Comunitat Valenciana

Llibres, bolis i samarretes, el més regalat als consellers segons el portal de Transparència

  • El registre d'obsequis als alts càrrecs arreplega 313 articles des de gener.
  • Puig declara 84, Salvador 50 i Oltra, 45. La llista la tanca la consellera de Sanitat, Carmen Montón, amb 5.
  • El portal de Transparència de la Generalitat inclou tot tipus d'informació sobre les activitats dels alts càrrecs del Consell.
Foto de archivo de un pleno del Consell
Foto de archivo de un pleno del Consell
EUROPA PRESS
Foto de archivo de un pleno del Consell

Dins d'un mes es compliran sis anys de la dimissió de Francisco Camps (PP) com a president de la Generalitat. El seu processament pel conegut com a cas dels tratges va posar en relleu un canvi de sensibilitat respecte als regals que hauria de rebre, i si escau acceptar o no, un alt càrrec, i va obrir el debat sobre l'opacitat i la discrecionalitat de la qüestió. Posteriorment, Camps va ser absolt en els tribunals, però l'acusació d'haver sigut complimentat per la trama Gürtel va posar fi als seus vuit anys de mandat.

Quasi quatre anys després, el Govern del seu successor, Alberto Fabra, també del PP, va aprovar la Llei de Transparència, Govern Obert i Participació. Un text que, entre altres coses, va fixar un registre públic d'obsequis rebuts “per raó del seu càrrec”, en el qual es detalla no solament la descripció de l'article, sinó la identitat de la persona o entitat que els realitza, la data i la destinació dels mateixos.

Curiosament, aquesta espècie de tallafocs contra la corrupció ha acabat fiscalitzant al Consell d'esquerres, conformat pel PSPV- PSOE i Compromís, partits que des de l'oposició van carregar amb duresa contra el PP per “obscurantisme” i “opacitat”.

Una ullada al llistat d'obsequis, disponible en la web gvaoberta.es, permet comprovar que, des de l'1 de gener d'enguany, els membres del Consell han declarat 313 regals. El que més va anotar en la seua llista va ser el propi president, Ximo Puig, amb 84 regals. A continuació, figura la consellera d'Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador, amb 50 obsequis, seguida de la vicepresidenta i titular d'Igualtat, Mónica Oltra, amb 45 presents. El conseller de Economia Sostenible, Rafael Climent, declara 36 regals, pels 33 del responsable d'Educació, Vicent Marzà i els 19 de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. Tanquen el llistat els titulars d'Hisenda, Vicent Soler (18), de Transparència, Manuel Alcaraz (15), d'Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián (8) i de Sanitat, Carmen Montón (5).

La gran majoria dels regals que reben els consellers són llibres, tant d'institucions públiques com a d'empreses o d'entitats acadèmiques. Solen quedar-se en els despatxos dels alts càrrecs o ser enviats a les biblioteques de les conselleries. No obstant això, també hi ha bolígrafs, samarretes (generalment reivindicatives o esportives), tasses, pins, polseres, objectes decoratius, quadres, productes típics gastronòmics o vi.

En el capítol de les curiositats destaquen un “rellotge analògic parlant” regalat per l'ONCE al conseller Soler i que aquest va destinar al seu gabinet; l'equipatge ciclista compost de mallot de màniga curta, cullote curt, guants i mitjons que l'empresa Actiu va regalar a Marzà (com a destinació figura “ús personal”) o l'altaveu portàtil de Xarxa Elèctrica d'Espanya que Rafael Climent va col·locar en el seu despatx.

La informació arreplegada en la web de Transparència no solament es refereix als membres del Govern valencià, sinó a tots els alts càrrecs, és a dir, també secretaris autonòmics, directors generals i sotssecretaris.

Un ‘striptease’ anticorrupció

El portal de Transparència de la Generalitat inclou tot tipus d'informació sobre les activitats dels alts càrrecs del Consell. Des de l'agenda oficial fins als viatges, les retribucions i els moviments de la caixa fixa de cada departament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento