Comunitat Valenciana

La campanya contra els incendis de la Generalitat incorpora drons per primera vegada

  • S'utilitzaran dispositius no tripulats per a delimitar focs, detectar punts calents i tenir mapes de risc, entre altres qüestions.
  • Ajudaran en tasques de perimetració, detectaran punts calents a través de càmeres tèrmiques i elaboraran mapes de riscs.
  • La consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, advoca per la" prevenció però també per la rapidesa a l'hora de detectar el foc".
Imagen del incendio en Carcaixent cuando aún estaba activo
Imagen del incendio en Carcaixent cuando aún estaba activo
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO
Imagen del incendio en Carcaixent cuando aún estaba activo

Dos drons, és a dir, avions en miniatura no tripulats, sobrevolaran aquest estiu els cels de la Comunitat Valenciana en suport dels mitjans d'extinció d'incendis de la Generalitat. Aquests aparells s’incorporaran enguany, per primera vegada, a la campanya d'estiu contra el foc, presentada aquest dimarts pel director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

És una de la principals novetats de la campanya antiincendis d'enguany. Els dispositius han sigut dissenyats per a ajudar en tasques de perimetració de les flames, així com per a detectar punts calents a través de l'ús de càmeres tèrmiques o per a elaborar mapes de risc. A més, podran realitzar vols que permetran planificar el treball durant la nit i traçar estratègies en les primeres hores del matí.

Per a Puig, aquests mitjans suposen un aplicació tecnològica “de primera divisió”, i va recordar que la Comunitat Valenciana ha sigut la primera en aprovar un decret de regulació d'aquestes aeronaus pilotades per control remot. “Per a mi és molt important com la innovació tecnològica s’està transferint a aquesta lluita contra els incendis i, en aquest sentit, s'obri un camí molt interessant”, va afirmar durant la presentació de la campanya estival.

“La cooperació entre Institucions ha augmentat clarament en aquests dos anys i és un camí irreversible”, va declarar el cap del Consell, qui va recordar que el risc a la Comunitat “existeix els 365 dies de l'any”. A més, va advocar per la prevenció, però també per la rapidesa a l'hora de detectar el foc i posar en marxa l'operatiu d'extinció.

Per la seua banda, la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va subratllar aquest dimarts en un desdejuni informatiu la necessitat d’“actuar per a reforçar la pròpia capacitat del bosc per a defensar-se davant els incendis, de manera que la seua estructura evite o frene la propagació del foc en cas d'incendi”.

Es tracta, va dir, d’“afavorir discontinuïtats de vegetació, evitar hiperdensitats de pi, combinar i potenciar la presència d'espècies autòctones i crear estructures de paisatge en mosaic, aprofitant, per exemple, antics camps de cultiu”. Perquè, va prosseguir, la principal preocupació, la major amenaça, són els incendis forestals en un territori “especialment vulnerable al risc d'incendi”. En aquest punt, va lamentar l'ocorregut a Portugal i també va subratllar que el risc d'incendi a la Comunitat Valenciana és “molt alt durant tot l'any”, alhora que va defensar l'enduriment de les penes per als qui els provoquen intencionadament.

En xifres

18 mitjans aeris té disponibles la Generalitat per a la campanya antiincendis d'enguany.

3 unitats de Bombers forestals que fins ara eren de reforç s'han convertit en anuals.

60 incendis de més d'una hectàrea es van produir el passat any 2016 a la Comunitat Valenciana.

6.913 hectàrees es van cremar l'any passat, sobretot a Carcaixent, Xella i Bolbaite (València).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento