L'economia de la Comunitat Valenciana, aprovada per primera vegada en vuit anys amb un 5,05
L'economia de la Comunitat Valenciana, aprovada per primera vegada en vuit anys amb un 5,05 COLEGIO DE ECONOMISTAS

Economistes de la Comunitat Valenciana han atorgat l'aprovat a l'economia de l'autonomia per primera vegada en vuit anys amb un 5,05 -al desembre de 2016 li van donar un 4,74-. Per la seua banda, l'economia espanyola, que ja va aconseguir l'aprovat en l'anterior enquesta (5,16), consolida la seua progressió amb un 5,61.

Així es desprén de l'enquesta 'Els economistes opinen' que s'ha presentat este dilluns en un acte que ha comptat amb la presència del degà del Col·legi d'Economistes de Castelló i president del Consell Valencià d'Economistes, Jaime Querol; el degà del Col·legi d'Economistes de València, Juan José Enríquez; i el degà del Col·legi d'Economistes d'Alacant, Francisco Menargues.

El 45,40% dels economistes considera que la situació econòmica de la Comunitat segueix igual que en 2016, mentre que per al 45,65%, onze punts més que en l'anterior edició, ha millorat. Cada vegada són menys, només un 8,08%, els que encara perceben un deteriorament de l'economia regional.

Les previsions apunten que el PIB d'Espanya podria arribar al 3% enguany. En este context, quasi la mitat dels economistes, el 48,94%, creu que l'economia de la Comunitat creixerà enguany al mateix nivell que la mitjana espanyola. El 30,29% sosté que ho farà per davall de la mitjana, mentre que un de cada cinc, el 20,78%, confia que el creixement siga major que en el conjunt del país.

En comparació amb les anteriors edicions, creix el percentatge d'economistes amb millor situació personal, el 30%, enfront d'un 57,96% que afirma que no ha variat i solament un 11,69% que assegura estar pitjor.

Pel que fa a l'atur, continua sent percebut pel 64,68% dels enquestats com el principal problema de l'economia de la Comunitat, però esta xifra ha baixat del 70% per primera vegada en els últims anys en comparació d'altres factors com la inadequada dimensió i estructura de les empreses de la Comunitat, el 62,19% i el dèficit d'infraestructures i comunicacions amb el 55,85%, que ha guanyat un gran protagonisme en l'últim any.

Finançament i corredor

L'informe es completa amb l'opinió dels economistes sobre les dos qüestions econòmiques que més debat han suscitat a la Comunitat Valenciana en els últims mesos. D'una banda, el finançament autonòmic, on set de cada deu economistes demana revisar el model, inclosa la situació del País Basc i Navarra, als quals s'afig un 23,8% que advoca pel replantejament del sistema però sense qüestionar el concert i el contingent.

A més, xifren el perjuí d'este infrafinançament en el desenvolupament econòmic en un 3,95 (sobre una escala de 5). En este sentit, els degans han destacat que l'opinió predominant "coincideix amb les valoracions del Consell General de Col·legis d'Economistes, que van destacar que el model actual ha de ser reformat per la insuficiència dels recursos i l'excessiva desigualtat entre comunitats autònomes".

D'altra banda, el Corredor Mediterrani, és considerat pel 41,17% dels economistes com la infraestructura ferroviària més prioritària, enfront del 25,87% que considera més important el corredor central i el 25,5% que aposta per la connexió ferroviària amb el Cantàbric a través de Saragossa. Una dada que ha sigut considerada cridanera durant la presentació per l'alta puntuació rebuda per les dos alternatives al Corredor.

Consulta aquí más noticias de València.