Un estudi amb participació de la UV revela que el 30% de la població té problemes de pes
Un estudi amb participació de la UV revela que el 30% de la població té problemes de pes ISTOCK

'The New England Journal of Medicine' acaba de publicar una investigació que revela que el 30% de la població mundial pateix problemes de sobrepés i obesitat. La investigació, de la qual el catedràtic de la Universitat de València Rafael Tabarés-Seisdedos és coautor, mostra que a tot el món més de 2.000 milions de xiquets i adults pateixen problemes de salut relacionats amb l'obesitat i el sobrepés, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

La investigació s'ha realitzat en 195 països i durant 25 anys (1980-2015). 'The New England Journal of Medicine' té un factor d'impacte en 2016 de 72,04, que la situa en la primera posició de 154 en la categoria de Medicina i en la segona posició de les 12.062 revistes del 'Journal Citation Reports'.

Segons l'estudi, un percentatge creixent de persones moren per estos problemes de pes en augmentar el risc a patir malalties com les cardiovasculars, la diabetis o diversos tipus de càncer. De les quatre milions de morts atribuïdes a l'excés de pes corporal en 2015, quasi el 40% es va produir entre les persones l'índex de les quals de massa corporal (IMC) estava per davall del llindar considerat "obés".

Les troballes representen "una creixent i preocupant crisi mundial de salut pública", segons els autors de l'article. El professor Rafael Tabarés-Seisdedos, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, opina que este treball, "sense hipèrbole, és enciclopèdic per la magnitud i exhaustivitat".

"Els resultats són realment alarmants a nivell global, també per a Espanya, i especialment per a grups de població més vulnerables com els xiquets i les persones amb trastorns mentals. Estem subestimant la magnitud del sobrepés i l'obesitat i les conseqüències sobre la salut", ha assenyalat.

L'estudi es basa en les dades de l'estudi més recent sobre la càrrega de la malaltia mundial (GBD), un esforç sistemàtic i científic per a quantificar la magnitud de la pèrdua de salut de totes les principals malalties, lesions i factors de risc per edat, sexe i població. Amb més de 2.300 col·laboradors en 133 països, l'estudi GBD examina més de 300 malalties i lesions.

El treball inclou anàlisi d'altres estudis sobre els efectes de l'excés de pes i els possibles vincles entre l'alt IMC i els càncers d'esòfag, còlon i recte, fetge, vesícula i vies biliars, pàncrees, mama, úter, ovari, renyó i tiroide. Així com la leucèmia.

Segons la investigació, en 2015 l'excés de pes va afectar 2,2 mil milions de xiquets i adults a tot el món, o el 30% de totes les persones. Açò inclou quasi 108 milions de xiquets i més de 600 milions d'adults amb IMC superior a 30, el llindar de l'obesitat. La prevalença de l'obesitat s'ha duplicat des de 1980 en més de 70 països i ha augmentat contínuament en la majoria de les altres nacions.

Encara que la prevalença de l'obesitat entre els xiquets ha sigut menor que entre els adults, la taxa d'augment de l'obesitat infantil en molts països va ser major que la dels adults. Entre els 20 països més poblats, el nivell més alt d'obesitat entre els xiquets i els adults jóvens va ser als Estats Units en quasi el 13%; Egipte va encapçalar la llista d'adults obesitat en al voltant del 35%. Les taxes més baixes van ser a Bangladesh i el Vietnam, respectivament, a el 1%.

La Xina amb 15,3 milions d'habitants i l'Índia amb 14,4 milions de persones amb el major nombre de xiquets obesos; els Estats Units amb 79,4 milions i la Xina amb 57,3 milions tenien el major nombre d'adults obesos en 2015. A Espanya, el 20% de les dones majors de 20 anys són obeses i el 16% dels homes, la qual cosa significa una augment de 5 punts percentuals respecte a 1980.

Consulta aquí más noticias de València.