La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha advocat per combinar innovació tecnològica i sostenibilitat per a millorar l'eficiència del transport ferroviari, segons informa la Generalitat.

Salvador s'ha pronunciat en estos termes durant la seua intervenció en la 6a Convenció Ferroviària Internacional que se celebra a València. Durant les jornades han intervingut també el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez Pomar; i el president de Mafex, Víctor Ruiz.

La consellera ha explicat que la societat està "especialment sensibilitzada" davant els problemes mediambientals i les seues conseqüències. És per açò que el transport de mercaderies, així com la circulació de viatgers en trens i tramvies, a part d'altres avantatges comparatius, "han de ser percebuts com a aliats naturals en la conservació de l'entorn", opina.

La consellera ha destacat la "importància" que té apostar pel desenvolupament de noves infraestructures ferroviàries, que en el cas de la Comunitat tenen en el Corredor Mediterrani "el seu màxim referent estratègic". Sobre este tema, ha aprofitat per a demanar al Govern central que "aposte" per esta infraestructura prioritària "que compta amb el suport ferm dels nostres representants empresarials i d'altres instàncies associatives i acadèmiques".

A més, ha recordat que "l'agenda de la Generalitat planteja propostes que suposen, almenys, l'11% de la inversió total del Ministeri de Foment en el conjunt d'Espanya". Entre altres raons, perquè la Comunitat genera el 10% del PIB i representa un 10,5% de la població espanyola. "No es tracta de propostes abstractes. Ens referim a infraestructures ferroviàries, tant de rodalies com d'alta velocitat, o transport de mercaderies. Però també a carreteres incloses en la xarxa d'interés general de l'Estat, així com en ports i aeroports", ha exposat.

Per la seua banda, el secretari d'Estat d'Infraestructures s'ha referit al 25 aniversari de l'AVE, amb 357 milions de passatgers que han utilitzat els servicis d'Alta Velocitat a Espanya en este quart de segle, i ha assegurat que des de Foment s'aposta per completar la xarxa d'Alta Velocitat que es troba en execució.

Així mateix, ha subratllat que la xarxa espanyola d'Alta Velocitat és la "més extensa" d'Europa, i ha afegit: "Amb uns 4.500 milions d'euros, es dedica pràcticament el 50% de la inversió total del grup Foment per a 2017 a la política ferroviària". A més, ha apostat per "continuar potenciant les infraestructures ferroviàries segures, eficients i de qualitat".

31 PAÏSOS I 125 ALTS CÀRRECS

A la jornada, que es desenvolupen a València fins al 23 de juny, assistixen representants de 31 països i més de 125 alts càrrecs de la indústria espanyola. Ruiz ha ressaltat el "puixant" paper que exercix este sector i la seua senda de creixement en els últims anys a tot el món, amb unes exportacions de les empreses associades a Mafex que van superar els 3.000 milions en 2016, més del 66% de la facturació total.

"Esta posició de lideratge s'ha aconseguit gràcies a l'aposta per la R+D, la consolidada experiència de les empreses i la capacitat d'aprofitar sinergies per a adaptar-se a l'oferta a les necessitats de cada client", ha agregat.

No obstant açò, el president de Mafex ha exposat els "importants" reptes als quals s'enfronta la indústria, i ha assenyalat "la importància de polítiques d'estat d'inversions ferroviàries clares, estables i duradores, que permeta a les empreses que intervenen en el sector poder dimensionar-se i establir estratègies que acompanyen el desenvolupament ferroviari nacional".

Finalment, Ruiz ha anunciat que la indústria ferroviària tornarà a tindre una important cita a Bilbao en 2018 en la fira i congrés

'WorldMetroRail 2018'. Una data clau per a analitzar el futur del transport urbà ferroviari en el món.

Consulta aquí más noticias de València.