposarà un altre tipus de sistema per a evitar el col·lapse perquè, en definitiva, al final els que ixen perjudicats són els ciutadans", ha afegit Bravo.

MESURES DE REFORÇ

En este sentit, la titular de Justícia ha dit que es podria proposar que l'especialització afecte més jutjats. Així mateix, ha assenyalat que els va sorprendre "molt" que el CGPJ no proposara cap mesura de reforç, "doncs l'única mesura que es va fixar va ser eximir este jutjat especialitzat del repartiment ordinari".

Així ha explicat que les unitats de València i Alacant són fictícies, "ja que depenen del jutjat que ja existix, i s'han creat amb funcionaris interins, amb jutges en pràctiques", per la qual cosa -ha lamentat- "un tema tan candent que afecta punts ciutadans no estarà atès per titulars d'òrgans judicials amb experiència ja acreditada ni per jutjats amb plantilles estables".

Bravo ha assenyalat que en la reunió que tenia previst mantindre este dilluns amb el president de l'Audiència de Castelló, amb el degà i amb la president del Tribunal Superior de Justícia i valoraran "si seria important plantejar-li al CGPJ altres mesures".

D'altra banda, ha explicat que la Conselleria no ha posat mig "perquè no ens els han demanat per part del CGPJ, i les propostes les ha de fer l'òrgan de govern perquè si no podria entendre's com una ingerència per part de l'administració autonòmica".

Preguntada si la reacció de la Conselleria sobre este tema no ha arribat tard, Bravo ha subratllat: "Qui ha actuat de forma tardana és el CGPJ, i lamentem que la notificació quant a les mesures de reforç arribaren quatre dies abans de l'entrada en vigor de l'acord, encara que hem sigut la comunitat autònoma que abans hem posat les mesures en marxa".

CRÍTIQUES

"Se'ns ha criticat perquè a València tardem a posar les mesures 24 després de l'entrada en vigor de l'acord i a Alacant, tres dies, quan hi ha comunitats autònomes que encara no han posat les mesures en marxa", ha destacat la consellera.

Finalment, Bravo ha indicat que les previsions del CGPJ són que l'augment d'assumptes per les clàusules sòl en la província de Castelló "no anava a ser tan exponencial com a Alacant".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento